Csavarj egy pulcsit a fejedre! – Az új trend nyugodt alvást ígér

2024. május 18.
Még az alvásszakértőket is megosztja a legújabb TikTok-őrület. Most éppen azt tanácsolják, hogy ha szeretnénk pihentető, nyugodt alvást, csavarjunk egy pólót a fejünkre. De vajon tényleg működik?
Alvás TikTok trükk
  • Ha már hánykolódtunk az ágyban éjszaka álmatlanul, valószínűleg ismerjük az érzést, amikor bármit kipróbálnánk, csak hogy aludhassunk.
  • De van értelme pólót csavarni a fejünkre, hogy jól aludjunk?
  • A szakértők elmondták az érveket, amik az új módszer mellett és ellen szólhatnak.

Ha nem válik be az elalvásra a szájunk letapasztása, aromaterápia vagy a fehér zaj, mit veszíthetünk, ha kipróbáljuk még a legújabb TikTok-őrületet is? A @calliegaley nevű felhasználó osztotta meg a videóját, melyben azt javasolja, ha jól akarunk aludni, csavarjunk egy pólót a fejünk köré. De vajon működik?

Alváshoz egy póló a fejünkre?

@calliegaley

Loling at myself but I swear it works just try it #grwm #getreadywithme #haul #nightroutine #morningroutine #foryou #foryoupage #fyp #sleep #sleephack

♬ original sound – CALLIE GALEY

Közel 2,5 millióan látták és több mint 10 ezren kommenteltek már ahhoz a TikTok-videóhoz, amiben azt tanácsolják, hogy ha jól akarunk aludni, csavarjunk egy pólót a fejünk köré. Galey, a videó készítője azt állítja, hogy soha nem aludt még olyan jól, mint amióta a feje köré csavar egy nagy pólót lefekvés előtt, és persze felteszi a plüss szemmaszkját.

„Annyira kényelmes. Nem tudom megmagyarázni – mondta a párnáján fekve. – Csodát tesz.” Amikor valaki megkérdezte, honnan jött az ötlet arra, hogy elalváshoz egy pólót csavarjon a fejére, annyit válaszolt: „elkeseredettség”. 

De vajon az alvásszakértők szerint is jobban aludhatunk, ha a fejünk köré csavarunk egy hatalmas pólót?

Ezért működhet alváshoz a fej köré csavart póló

Dr. Jess Andrade alvásszakértő szerint akár tényleg lehet jótékony hatása az alvásunkra annak, ha a fejünkre csavarunk egy pólót vagy pulóvert. Egyrészt kizárja a fényt és a zavaró zajokat a fejünk köré csavart textil. Sokan emellett kényelmesnek is találják, mintha egy súlyozott takaró lenne a fejükön. 

„A pólyázás, szoros betekerés a csecsemőkori megnyugtató állapotot idézheti fel, biztonságérzetet kelthet – mondta az alvásszakértő. – A kisbabákat is ezért pólyázzák be szorosan. Különösen akkor segíthet az alvásnál a fej becsavarása egy pólóval, ha szorongással küzdünk.”

„Az enyhe nyomás, amit a pulóverrel való körbetekerés jelent, fészek hatást kelt, hasonlóan egy súlyozott takaróhoz. Ez ellazít és javítja az alvásminőséget, valóban” – tette hozzá a szakember. 

A hosszú ujjú póló vagy pulóver ujját – ahogy a TikTok-videón is láthatjuk – Galey az álla alatt rögzíti lazán, ami plusz tartást és réteget jelent. A pulcsi ujjai így egy utazáskor használt nyakpárnához hasonlóan segíthetnek az áll és a fej megtartásában.

Biztonságos egy pulcsit csavarni a fejünkre alváshoz?

Az alvásszakértő érti, hogy miért próbálna ki valaki már bármit, csak hogy aludhasson egy jót végre. De lehetnek hátrányai is az ilyen otthoni megoldásoknak, mint a pulcsi fejünkre csavarása.

  1. A fejünkre csavart extra anyag – különösen, ha az egy vastagabb pulóver – miatt túlhevülhetünk.
  2. Azzal, hogy az állunk alatt rögzítjük a pulcsi ujját, esetleg beszűkíthetjük a légutakat és légzési nehézségünk alakulhat ki. 
  3. Az anyag irritálhatja a bőrt az állunk alatt, így a viszketés miatt még rosszabbul aludhatunk. 

Forrás: Marie Claire Greece, fotó: Unsplash