A szakemberek betiltanák, hogy így mossuk a zöldségeket és gyümölcsöket

2024. szeptember 17.
Mindenki dobott egy hátast a videótól, ami futótűzként terjed a TikTokon. Egy anyuka a zöldségeket és a gyümölcsöket mosogatógépben tisztítja. Vajon ez biztonságos?
Zöldségek és gyümölcsök tisztítása: új őrület terjed a neten

A mosogatógép a papucsok és baseballsapkák fertőtlenítésétől kezdve extra edények tárolásáig több mindenre használható készülékké vált az emberek számára, az edények tisztítása mellett. Azonban egyesek néha kicsit túlzásba viszik a dolgokat, mint ahogy ebben a népszerű videóban is látható, ami a TikTokon terjed.

 „Mit csinálsz?” – kérdezi a tiktokert a gyereke, mikor elborzadva látja, hogy anyukája friss sárgarépával, zellerrel, sárkánygyümölccsel, citrusfélékkel, édesburgonyával, paprikával és paradicsommal tölti meg a mosogatógépüket.

Erre az anyuka elmagyarázza, hogy a kézi mosás helyett egy programmal mossa át a gyümölcsöket és zöldségeket fehér ecetet használva. A nézők pozitív visszajelzésekkel árasztották el a kommentszekciót, és a „zseniális” hacket „életet megváltó” ötletnek nevezték „Anyukád épp most teremtett egy trendet a lusta emberek számára, és mi beleszerettünk!” – írta az egyik kommentelő.

@larad_official

This is new to me 🙃 #foryou #fyp #funny #trending #viral #clean #cleaning #cleantok #dishwasher #dishes #fruit #vegtables #mom #assyrian

♬ original sound – Lara

De vajon biztonságos a gyümölcsök és zöldségek mosogatógépben történő tisztítása?

A sok pozitív komment között akadt néhány aggodalomra okot adó megjegyzés is, miszerint a mosogatószer-maradék esetleg beszennyezheti a zöldségeket és a gyümölcsöket, és mint kiderült, ezek az aggodalmak jogosak.

Röviden összefoglalva: az Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának szóvivője azt mondta az Apartment Therapynak, hogy a biztonsággal és hatékonysággal kapcsolatos aggályok miatt rossz ötlet a mosogatógépet, vagy bármilyen konyhai készüléket élelmiszer mosására használni.

„A fő aggodalom a mosószerekből és öblítőszerekből származó maradék, kémiai szennyeződések bejutása a termékek pórusaiba és természetes réseibe” – mondta az FDA szóvivője. „Ezeket a vegyi anyagokat kemény felületek, például edények és üvegáruk tisztítására tervezték, és nem arra, hogy friss termékeken használják őket.”

A kézzel történő mosás bevált módszere a legjobb technika a zöldségek és gyümölcsök megtisztítására, még akkor is, ha egy kicsit időigényesebb.

Forrás: Apartment Therapy, Fotó: Getty Images