Kell vagy nem kell naptej a szemhéjakra? A bőrgyógyász eldöntötte a vitát!

2023. július 09.
Mindent elmondott a szakember, amit a bőrünknek erről a különösen érzékeny és napsugárzásnak kitett területéről tudnunk kell. Tudtuk például, hogy a legtöbb ember elfelejti bekenni a fényvédő krémmel?
Kell vagy nem kell naptej a szemhéjakra?
  • Az egyik olyan része a testünknek, amit a legtöbben nem kennek be naptejjel, a szemhéj.
  • Bőrrák akár a szemhéjunkon is kialakulhat.
  • A bőrgyógyász azt is elárulta, milyen típusú fényvédő a legideálisabb a szemhéj védelmére.

„A legcsúnyább bőrrákos eseteket a szemhéjon láttam – mondta Dr. Karan Lal bőrgyógyász. – A tumor levétele sebészi úton roppant bonyolult ezen a területen, hiszen a nagy kimetszés és a hegesedés gátolhatja a pislogást, ami krónikus szemszárazságot okoz. Nem ijesztgetésből, de volt olyan beteg, akinek a teljes alsó és felső szemhéját el kellett távolítanunk bőrrák miatt.”

A fényvédő krémek, naptejek használata elengedhetetlen tehát a szemhéjon is. Ezt nehéz feldolgoznunk, hiszen a legtöbb krém esetében egész életünkben azt halljuk, hogy ne menjen a szembe, kerüljük a szemkörnyéken való alkalmazását. Ez rögzül. Muszáj viszont az egészségünk érdekében átprogramoznunk magunkat.

Miért fontos a szemhéj fényvédelme?

„Nem csak azért kell különös figyelmet fordítanunk a szemhéj naptejezésére, mert az egyik legnehezebben operálható terület bőrrák szempontjából – mondta a bőrgyógyász. – Itt nagyon vékony, finom a bőr. Sokkal kevesebb napsugárzás is károsítja a bőr mélyebb rétegeit, az irritáció nyomán gyulladás keletkezhet, ödémásodás és a szemhéj bőre gyorsabban elveszti rugalmasságát.”

A szakember azt is hozzátette, hogy a naptej segít a sötét karikák megelőzésében is a szem körül. „A fekete karikák gyakran azért alakulnak ki, mert a vékony szem környéki bőr alatt futó erek jobban láthatóvá válnak, mert a bőr elveszíti a rugalmasságát. Sőt, az is előfordulhat, hogy a bőr valóban sötétebbé válik az UV-sugárzás hatására. Ezt a pigmentációt is megelőzhetjük a naptej alkalmazásával.”

Melyik a legjobb fényvédő a szemhéjra?

A bőrgyógyászok egyöntetűen az ásványi alapú fényvédőket javasolják erre a területre, amikor csak lehetséges. „A szemhéjat a kémiai fényvédők sokaknál irritálják – mondta Dr. Lal. – Az arcra való naptejek általában biztonságosan alkalmazhatók a szemhéjon is.”

Széles spektrumú, minimum 30 faktoros fényvédőt válasszunk. Ha nagyon érzékeny a szemünk, célszerű kifejezetten a szemkörnyékre kifejlesztett naptejjel kennünk ezt a területet.

Mi a helyzet a fényvédővel ellátott szemhéjpúderekkel?

Az arcra alkalmazható naptejek általában tökéletesek a szemhéjra is

Az arcra alkalmazható naptejek általában tökéletesek a szemhéjra is

A bőrgyógyász nem javasolja a fényvédős sminktermékeket elsődleges védekezésként a Nap káros sugarai ellen. Ezeket inkább a rendes fényvédő készítmények fölé használjuk. „A színezett ásványi fényvédő a szem környékén praktikus lehet korrektor helyett – mondta a bőrgyógyász. – Ám önmagában a fényvédővel ellátott szemhéjpúder nem feltétlenül jelent elégséges védelmet ezen az érzékeny területen.”

Hogyan védhetjük még a szemhéjunkat a napégéstől?

„Ha valakinek a szeme nem bírja a naptejeket, vagy egyszerűen utálja az érzést a szeme környékén, válasszon minél nagyobb lencséjű napszemüveget, ami a teljes szemet eltakarja, így megvédheti a szemhéját is – javasolta a bőrgyógyász. – Emellé viseljen széles karimájú kalapot vagy napellenzős sapkát.”

Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash