Ez a 7 hétköznapi dolog megöli a májunkat

2024. szeptember 15.
Az alkohol májkárosító hatásával már mindenki tisztában van. De ennél sokkal hétköznapibb, akár mindennap fogyasztott ételek és italok is súlyos problémákat okozhatnak a májunkban. Mutatjuk, mik a legveszélyesebb ételek és italok a májunk számára!
Májkárosító ételek
  • A májunk egészsége szempontjából nem csak az alkoholfogyasztás számít.
  • Milyen hétköznapi ételek és italok károsíthatják a májunkat?
  • Hogyan tehet kárt a májunkban például a cukor?

A májkárosító ételek és italok között ugyan előkelő helyet foglal el az alkohol, ám nem ez az egyetlen veszélyes elem az étrendünkben. Hogyan őrizhetjük meg a májunk egészségét? Mit kell tennünk, hogy az étrendünk ne károsítsa a májunkat?

Miért fontos a májunk egészsége?

A máj egészsége rendkívül fontos, mivel ez a szerv számos létfontosságú funkciót lát el a szervezetben. Íme néhány ok, amiért fontos, hogy a májunk egészséges maradjon:

  • Méregtelenítés: A máj felelős a szervezetbe kerülő méreganyagok, például alkohol, gyógyszerek és káros vegyületek lebontásáért és eltávolításáért. Ha a máj nem működik megfelelően, ezek az anyagok felhalmozódhatnak a szervezetben, és komoly problémákat okozhatnak.
  • Anyagcsere szabályozása: A máj kulcsszerepet játszik a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjében. Segít a vércukorszint szabályozásában, a zsírok lebontásában és az energia raktározásában. Ha a máj nem egészséges, ez befolyásolhatja az anyagcsere folyamatait.
  • Vitaminok és ásványi anyagok tárolása: A máj tárolja a fontos vitaminokat (pl. A-, D-, E- és K-vitaminokat) és ásványi anyagokat (pl. vas, réz), amelyek elengedhetetlenek a szervezet normális működéséhez. A májbetegségek esetén ezek a tápanyagok nem tudnak megfelelően tárolódni és felhasználódni.
  • Epetermelés: A máj termeli az epét, amely segít a zsírok emésztésében és felszívódásában a vékonybélben. Ha a máj nem képes elegendő epét termelni, az emésztési problémákhoz és tápanyag-felszívódási zavarokhoz vezethet.
  • Vérszűrés és véralvadás: A máj kiszűri a vérből a káros anyagokat, valamint részt vesz a véralvadáshoz szükséges fehérjék termelésében. Egy beteg máj esetén fokozódhat a vérzékenység és a fertőzések kockázata.

Ezek az ételek és italok károsíthatják a májat

1. Cukor

A túl sok cukor nem csak a fogainknak árt, a májunkban is kárt tehet. A máj csak egy bizonyos fajta cukrot képes lebontani, a fruktózt. Ha túl sok finomított cukrot, fehér cukrot fogyasztunk, kialakulhat az úgynevezett nem alkoholos zsírmáj. 

A kutatások szerint a cukor még akkor is pont annyira rombolja a májat, mint az alkohol, ha alapvetően nem vagyunk túlsúlyosak.

2. Növényi táplálékkiegészítők

Még ha a címke azt is mondja, hogy természetes, közel sem biztos, hogy biztonságos egy-egy növényi táplálékkiegészítő, amit a menopauza vagy éppen az ekcéma tüneteinek enyhítésére szedünk. Mivel nem feltétlenül szabályozott megfelelően egy-egy ilyen táplálékkiegészítőben a hatóanyag mennyisége, nem esnek olyan szigorú előírások alá, mint egy gyógyszer, így akár súlyos májkárosodás is felléphet.

3. Túlsúly

A súlyfelesleg azt jelenti, hogy a szervezetünkön plusz zsír halmozódott fel. Ez nemcsak kívül lehet, hanem a belső szerveken, így például a májunkon is. A nem alkoholos zsírmáj is nagyon veszélyes, idővel májelégtelenség alakulhat ki. Ennek kockázata legnagyobb annál, aki túlsúlyos, középkorú és/vagy diabéteszben szenved. Jó hír, hogy az állapot egy bizonyos pontig visszafordítható megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással.

4. A-vitamin-túladagolás

A testünk működéséhez elengedhetetlen az A-vitamin. Addig nem is valószínű, hogy probléma alakul ki, míg gyümölcsökből, zöldségekből jutunk hozzá (legnagyobb mennyiségben a piros, narancs és sárga színűekben található). Ám táplálékkiegészítőkkel könnyen túladagolhatjuk ezt a vitamint, ami komoly károkat okozhat a májunkban.

5. Szénsavas üdítők

A kutatások szerint, aki rendszeresen fogyaszt szénsavas üdítőt, annál sokkal nagyobb eséllyel alakul ki nem alkoholos zsírmáj. Egy újabb érv amellett, hogy minél kevesebbet és ritkábban fogyasszunk ezekből az italokból!

6. Transzzsírok

Ezek azok az összetevők, amiket hidrogénezett olajokként, zsírokként említenek az élelmiszerek összetevői között. Alapvetően nem természetes, hanem ipari előállítású zsírok. Ha sok transzzsírt fogyasztunk, jelentősen nő az elhízás, magas koleszterinszint esélye, ami nem túl jó hír a májunknak sem. Figyeljük tehát az összetevőket, hogy minél kevesebb transzzsír kerüljön az étrendünkbe.

7. Kevesebb alkohol, mint gondolnánk

Azt már tudjuk jól, hogy a túl sok alkohol roppant káros a májunknak. De azzal még lehet, hogy nem szembesültünk, mennyi is valójában a túl sok. Eláruljuk, kevesebb, mint gondolnánk! A tudomány jelen állása szerint ugyanis az alkoholból a zéró az a mennyiség, amit megihatunk úgy, hogy az ne károsítsa a májunkat.

Forrás: WebMD, fotó: Getty Images, Unsplash