Elöltöltős kontra felültöltős: melyik mosógép a jobb?

2024. július 23.
Akár felültöltős vagy elöltöltős mosógépet szeretnél vásárolni, nem árt tudnod a nem túl nyilvánvaló előnyökről és hátrányokról is. Szakértők segítenek abban, hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb mosógépet!
Elöltöltős kontra felültöltős: melyik mosógép a jobb?
  • Az elöltöltős és a felültöltős mosógépeknek is megvannak a maguk előnyei és hátrányai.
  • Az ajtó helyén túl a mosógépek változhatnak a hatékonyság, a kapacitás, a programok függvényében, amiket szintén ajánlott figyelembe venni a választásnál.
  • Szakértők segítenek eldönteni, hogy melyikben célszerű gondolkodnod.

„Több tényezőt is figyelembe kell venni, mielőtt egy-egy modell mellett döntenél” – mondta Ian Palmer-Smith, a Domestic&General készülék szakértője. „Gondold át a prioritásaidat: energia-helymegtakarítás vagy megfizethetőség.”

Szakértők árulták el, hogy mit érdemes mérlegelned vásárlás előtt, illetve mi a különbség a felültöltős és az elöltöltős mosógépek között.

Az elöltöltős mosógéppel helyet takaríthatsz meg

Az elöltöltős mosógép egyik legnagyobb előnye a „karcsú esztétikája” mellett: a szárítógép tetejére rakható – mutatott rá Morgan LaLonde, a Whirlpool mosodai márkamenedzsere.

Míg egyes felültöltős mosógépek helyet takarítanak meg a kisebb alapterülettel, a legtöbbet nem lehet szárítógépre rakni.

A felültöltős mosógépeknél ritkábban alakul ki szag

„Az elöltöltős mosógépek egy gumitömítéssel rendelkeznek, ami segít bent tartani a vizet a mosási ciklus alatt, de megakadályozhatják, hogy az üres alátét megfelelően kiszáradjon, amikor az ajtó zárva van” – magyarázta LaLonde. Ez pedig baktériumok és penészgombák szaporodását okozhatja, valamint penészszag alakulhat ki, amit csak állandó szellőztetéssel lehet orvosolni.

„16 évig ugyanaz a gépem volt, és soha nem volt penészes, mert soha nem csuktam be az ajtót” – jegyezte meg Richardson elöltöltős mosógépével kapcsolatban.

Azt mondta, akár elöltöltős, akár felültöltős mosógéped van, kulcsfontosságú megtisztítani, ha lerakódást észlelsz az ajtón vagy a dobon – körülbelül négy-öt havonta.

Az elöltöltős mosógépek általában kevesebb vizet és energiát fogyasztanak

Palmer-Smith szerint az elöltöltős mosógépek akár 40%-kal kevesebb vizet is fogyaszthatnak, mint a felültöltősek. Így több pénz marad a zsebedben, ráadásul, az elöltöltős mosógépek szárítási időt és energiát takarítanak meg azáltal, hogy gyorsan kipörgetik a ruhákat, és több vizet csavarnak ki belőlük.

Az elöltöltős mosógépek általában kevesebb vizet és energiát fogyasztanak

Az elöltöltős mosógépek általában kevesebb vizet és energiát fogyasztanak

Az elöltöltős mosógépek kíméletesebbek a ruházattal

LaLonde szerint az elöltöltős mosógépekben a tisztításhoz használt billenő mozgás kíméletes a ruházathoz. Viszont a felültöltős gépek keverőinek mozgása durva lehet a szövetekhez. 

A felültöltős mosógépek általában eleve olcsóbbak

Az elöltöltős mosógépek vásárlása és javítása többe kerül – mutatott rá Palmer-Smith. Ennek ellenére hosszú távon pénzt takarítanak meg a vásárlók az energián és a vízen.

A felültöltős mosógépek általában eleve olcsóbbak

A felültöltős mosógépek általában eleve olcsóbbak

Az ajtó helye többet számít, mint gondolnád

Fontos átgondolni a választásnál, hogy milyen könnyen tudod megközelíteni az elöltöltős vagy a felültöltős mosógépet. Például, ha hátfájással küzdesz, előfordulhat, hogy nem kényelmes az elöltöltős mosógép használatához lehajolni. Vagy ha alacsonyabb vagy, nehéz lehet a felültöltősből kihúzni a ruhákat.

A szakértők választása pedig…

Annak ellenére, hogy Richardson olyan családban nőtt fel, ahol felültöltős mosógép volt, ő maga az elöltöltős gépet választotta. LaLonde a felültöltős mosógépet preferálja. Palmer-Smith szerint nehéz választani, mert minden modellnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. 

Forrás: Huffpost, Fotók: Getty Images