Az édesítőszerek hamis ígérete: így hizlalnak a diétás italok

2021. október 03.
Annyival egészségesebben hangzik, amikor azt mondjuk, hogy cukormentes üdítőt iszunk. Ám a tudósok szerint egyáltalán nem olyan egyszerű a helyzet. Attól, hogy kihagyjuk a cukrot, és édesítőszerrel helyettesítjük, nem feltétlenül lesz egészségesebb, amit megiszunk.

Tegyük fel, hogy elért minket a délutáni álmosság. Ilyenkor megihatunk egy diétás energiaitalt, és van aki egy csésze kávéra szavaz, édesítővel. Úgy érezzük, mi vagyunk az egészség hősei: úgy jutottunk hozzá a létfontosságú energiabombánkhoz, hogy közben nem fogyasztottunk cukrot és üres kalóriákat. Ám egy friss kutatás tiszta vizet önt a pohárba, véget vetve az önigazolás korának. 

A Dél-Kaliforniai Egyetem Orvostudományi Karának tudósai hozták nyilvánosságra kutatási eredményeiket, melyből kiderült, hogy a mesterséges édesítőszert (szukralózt) tartalmazó italok kifejezetten növelik a más ételek iránti sóvárgást és étvágyat, különösen a nőknél és az elhízott embereknél.

mesterseges-edesito-igazsag

Ez a kutatás legnagyobb vizsgálat, melyet a témában valaha végeztek. A 74 résztvevőnek háromféle italt kellett meginnia: egy cukorral ízesítettet, egy szukralóztartalmút és a kontrollcsoportnak tiszta vizet. Azok a nők, akik a szukralóz tartalmú italt itták, utána többet ettek a büféasztalnál, három különböző ellenőrző vizsgálatnál is. 

„Ellentmondások övezik a mesterséges édesítőszereket, hiszen sok ember pont azért választja ezeket, mert fogyni szeretne – magyarázta Kathleen Page, a kutatás vezető szerzője. – Vannak olyan tanulmányok, melyek hasznosnak ítélik a mesterséges édesítőket, mások viszont arra a következetetésre jutottak, hogy inkább hátráltatják a fogyást és növelik a kettes típusú diabétesz és a metabolikus szindróma kialakulásának esélyét. Az új, nem éppen kedvező hírek fényében át kellene gondolnunk, amit a mesterséges édesítők használatáról eddig gondoltunk?

Az édesítőszerek tudománya összetett és ellentmondásos. Évtizedek óta használjuk a mesterséges édesítőket nagyjából mindenben, diétás üdítőtől a joghurtig, és egyre inkább az energiaitalokban. Kijelenthető, hogy azért a diétás italok a legnagyobb felvevői, a szukralóz a legtöbb cukorpótlóban megtalálható például aszpartám néven, ami a diétás kólában és rengeteg ételben előfordul. A sztívia – mint nullkalóriás növény – bár természetes eredetű, szintén szukralózt tartalmaz és széles körben használják cukor helyettesítésére. 

Mikor hasznos az édesítő?

A kutatók szerint van azért haszna is a mesterséges édesítőszereknek. Segíthetnek, hogy kikerüljünk a cukorfüggőség ördögi köréből és elindíthatja a fogyást. Egy tavalyi felmérés azt mutatta, hogy azok, akik a negyvenes éveikben túlsúlyosak voltak, sokkal nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek. A mesterséges édesítőszerek pedig segítettek, hogy elinduljon egy jelentősebb súlyvesztés ezeknél az embereknél. 

Ugyanakkor a Bostoni Egyetem 2020-as vizsgálatából az is kiderült, hogy azok, akik diétás italokat ittak, híztak fél kilogrammot, míg akik inkább váltottak tiszta vízre, ugyanennyit fogytak a vizsgálat ideje alatt. Azok viszont, akik hajlamosak voltak a hasi elhízásra és továbbra is cukros italokat ittak, 5 kilogrammot híztak ugyanennyi idő alatt. 

Nem a bélflóra barátja

A legnagyobb baj azonban valószínűleg az a mesterséges édesítőszerekkel – melyek százszor olyan édesek, mint a cukor –, hogy rossz hatással vannak a bélbaktériumainkra, ezáltal megzavarják a vércukorszint egyensúlyának szabályozórendszerét, befolyásolják az inzulinszintet, így összességében növelik a diabétesz kialakulásának kockázatát. Különösen a szacharint találták problémásnak ebből a szempontból. 

A hetvenes években a rákkockázat miatti riadalom övezte a mesterséges édesítőszereket, amikor állatkísérletek alapján úgy találták, hogy bizonyos édesítők karcinogén (rákkeltő) hatásúak lehetnek. Ám a későbbi emberkísérletek bebizonyították, hogy ezek emberre nézve nem veszélyesek. Mi az álláspont jelenleg? „A kutatás nagyon érdekes, ám túl rövid távú. Ahhoz, hogy valódi következtetést vonhassunk le, hosszabb időn át kellene követni az alanyokat” – mutatott rá Bridget Benelam tápanyagszakértő. 

Bonyolult átfedések

A fogyás és az édesítők kapcsolata nagyon bonyolult, és soha nem sikerült egyértelmű bizonyítékokat találni. „A cukorpótlók hatása az agy étvágyközpontjára nagyon összetett, nehéz különválasztani és megítélni, mi az ok és az okozat. Sok függ az emberek viselkedésétől általánosságban, sokkal több, mint az étrendtől.”

Benelam arra is rámutatott, hogy nagyobbrészt a túlsúlyos emberek fogyasztják a diétás ételeket és italokat, így az is valószínű, hogy nem maguk az ételek és italok okozzák a hízást, hanem teljesen más fogyasztói szokások játszanak szerepet a súlygyarapodásban, például a mozgáshiány. „Az is gyakori, hogy valaki diétás italt választ, amit kifogásként használ arra, hogy megehessen egy tábla csokit.”

„Biztos, hogy a víz a legjobb ital, amit csak ihatunk. De sokan rávágják, hogy nem szeretik a vizet. A kalóriákat nézve lehet, hogy a víz is ugyanannyit tartalmaz, mint a diétás kóla, ám a diétás italok savas kémhatásúak, ami nem csak az emésztést, de a fogzománcot is károsítja például.”

A szakértők tehát nem szeretnék főgonosznak kijelölni a mesterséges édesítőket, hiszen nem ezek okozzák valakinek minden egészségügyi problémáját. „Az egész étrendet kell nézni egészében, milyen minőségű. Egyetlen kis változtatás is nagyszerű, ám a fő az egészség szempontjából a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás.”

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash

Olvass tovább!