Tévhitben éltünk: a szakértő szerint ezt a testrészünket nem kellene megmosni

2024. augusztus 28.
Már régóta foglalkoztatja az internet népét a kérdés: valóban meg kell mosnunk a lábunkat, amikor zuhanyozunk? Szakértő válaszolt az égető kérdésre!
A bőrgyógyász szerint nem is kellene megmosni a lábunkat
  • Akármennyire is hihetetlen, rengeteg embert foglalkoztat a kérdés, hogy vajon meg kell-e mosni a lábunkat, mikor zuhanyozunk.
  • Számtalan ember állítja, hogy miközben a felsőtestünket mossuk, úgyis lefolyik a lábunkra a szappanos víz, ezért nincs szükség arra, hogy külön is megtisztítsuk a lábainkat.
  • Lássuk, mi erről a szakértő véleménye!

Az embereket rengeteg praktikus, egészségügyi kérdés foglalkoztatja, és ha tehetik, fel is teszik őket az interneten, ám nem mindig kapnak válaszokat. Többek között az ilyen kérdésekre utazik Raj Punjabi és Noah Michelson, a HuffPost „Rosszul csinálom?” című podcast műsorának vezetői, akik szakértők segítségével válaszolnak egy-egy kérdésre.

A műsor egyik vendége Dr. Divya Shokeen kaliforniai bőrgyógyász volt, aki végre válaszolt a sokakat foglalkoztató kérdésre, hogy vajon meg kell-e mosni a lábunkat, mikor zuhanyozunk.

A bőrgyógyász szerint nem kell megmosni a lábunkat

 „Nem hiszem, hogy meg kell mosni őket” – mondta Dr. Shokeen bőrgyógyász. „Kivéve, ha durván izzadsz vagy 20 mérföldet kerékpároztál. Akkor igen, kérlek, mosd meg a lábadat.”

Ennek az az oka, hogy a lábunkat gyakran takarja a nadrágunk vagy más ruházatunk, ami megvédi őket a szennyeződéstől, és nem olyan „forró pontok”, mint a hónalj vagy az ágyék, ahol az izzadság és a baktériumok hajlamosak burjánzani. 

„Úgy gondolom, hogy a víz vagy a szappan lecsöpögése [a lábakon] elegendő [a tisztításhoz]” – mondta a bőrgyógyász, hozzátéve, hogy valójában jobb, ha nem mossuk meg kézzel a lábunkat, mert az a bőr kiszáradását vagy irritációját okozhatja, ami akkor történik, amikor túl agresszíven és túl gyakran tisztítjuk.

A bőrgyógyász szerint nem szükséges külön megmosni a lábunkat

A bőrgyógyász szerint nem szükséges külön megmosni a lábunkat

Ha azonban láthatóan piszkosak a lábaink, vagy olyan tevékenységben vettünk részt, ami beszennyezhette őket (például tóban úsztunk vagy kertészkedtünk), meg kell mosni őket. Ellenkező esetben hagyjuk, hogy a hab tegye a dolgát, miközben lefolyik a lefolyóba.

Dr. Shokeen bőrgyógyász azt javasolta, hogy a megtakarított időt töltsük azzal, hogy több figyelmet szentelünk az előbb is említett „forró pontoknak”.

„Ezeknek legalább egy percre van szükségük, hogy (a tisztálkodószerek) kifejtsék a hatásukat” – mondta a bőrgyógyász. „Ez nem jelenti azt, hogy egy percig ott kell dörzsölnöd. Ha van időd, habosítsd fel ezeket a területeket és hagyd őket úgy (amíg más részeket mosol), így a tisztálkodószereknek megadod a lehetőséget, hogy valóban csináljanak valamit.”

Forrás: Buzzfeed, Fotók: Getty Images