Ezeket a zöldségeket váltsd másikra, hogy megőrizd a derékvonalad 40 felett

2023. október 22.
Egy friss kutatás eredményei szerint a sok keményítőt tartalmazó zöldségek felelősek lehetnek a 40 felett derekunkra rakódó zsírpárnákért. Mutatjuk, melyik zöldséget mivel válthatjuk ki az étrendünkben, hogy megőrizzük a derékvonalunkat.
Zöldség gyümölcs 40 felett
  • A Harvard Egyetem Egészségtudományi Karának tudósai végeztek átfogó vizsgálatot a keményítőtartalmú zöldségek és a 40 feletti hízás kapcsolatáról.
  • Kiderült, hogy bizonyos típusú zöldségek kifejezetten hizlalhatnak.
  • A kukoricának, borsónak és más keményítős zöldségeknek magasabb a glikémiás indexe, ez okozhatja a súlygyarapodást és a derekunkra felkúszó zsírpárnákat.

Ne gondoljuk, hogy ülhetünk a babérjainkon azok után, ha végre sikeresen lemondtunk a csokoládéról. Egy friss kutatás eredményei szerint ugyanis bizonyos típusú zöldségek hizlalhatnak. 

A Harvard Egyetem Egészségtudományi Karának tudósai végeztek átfogó vizsgálatot a keményítőtartalmú zöldségek és a 40 feletti hízás kapcsolatáról. Ebből kiderült, hogy ezek a zöldségek több kalóriát tartalmaznak és magasabb a glikémiás indexük, így különösen a klimax idején hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz.

Azt is megfigyelték, hogy a magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök – mint a teljes értékű gabona vagy az alma és körte – viszont csökkentik a 40-es éveinkben nagy eséllyel bekövetkező hízás mértékét.

Mutatjuk, 40 felett melyik zöldséget, gyümölcsöt mire érdemes lecserélnünk, hogy megőrizzük a derékvonalunkat!

40 felett váltsunk kukoricáról sárgarépára

A kukorica sokkal több keményítőt is tartalmaz, mint a sárgarépa, ami ugrásszerű vércukorszintemelkedést okoz

A kukorica sokkal több keményítőt is tartalmaz, mint a sárgarépa, ami ugrásszerű vércukorszint-emelkedést okoz

100 g tartalmaz:

  • Keményítő/Kalória: 5,7 g/86 kcal – 1,4 g/41 kcal
  • Rost: 2 g – 2,8g
  • Kalcium: 2 mg – 33 mg

A kukorica és a sárgarépa is nagy rosttartalmú zöldség, emellett C-vitamint és káliumot is találunk mindkettőben. Ám a kukorica sokkal több keményítőt is tartalmaz, ami ugrásszerű vércukorszint-emelkedést okoz, és a kalóriatartalma is közel kétszerese a sárgarépának.

A 24 éven át zajlott harvardi tanulmány eredményei szerint azok, akik a kukorica helyett sárgarépát fogyasztottak, a vizsgált négyéves időszakok alatt 0,9 kg-mal kevesebbet híztak 40 felett

40 felett váltsunk krumpli helyett cukkinire

40 felett a cukkini jobb választás, mint a krumpli

40 felett a cukkini jobb választás, mint a krumpli

100 g tartalmaz:

  • Keményítő/Kalória: 17,3 g/93 kcal – 0,0 g/17 kcal
  • Rost: 2,2 g – 1g
  • C-vitamin: 9,6 mg – 17,9 mg

Köztudott, hogy a burgonya kifejezetten keményítős zöldség, így nem a legjobb választás az étrendünkben, ha a vércukorszint egyensúlyban tartása és az ideális testsúly elérése, megtartása a célunk 40 felett. A cukkini viszont pont ellenkezőleg. 

Az se tévesszen meg senkit, hogy a krumpli rosttartalma magasabb: ez szinte mind a héjában található, így amikor meghámozzuk, el is veszítjük.

40 felett váltsunk banánról körtére

A banán helyett 40 felett azért jó a körte, mert hasonló tápanyagtartalom mellett kevesebb keményítőt tartalmaz

A banán helyett 40 felett azért jó a körte, mert hasonló tápanyagtartalom mellett kevesebb keményítőt tartalmaz

100 gramm tartalmaz:

  • Keményítő/Kalória: 5,4 g/89 kcal – 0,0 g/57 kcal
  • Rost: 2,6 g – 3,1g
  • Kálium: 358 mg – 116 mg

Jól jöhet a banán, ha gyorsan hasznosuló energiára van szükségünk például egy izzasztó edzés során. Ugyanakkor ha az a célunk, hogy 40 felett is megőrizzük a derékvonalunkat, érdemes alacsonyabb kalória- és keményítőtartalmú gyümölcsöt választanunk helyette. A körte azért helyettesítheti jól a banánt az étrendünkben, mert hasonlóan magas a kálium- és rosttartalma, viszont keményítő egyáltalán nincs benne.

40 felett váltsunk jégsalátáról leveles kelre

A leveles kelt 40 felett kötelező lenne fogyasztanunk, akár a jégsaláta helyett

A leveles kelt 40 felett kötelező lenne fogyasztanunk, akár a jégsaláta helyett

100 gramm tartalmaz:

  • Keményítő/Kalória: 0,0 g/14 kcal – 0,0 g/35 kcal
  • Rost: 1,2 g – 4,1g
  • Kalcium: 18 mg – 254 mg

Bár mind a jégsaláta, mind a leveles kel kevés keményítőt tartalmaz, van egy nagyon lényeges különbség a kettő között: a vitamin- és ásványianyag-tartalom. A leveles kelben elképesztően sok C-vitamin és kalcium található, nem véletlenül nevezik szuperélelmiszernek. 

40 felett váltsunk görögdinnyéről málnára

A dinnye helyett a málna sokkal rostdúsabb választás 40 felett

A dinnye helyett a málna sokkal rostdúsabb választás 40 felett

100 gramm tartalmaz:

  • Keményítő/Kalória: 0,0 g/30 kcal – 0,0 g/52 kcal
  • Rost: 0,4 g – 6,5 g
  • Vas: 0,2 mg – 0,7 mg

Bár kétségtelenül frissítő nyáron egy szelet görögdinnye, a rosttartalma elhanyagolható. Érdemes helyette málnát választanunk 40 felett. Ez ugyanis az egyik legmagasabb rosttartalmú gyümölcs, ráadásul rengeteg antioxidánst és gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagot is tartalmaz. 

Bár a dinnyében is van C-vitamin és vas, a málnában háromszor annyi található. Sőt, mellette magnézium és foszfor is jut a szervezetünkbe vele.

40 felett váltsunk fehér káposztáról lilára

40 felett különösen fontos, hogy az élénkebb színű zöldséget válasszuk, például káposztából

40 felett különösen fontos, hogy az élénkebb színű zöldséget válasszuk, például káposztából

100 gramm tartalmaz:

  • Keményítő/Kalória: 0,0 g/25 kcal – 0,0 g/31 kcal
  • Rost: 2,5 g – 2,1g
  • Antioxidánstartalom: 4,5-szer magasabb a lila káposztában

A zöldségek és gyümölcsök esetében érdemes figyelni a színüket. Minél erősebb, annál több növényi festékanyagot tartalmaz, ami egyenesen arányos a tápanyagtartalommal. Nem meglepő ennek fényében, hogy a lila káposzta négy és félszer több antioxidánst tartalmaz. Ezek között van C-vitamin, karotinoidok és flavonoidok. Ugyanez megfigyelhető egyébként a vöröshagyma-lila hagyma esetében is.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash, Getty Images