Fontos üzenetet hordoz a vizeletünk színe – erre kell figyelni

2024. június 27.
Vizeletünk színéből nagyon fontos információkat tudhatunk meg szervezetünk egészségéről: kiderülhet, ha valamelyik szervünk nem megfelelően működik, de azt is megtudhatjuk, megfelelően hidratáltak vagyunk-e. Elmondjuk, mire érdemes odafigyelni.

Korábban már megírtuk, miért nagyon fontos monitorozni a széklet színét és állagát, de azt talán még kevesebben tudják, hogy a vizeletünk színe is nagyon fontos információt hordoz. Bár egy sietős pisilés után viszonylag ritkán időzünk a vizeletünk látványán, pedig ez szervezetünk egyik legfontosabb jelzőrendszere, ami naponta több alkalommal is üzen nekünk szervezetünk állapotáról. Ha tehát megtanulunk „olvasni” vizeletünk színéből, nemcsak abban segíthetünk, hogy szervezetünk jobban működjön, de akár súlyos problémákat is megelőzhetünk. Elmondjuk, mire érdemes odafigyelni.

Ezt üzeni a vizeletünk színe – az átlátszótól a barnáig

Először is felmerülhet a kérdés, hogy mi számít a vizelet normális színének? A vizelet enyhén sárgás árnyalatát a máj által kiválasztott urobilin nevű vegyület miatt. Ideálisan a vizeletünk viszonylag tiszta, majdnem átlátszó folyadék, enyhén sárgás színezettel. Ha a vizelet teljesen átlátszó, az azt jelenti, hogy kicsit túl sok vizet ittunk, a szakértők szerint jó, ha megmarad az enyhe sárgás színezet. A megfelelő mennyiség körülbelül két és fél liter vizelet ürítése naponta – ennek túlnyomórészt nappal kell megtörténnie – az a jó, ha napközben 6-8 alkalommal megyünk el pisilni.

Na de mi a helyzet a vizelet színével? Az alábbiakban összefoglaljuk, mit jelentenek az egyes árnyalatok.

  • Átlátszó, víztiszta szín: Túlzott folyadékbevitelre utalhat
  • Halványsárga szín: Egészséges vizelet
  • Sötétsárga vagy narancssárga szín: A dehidratáció jele. De bizonyos vitaminok vagy gyógyszerek szintén okozhatnak ilyen árnyalatot, illetve veseproblémákra is utalhat.
  • Barna szín: Súlyos dehidratáció vagy májproblémák jele lehet.
  • Sötétbarna szín: A sötétbarna szín utalhat májproblémákra, veseproblémákra, rhabdomyolysisra, amely az izmok lebomlásával járó ritka betegség vagy alkaptonuriára (ez egy ritka genetikai rendellenesség, ahol a szervezet nem képes lebontani bizonyos fehérjéket).
  • Rózsaszín vagy pirosas árnyalat: Ez arra utalhat, hogy a vizeletbe vér került. De bizonyos ételek, például cékla vagy egyes bogyós gyümölcsök is képesek megszínezni a vizeletet. Egyes gyógyszerek, például vérhígítók hajlamosíthatnak erre.
  • Kék vagy zöld szín: Ezt az árnyalatot okozhatják mesterséges ételszínezékek, bizonyos gyógyszerek vagy egyes baktériumok.
  • Zavaros állagú vizelet: Húgyúti fertőzésre (UTI) utalhat.

De nemcsak a vizeletünk színe, a szaga is nagyon árulkodó lehet. Bizonyos ételek okozhatnak különös szagot – például a spárga – de amire érdemes jobban odafigyelni, az az édeskés illat – ez ugyanis nem megfelelően karban tartott cukorbetegséget is jelezhet. A lényeg tehát, hogy figyeljünk oda a vizeletünkre, hiszen ez segíthet, hogy időben észleljünk olyan állapotokat, amik orvosi beavatkozást igényelnek.

Forrás: Telegraph Fotó: Getty Images