5 hétköznapi szokás, ami segíthet megelőzni a demenciát

2024. augusztus 17.
Néhány egyszerű, de egészséges szokás betartásával sokat tehetünk a szellemi frissességünk megőrzéséért és a demencia kialakulásának elkerüléséért.
Demencia ellen szokások
  • A demencia kialakulásának pontos okát még nem tudjuk.
  • Bizonyos egészséges szokásokkal hozzájárulhatunk a mentális frissességünk megőrzéséhez.
  • Mutatunk 5 hétköznapi szokást, ami segíthet megelőzni a demenciát.

Demencia alatt azt a szellemi leépülést értjük, ami a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlásával jár. A demenciában érintetteknek elsősorban emlékező- és gondolkodási képessége romlik, ami azt jelenti, hogy nehézséget jelent számukra az új gondolati tartalmak megértése és visszaidézése.

Bár a demencia kialakulásának pontos okaival még ma sem vagyunk tisztában, a szakértők szerint léteznek olyan hétköznapi szokások, amelyek betartásával sokat tehetünk szellemi és fizikai egészségünk megőrzéséért. Lássuk, mik ezek!

5 hétköznapi szokás, ami segíthet megelőzni a demenciát

 

1. Növényi alapú táplálkozás a demencia ellen

A növényi élelmiszerekben, például zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend rengeteg vitamint és ásványi anyagot biztosít, amelyek szükségesek a neurotranszmitterek és fitokemikáliák előállításához. Ezek olyan anyagok, amelyek erősen és éberen tartják a sejtjeinket, illetve megvédik a DNS-t és más sejtstruktúrákat az oxidatív károsodástól.

A zöldségek és gyümölcsök csökkenthetik vagy megelőzhetik a gyulladást is, ami fontos az egészséges agyműködés szempontjából

A fehérjék – különösen az olyan aminosavak, mint a triptofán és a tirozin – szükségesek az agyi vegyi anyagok felépítéséhez. Fehérjék megtalálhatók az állati eredetű termékekben, például a húsban, tojásban, tejtermékekben, de a diófélékben, magvakban, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben is.

Végezetül pedig a megfelelő zsírokat is be kell építeni az étrendbe, például a vajban és a kókuszolajban található telített zsírokat, valamint a zsíros halakban, az olívaolajban, az avokádóban, a dióban és a kendermagban található egyszeresen telítetlen zsírokat. Ezek nélkülözhetetlenek az egészséges sejtmembránok fenntartásához, amelyek létfontosságúak az agysejtek jelátviteléhez.

2. Cukormentes táplálkozás a demencia ellen

Amellett, hogy üres kalóriaforrásként szolgál, a legtöbb cukor inzulinszint-emelkedést okoz, ami elősegíti a zsírraktározást, és végül 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

A cukrok emellett arra késztetik a szervezetet, hogy keményebben dolgozzon a lúgos pH-érték fenntartásán, ami hozzájárulhat a csontritkuláshoz, és felboríthatja a bélben lévő jótékony baktériumok egyensúlyát.

A cukor ráadásul elősegíti a gyulladást és a szív- és érrendszeri betegségeket, felgyorsítja az öregedési folyamatokat, valamint energia- és hangulati ingadozásokat, ingerlékenységet és depressziót okoz.

Fogyasszunk inkább gyümölcsöket, amelyek a finomított cukorral szemben rostot és tápanyagokat biztosítanak a szervezetünk számára. A természetesen édes gyökérzöldségek, mint az édesburgonya, a hagyma és a cékla szintén hatékonyan helyettesítik a cukrot. Használjunk olyan fűszereket, mint a fahéj, a szerecsendió és a gyömbér, amik segítenek szabályozni a vércukorszintet.

5 hétköznapi szokás, ami segíthet megelőzni a demenciát

5 hétköznapi szokás, ami segíthet megelőzni a demenciát

4. Kerüljük a méreganyagokat

Egyetlen nap több száz méreganyagnak vagyunk kitéve, beleértve az autók kipufogógázát, a konzervekből származó BPA-t, vagy éppen a palackozott vizekben felhalmozódott mikroműanyagokat. De ugyanígy az élelmiszerekben található rovarirtó szerek és hozzáadott vegyi anyagok, valamint a tisztító- és testápolási termékek is toxinokat juttatnak az életünkbe. Idővel pedig ezek felhalmozódhatnak a zsírsejtjeinkben, és elősegítik a gyulladás kialakulását, valamint szerepet játszhatnak az elhízásban és a metabolikus szindrómában.

Hogy mit tehetünk? Kerüljük a konzerveket vagy feldolgozott élelmiszereket és a palackozott vizet, hogy ezzel próbáljuk minimálisra csökkenteni a toxinoknak való kitettségét. Vásároljunk biotermékeket, húsokat és tejtermékeket, amikor csak lehet, és térjünk át a természetesebb vagy organikusan előállított szappanok, samponok, hidratáló krémek és sminkek használatára. 

5. Rendszeres mozgás a demencia ellen

A rendszeres testmozgás arra ösztönzi a hippokampuszt, a tanulásban és a memóriában részt vevő agyi régiót, hogy új agysejteket termeljen. Jó hír, hogy az intenzív testedzés vérellátást serkentő hatásait már napi fél óra rendszeresen végzett sporttevékenységgel is biztosíthatjuk.

Forrás: Yourtango Fotó: Getty Images