Így lesz jó illatú a mosott ruha öblítő nélkül

2023. augusztus 18.
Zseniális és egyszerű módszerek, melyek nem károsítják úgy sem a mosógépet, sem a ruháinkat, mint az öblítő.
Így lesz jó illatú a frissen mosott ruha öblítő nélkül
  • Mindenki szereti a frissen mosott, puha és illatos ruhákat.
  • A legtöbb öblítő károsítja a textilszálakat és a mosógépet is.
  • Az első és legfontosabb lépés az illatos ruhák felé, hogy rendszeresen tisztítjuk a mosógépünket.

Beburkolózni egy puha törölközőbe vagy az illatos, ropogós ágyneműbe, valóban az egyik legjobb érzés a világon. Viszont az öblítők nem csak a mosógépet és a textilszálakat károsítják, de az érzékeny bőrűeknél allergiát is okozhatnak. 

Jó, ha tudjuk, hogy egyáltalán nincs szükség öblítőkre ahhoz, hogy a pamutruháink, törölközőink és ágyneműink csodálatosan puhák és illatosak legyenek mosás után. Mutatjuk, mivel válthatjuk ki az öblítőt úgy, hogy annak nem csak mi, de a ruháink és a mosógép is örül majd!

1. Az illatos ruhához az első lépés a tiszta mosógép

Ha a mosógép nem tiszta, bármilyen illatos adalékot használhatunk, a ruháink akkor sem lesznek jó szagúak mosás után. Legalább havonta egyszer futtassunk végig egy tisztító programot a mosógépen. Ez segít eltávolítani a lerakódásokat, szennyeződéseket és vízkövet.

2. Időről időre adjunk ecetet a mosáshoz öblítő helyett

Ne aggódjunk, a mosott ruhák nem lesznek ecetszagúak! Sőt, az ecet semlegesíti a rossz szagokat, puhábbá teszi a ruhákat, és még a penész kialakulását is segít megakadályozni a mosógép belsejében. Ne vigyük azonban túlzásba. Kétszer-háromszor bőven elég használni. A finom és/vagy rugalmas anyagok nem viselik túl jól a gyakori ecetezést.

3. Használjunk kisebb szennyeskosarat

A túl nagy szennyeskosár is lehet az oka annak, ha nem jó illatúak a ruháink

A túl nagy szennyeskosár is lehet az oka annak, ha nem jó illatúak a ruháink

A rossz szag akkor is kialakulhat, ha nedvesen hosszú ideig állnak a ruhák a szennyesben. Ezt kivédhetjük, ha kisebb szennyeskosarat használunk. Így rákényszeríthetjük magunkat, hogy gyakrabban mossunk.

4. Ne tömjük túl a mosógépet

Ha túl sok ruhát rakunk a mosógépbe, nem marad elég hely, hogy forogjanak a ruhák a dobban. Így a mosószer nem tudja kellően átjárni a textileket, nem tisztítja meg a ruhákat. Így előfordulhat, hogy például az izzadtságszag jobban benne marad a ruhákban.

5. Természetes illatanyagokat használjunk

Fontos, hogy foszfátmentes illatosítókat használjunk. Szerencsére ma már elérhetők a természetes levendulával, verbénával készült mosógépbe tehető illatanyagok, mosóparfümök.

6. Készítsünk otthon citrusolajat

Keverjünk össze 200 gramm szódabikarbónát 100 gramm bóraxszal, 2 dl ecettel és 20 csepp citrom- vagy narancsolajjal. Tegyünk ebből a keverékből a mosáshoz öblítő helyett.

7. Próbáljuk ki a levendulavizet mosás előtt

Egy szórófejes flakonban tartsuk a levendulavizet, amivel azelőtt spricceljük be a ruhákat, hogy a mosógépbe tennénk. Így is elég illatanyag marad a ruhákban ahhoz, hogy száradás után is hosszú ideig frissek és üdék maradjanak. Ha nem szeretjük a levendulát, a kedvenc illóolajunkkal, például rózsával vagy borsmentával is remekül működik a módszer.

8. Illatosított papírtörlő a ruhák közé

Gazdaságos és hatékony megoldás, ha a szekrényben a ruhák közé illesztünk egy papírtörlő lapot, amire csepegtettünk előzőleg a kedvenc illóolajunkból. Ez segít, hogy sokáig jó illatúak legyenek a ruháink mosás után öblítő nélkül is.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash