„Bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak”  – interjú Esküdt Judittal, a Four Seasons kommunikációs és PR-igazgatójával

2024. augusztus 18.
Idén 20 éve nyitotta meg kapuit a Gresham-palota mint Four Seasons hotel. A szálloda sikert sikerre halmoz, a világ 75 legjobb szállodája közé került 2024-ben a Condé Nast Gold Listen, ami a szakma Oscar-díjának számít. Hazánk olyan kiválóságaival működnek együtt, mint Palvin Barbara és Polgár Judit. A Four Seasons kommunikációs és PR-Igazgatójával, Esküdt Judittal beszélgettünk.

Meglepetésként érte a Four Seasonst a globális elismerés?

Hatalmas megtiszteltetés, hogy a világ 75 legjobb luxusszállodája közé került a Gresham-palota, hiszen Európából mindössze 25 hotel szerepel a listán, és köztük egyetlen magyarként a Gresham. Ez olyan elismerés, mint az éttermeknek a Michelin-csillag, vagy a színészeknek az  Oscar-díj. A hotel- és luxusiparág szakértői értékelték így a szállodát, ami a Gresham-palota csapatának, a Four Seasons brandnek és Budapestnek mint desztinációnak is elismerés. 

Hogyan változott a vendégek elvárása, mi az, amitől ki tud globális szinten emelkedni a Gresham  kommunikáció terén?

A mi helyzetünk különleges, hiszen a nemzetközi és hazai közönség felé is kommunikálunk, angolul és magyarul egyaránt. Ha megkérdezzük nemzetközi vendégeinket, hova érkeztek, azt fogják mondani, a Four Seasonsbe. Ha a hazai vendégkörünk látogat el hozzánk, ők a Gresham-palotába jönnek. 

Nagyot fordult a világ, hiszen az emberek többsége ma már nemcsak desztinációkat keres, hanem élményeket. Fontosnak tartjuk, hogy olyan élményekkel gazdagodjanak vendégeink, amikkel helyi értékeket tudunk megmutatni. Ezt igyekszünk kommunikációnkban is közvetíteni. Olyan kiválóságokkal kollaborálunk, mint Palvin Barbara, Polgár Judit, a régió legjobb pincészetébe helikopteres kirándulás keretében juthatnak el vendégeink.  Csapatommal a mi feladatunk, hogy vizuálisan  jól tudjuk ezeket az élményeket tolmácsolni, s megmutatni Budapest és Magyarország sokszínűségét. A KOLLÁZS Brasserie megújult kommunikációjában a személyesség, a gyökerekhez való visszatérés szintén nagy szerepet játszik. 

A MÚZSA Bár koktéllapjának  grafikáit Labrosse Dániel készítette, Kemény Zsófi verset írt a költészet napja alkalmából a palotáról.  Mennyire játszik fontos szerepet a művészet a kommunikációtokban? 

A Gresham-palota életében a művészet a kezdetek óta központi szerepet játszott, a város legpezsgőbb kulturális helyszínévé vált a XX. században  – gondoljunk csak a „Gresham Körre”, melynek műalkotásai a Nemzeti Galéria gyűjteményébe is bekerültek. Labrosse Dani MÚZSÁnak készített alkotásai, többek közt Jeff Koons, Matisse, Cézanne ikonikus művei díszítik. A művészet több aspektusban is megjelenik, a palotának saját Kulturális Nagykövete van, az Operaházzal együttműködésben  balerina-előadást láthatnak a MÚZSA Bárban.

Milyen érzés egy ilyen ikonikus márkának dolgozni, mint a Four Seasons, és mindeközben palotában dolgozni?

A Four Seasons a világ vezető luxusmárkái közé tartozik. Nagyon emberközpontú, irányelvét az „Aranyszabály” határozza meg, ami arról szól, bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak. És tényleg működik! A Gresham-palota Budapest egyik legszebb épülete, Jungfer Gyula kovácsoltvas páváinak, Róth Miksa színes ólomüveg ablakainak szépségében tényleg el lehet veszni. Csodájára járnak vendégeink, de mi magunk, itt dolgozók is, hiszen rengeteg szépséget rejt az épület. Aki nyitott szemmel járja be a házat, felfedezheti például a kis szíveket, amiket a tervező szerelmének jeléül rejtett el épületben, innen a Szívek Palotája elnevezés is. Rendkívül inspiráló élmény itt dolgozni, ilyen kiváló csapattal.

Idén megválasztottak az „Év Menedzserének”, számítottál rá?

Fantasztikus csapattal dolgozhatom együtt, nagy elismerés, hogy kampányaink sikerén keresztül meg tudjuk mutatni Budapest egyediségét. Büszkeség számomra, hogy idén Év menedzsere díjjal ismerték el a munkám. Sokat köszönhetek a csapatomnak, felsővezetőimnek, alma materemnek, az SDA Bocconinak és természetesen a családomnak. Mindig azt mondom, nekem két szerencsém van: megtaláltam a szenvedélyem, ami a luxusiparágon belül a művészet és luxus összefonódása, illetve megismertem a férjem. 

Hogy jutottál ebbe a pozícióba?

Egy kis szerencsével (mosolyog). Hosszú utat jártam be: Pécsett születtem, nagyon hamar megfogalmaztam, hogy világot szeretnék látni. Állandóan könyveket, atlaszokat bújtam, fejben már általános iskolás koromban rengeteg helyre „elutaztam”. Bármilyen lehetőség adódott, amivel utazni lehetett, megragadtam. Voltam cserediák, bébiszitter, tolmács. A tanulmányaim nagy részben külföldhöz kötődnek, Amerikában a középiskolát végeztem, a kislányunk születése után pedig újra beiratkoztam az egyetemre, Firenzében a Polimodán, majd Milánóban az SDA Bocconin tanultam. Szakmai utam az IBM-nél, majd bankban kezdtem. 4 évig Bécsben éltünk, emlékszem, a dobozokat pakoltam, amikor amikor megtalált a lehetőség.

Esetleg lehet tudni, kik szálltak már meg a szállodában? 

Vezérigazgatónkat idézném: „Ha az újságban világhírű színészek budapesti forgatásairól olvasunk, nagy az esély rá, hogy a Greshamban hajtják álomra a fejüket.” 

Fotó: Viszlay Márk