Erre a fajta alvásra van szükségünk hétvégén, hogy kipihenjük a munkahetet

2024. július 28.
Egy friss kutatás szerint annak, aki egész héten dolgozott, nem mindegy, hogyan alszik hétvégén. Szerencsére a tudósok azt is elmondták, miként és mennyit aludjunk szombaton és vasárnap, hogy valóban kipihenjük a munka fáradalmait.
Hétvégi alvás
  • Sokkal jobban tudunk fókuszálni hétfőn, ha így alszunk a hétvégén!
  • Hogyan állapították meg a tudósok, hogyan kellene aludnunk a hétvégén?
  • A hétvégi alvás sokkal többet számít, mint eddig gondoltuk.

Nem újdonság, hogy ha keveset alszunk, fáradtak leszünk. Ami viszont valóban izgalmas fejlemény a Journal of Organisational Behaviour című pszichológiai szaklapban megjelent tanulmányból, hogy nem mindegy, hogyan alszunk hétvégén ahhoz, hogy kiheverjük a munkahetet.

Mit mond a hétvégi alvásról a legfrissebb kutatás?

A német Mannheim Egyetem tudósainak az volt a feltételezése, hogy akinek jobb minőségű az alvása hétvégén, az hétfőn kipihentebben érkezik a munkába és jobban fókuszál. Ezt eddigi tapasztalataink alapján mi is alá tudjuk támasztani. De vajon tudományos szempontból mi számít jó alvásnak hétvégén?

A tudósok meghatározták, melyik hétvégi alvásmintázat kifejezetten előnytelen a pihenés szempontjából:

  1. A hétvégi tovább alvás még fáradtabbá tesz. Nincs olyan, hogy pótoljuk az elmaradt órákat, ha hosszabb ideig alszunk hétvégén, úgy érzékeli a testünk, hogy hét közben megvonjuk az alvást, ezért fáradtabbak leszünk.
  2. A rendszertelen alvás hétvégén a társas összejövetelek miatt megzavarja a szervezet természetes alvás-ébrenlét ciklusát, így sokkal álmosabbak leszünk az újabb munkahéten.

Azt már tudjuk, hogyan ne aludjunk hétvégén. De akkor melyik az az alvásmintázat, ami kifejezetten segít, hogy a legenergikusabbak legyünk a következő munkahétre.

Hogyan aludjunk hétvégén?

Hétvégi alvásnál nem az számít, hogy tovább aludjunk néhány órával

Hétvégi alvásnál nem az számít, hogy tovább aludjunk néhány órával

A tudomány szerint az a legfontosabb a hétvégi alvásnál, hogy tegyünk meg mindent a jó alvásminőségért. Nem működik az sem, ha tovább alszunk, sem az, ha ilyenkor még jobban felborítjuk az alvásmintázatunkat bulizással, társas eseményekkel.

Ha az alváshigiéniánk javításával sikerül mélyebb, stabilabb alvásritmusba kerülnünk, az segíti elő, hogy hétfőn energikusan vethessük magunkat ismét a munkába még akkor is, ha az órákat tekintve nem aludtunk többet.

A szakemberek szerint az alábbi dolgok nagyon fontosak a jó alváshoz:

  • Ne képernyőzzünk az alvás előtt már két órával.
  • Kávét, koffeintartalmú ételeket, italokat ne fogyasszunk már délután 5 óra után.
  • A hálószoba legyen rendezett, ne legyen zsúfolt.
  • Sötétítsünk be, legyen csend.

Forrás: Women’s Health, fotó: Getty Images