A diétás üdítők rajongói erre az összetevőre figyeljenek – vérrögöt okozhat!

2024. szeptember 13.
Egy friss kutatás óva int a diétás üdítők fogyasztásától, ha azok tartalmazzák azt az összetevőt, amelyikről most kiderült, hogy vérrögöt is okozhat. Sőt, akár szívproblémákat is kiválthatnak, ha rendszeresen fogyasztunk ilyen innivalókat!
Diétás üdítő édesítőszer vérrögöt okoz
  • Egy friss kutatásból kiderült, hogy a mesterséges édesítők, melyeket a cukormentes vagy diétás üdítőkben használnak, növelik a vérrögképződés kockázatát.
  • A vérrögök szívinfarktust vagy stroke-ot okozhatnak.
  • Nem az a legjobb módja a cukorfogyasztásunk csökkentésének, hogy helyette inkább diétás üdítőket iszunk. 

A mesterséges sztíviát tartalmazó diétás üdítőkről derültek ki aggasztó dolgok egy friss kutatásból. Eszerint a cukor helyett ilyen édesítőszereket tartalmazó italok megnövelik a vérrögképződés esélyét. Ez szívinfarktus, trombózis vagy stroke kialakulásához vezethet.

Miért okozhat vérrögöt a diétás üdítőben található édesítőszer?

A tanulmányban nem vettek részt sokan, viszont mindegyik önkéntes vérében megnőtt a véralvadási faktor a vérükben a diétás üdítők fogyasztása után. A tudósok szerint a rendszeres és napi több pohárnyi, mesterséges édesítőt tartalmazó ital elfogyasztása növeli a vérrögképződés esélyét. A vérrögök stroke-ot és szívinfarktust okozhatnak. 

Egy 2023-as átfogó vizsgálat az erythritol nevű édesítőszerről mutatta ki, hogy jelentősen megnöveli a szívinfarktus, szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Rossz hír az is a diétás üdítők kedvelőinek, hogy az erythritol kizárása önmagában nem jelenti azt, hogy egészségesebbek lennének ezek az italok. Számos más édesítőszerrel kapcsolatban merültek már fel komoly egészségügyi aggályok:

  • Aszpartám
  • Szacharin
  • Szukralóz
  • Sztívia
  • Mesterséges sztívia

Ezek az édesítőszerek nem csak a vérrögképződés esélyét növelhetik, de a rákot is okozhatnak, a 2-es típusú diabéteszről nem is beszélve.

Hogyan csökkentsük a cukorfogyasztást egészségesen?

Ha nem akarunk olyan sok cukrot enni, nem az a megoldás, hogy áttérünk az édesítőszerekre helyette. Az a legjobb megoldás, ha egyszerűen nem eszünk annyi cukros ételt és italt. Naponta 25 grammnál – egy evőkanál – több cukrot nem célszerű bevinni a szervezetünkbe. Ezt érdemes egészségesebb forrásból, például finomítatlan nádcukrot, mézet vagy agávészirupot használhatunk a fehér cukor helyett.

  • A gyümölcsök remek természetes cukorforrást jelentenek, melyekben a rost segít, hogy a szervezetünkben fokozatosan szívódjon fel a glükóz, így a vércukorszintünk egyensúlyban marad, nem lesznek ugrásszerű emelkedések és zuhanások.
  • Az ultrafeldolgozott édességek helyett együnk étcsokoládét, amit meg is olvaszthatunk, és belemárthatjuk a gyümölcsöket. 
  • A turmixokat és süteményeket édesíthetjük például datolyával, így a rosttartalmat is növeljük.

Forrás: Insider, fotó: Getty Images, Unsplash