7 dolog, ami meglepő módon mosógépben is mosható

2024. augusztus 27.
Arról álmodunk, hogy bármit berakhatunk a mosógépbe, és nem kell kézzel szenvednünk, hogy tisztára mossuk. Mutatunk hét olyan dolgot, ami meglepő módon akár mosógépben is mosható, a legnagyobb örömünkre.
Mosógépben mosható dolgok
  • Hogyan mossuk mosógépben ezeket a dolgokat, hogy ne menjenek tönkre és tiszták legyenek?
  • A párnák, vászoncipők és függönyök is moshatók mosógépben!
  • Mit tehetünk be mosógépbe nyugodtan?

A mosógépben általában óvatosan mossuk ki a kedvenc ruhadarabjainkat. Ellenőrizzük a címkét, kiválasztjuk a helyes hőfokot és megfelelő mosószert töltünk. Viszont óriási hibát követünk el, ha csak a ruháinkat, ágyneműket és konyharuhákat mossuk a mosógépben. 

Az otthonunkban található dolgok közül sok más is mosható mosógéppel, bármennyire is meglepő. Persze megfelelő hőfokon, programon. Mutatjuk, mit rakhatunk be a mosógépbe és könnyíthetjük meg ezzel az életünket!

Dolgok, amik moshatók mosógépben a ruhákon kívül

1. Zuhanyfüggöny

@goodhousekeepingofficial

The biggest mistake you’re making with your WashingMachine? Not utilizing it enough! Here, our #CleaningLab shows you all the unexpected things you can wash in there. Just remember, gentle cycle is your best friend. #LaundryTips #LaundryHacks #LaundryTok #LaundryTime #laundryhack

♬ original sound – Good Housekeeping – Good Housekeeping

Muszáj időről időre megfelelően tisztítanunk a zuhanyfüggönyt is. Ahelyett azonban, hogy áztatnánk, spray-znénk és súrolnánk, sokkal egyszerűbb, ha betesszük a mosógépbe. Ha nem annyira vészes a zuhanyfüggöny állapota, egy langyos kímélő mosási program is elegendő. A nagyon piszkos zuhanyfüggönyt mosógépben rövid, de meleg mosással tisztíthatjuk meg. Ehhez adhatunk egy kis fertőtlenítő adalékot is. 

Ha kimostuk a zuhanyfüggönyt, azonnal akasszuk vissza és húzzuk szét, hogy jól megszáradhasson. De néhány percre alacsony hőfokon a szárítógépbe is betehetjük. Így biztosan nem marad benne nedvesség és elkerülhető, hogy penészes legyen.

2. Újrahasználható gyümölcsös és péksüteményes hálók

Rengeteg fajta újrahasználható bevásárlózacskó létezik. Ezért mielőtt mosógépbe raknánk, ellenőrizzük, milyen anyagból készült. Ezek nagy része teljesen jól mosható mosógépben. Érdemes kifordítani mosáshoz, normál programon átmosni.

3. Vászoncipő

Szinte mindenkinek van egy pár kedvenc nyári vászoncipője, ami általában világos színű. Mire ősz lesz, jól meglátszik rajtuk a por, homok, egyáltalán a viselés. Kézzel kitisztítani tökéletesen szinte lehetetlen ezeket a vászoncipőket. 

Jó hír, hogy gond nélkül berakhatjuk a mosógépbe, de használjunk hozzá mosózsákot. Vegyük ki a talpbetéteket, mielőtt a mosógépbe tennénk a vászoncipőt, majd kímélő programot indítsunk.

4. Konyhai kesztyűk és alátétek

Ha a megfelelő programot választjuk, rengeteg dolog mosható mosógépben

Ha a megfelelő programot választjuk, rengeteg dolog mosható mosógépben

Ha valami, akkor a konyhai fogókesztyűk és alátétek rengeteg foltot begyűjtenek. Arról nem is beszélve, hogy mivel az ételeinkkel érintkeznek, ezért különösen fontos, hogy tiszták legyenek. Szerencsére általában ezek is moshatók mosógépben normál vagy kímélő programon. Viszont ha már szakadtak valahol, és látjuk, hogy kilóg a bélelésük, inkább kézi mosást válasszunk, mert a mosógépben a töltés kijöhet a kesztyűkből.

5. Párnák

Mindenhonnan halljuk, hogy a párnáinkat rendszeres időközönként ki kell mosnunk. Viszont kézzel nem sok kedvünk van nekiállni, ami érthető. Szerencsére a legtöbb modern párna mosógépben is tisztítható. Érdemes a program végén egy extra öblítést is beiktatnunk, hogy biztosan minden mosószert kimossunk a párnákból.

6. Plüssjátékok

Gyakran félünk tőle, hogy betegyük a gyerekeink plüsseit a mosógépbe, nehogy tönkremenjenek. Jó hír, hogy teljesen biztonságos ezeket mosógépben mosni, ha követjük a helyes lépéseket.

  1. Tegyük a plüssjátékokat mosózsákba vagy párnahuzatba.
  2. Mossuk a plüssöket hideg vizes vagy kímélő programon.
  3. Ne tegyük szárítógépbe a plüssöket, hagyjuk a levegőn megszáradni.
  4. Miután megszáradtak a plüssjátékok, nyomkodjuk és rázzuk fel őket, hogy visszanyerje szőrük az eredeti állapotát.

7. Fürdőkádba való csúszásgátló 

Valószínűleg mosógépben mossa mindenki a fürdőszobai szőnyegeket. Viszont amit a fürdőkád vagy zuhany aljára teszünk, azt már kevesebben. Pedig ezek a csúszásgátló szőnyegek is moshatók mosógépben alacsony hőfokon és kímélő programon. Amikor kész van, csak akasszuk fel, hogy megszáradjon.

Forrás: Good Housekeeping, fotó: Getty Images, Unsplash