Ennyi almaecetet kell bevennünk naponta a dietetikus szerint a jótékony hatásokhoz

2024. szeptember 18.
Végre nem csak azt tudhatjuk meg, hogy az almaecet mennyi mindenre jó, hanem azt is, milyen probléma esetén mennyit és mikor kell bevennünk belőle. Mit tanácsol a dietetikus?
Almaecet hatása mennyit kell inni belőle
  • Hogy mennyi almaecetet kell bevennünk egy nap, attól függ, milyen problémára szeretnénk használni.
  • Az sem jó, ha túl sok almaecetet veszünk be, mert mellékhatásai lehetnek, például károsíthatja a fogzománcot.
  • Mire és mennyi almaecet a megfelelő mennyiség a dietetikus szerint?

Az almaecetet évezredek óta használják nem csak főzésre, de természetes gyógymódként is. Sokféle jótékony hatást tulajdonítanak az almaecetnek: segítheti a fogyást, a vércukorszint egyensúlyban tartását, de enyhítheti az emésztési problémákat és csökkenti a szívbetegségek és egyes ráktípusok kockázatát.

De mennyi almaecetre van szükségünk nap mint nap, hogy ezeket a jótékony hatásokat kiaknázzuk? Hogyan igyuk az almaecetet, hogy ne alakuljanak ki kellemetlen mellékhatások?

Ennyi almaecetet vegyünk be az egyes egészségügyi problémákra

1. A vércukorszint egyensúlyban tartásához

Az almaecet egyik legismertebb jótékony hatása a vércukorszint szabályozása és egyensúlyban tartása. Különösen az inzulinrezisztenciában szenvedőknél lehet jótékony hatása az almaecetnek

Érdemes akkor bevennünk étkezés előtt, ha tudjuk, hogy nagyobb szénhidrátmennyiséget fogyasztunk el. Az almaecet lassítja a gyomor kiürülését és megakadályozza, hogy ugrásszerűen emelkedjen meg a vércukorszint. 

Azért is nagyon jó az almaecet inzulinrezisztencia esetén, mert fokozza a sejtek inzulinérzékenységét. Ez segíti, hogy a testünk hatékonyabban vegye fel a véráramból a cukrot, így csökken a vércukorszintünk. 

Mennyi almaecet kell? Elég egy nagyon kevés almaecet, hogy a vércukorszinttel kapcsolatos jótékony hatásokat kifejtse. Egy nap 4 evőkanál (összesen 20 ml) almaecetet vegyünk be elosztva az étkezések előtt. Elkeverhetjük egy kis vízzel, így igyuk meg!

2. Policisztás ovárium szindróma (PCOS) esetén

Az egyik leggyakoribb hormonális egyensúlyzavar a policisztás ovárium szindróma (PCOS) nőknél. Szerteágazó tünetei lehetnek. Abnormális menstruációs ciklus, magas férfi nemi hormonszint, petefészekciszták és inzulinrezisztencia jelentkezhet a PCOS-ben szenvedőknél.

Egy friss kutatás szerint azoknál a PCOS-ben szenvedő nőknél, akik vacsora után mindennap megittak egy evőkanál (15 ml) almaecetet 100 ml vízben elkeverve, javultak a hormonszintek és a menstruációjuk is szabályosabbá vált.

3. Fogyáshoz

Jelenleg is vizsgálják az almaecet súlycsökkenéssel kapcsolatos lehetséges összefüggéseit, de az eredmények biztatók. Ezek szerint az almaecet csökkenti az étvágyat, ha étkezés közben veszünk be belőle, így kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetbe, ami elősegíti a fogyást.

Mennyi almaecet kell? 1 vagy 2 evőkanál almaecet vízben vagy salátaöntetben elkeverve étkezés közben fogyasztva mindennap 3 hónap alatt nagyjából 1,2-1,7 kg súlycsökkenést eredményez. A dietetikus azt javasolja, hogy az almaecetet az egészséges étrendre és életmódra való áttérés kiegészítéseként alkalmazzuk az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához.

4. Az emésztés javításához

A magas fehérjetartalmú, nehezen emészthető ételek esetén is segíthet az almaecet. A tudomány szerint a gyomor savasságát növeli, ami hozzájárul, hogy több pepszin nevű enzim termelődjön. Ez bontja le ugyanis a fehérjét a szervezetünkben. 

Mennyi almaecet kell? Az emésztés javításához átlagosan 1-2 evőkanál almaecetet keverjünk el egy pohár vízben, és közvetlenül étkezés előtt igyuk meg.

5. A jó közérzethez

Vannak, akik általánosságban az egészségük érdekében, a szívbetegségek, rák és fertőzések esélyének csökkentésére használják az almaecetet. Ezzel kapcsolatban nem mindegyik probléma megelőzésére készültek eddig tudományos vizsgálatok

Azt már kimutatták, hogy aki rendszeresen almaecetes öntettel fogyaszt salátát, annál alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye és a hasi zsír mennyisége. Ám ebben más tényezők – az általánosságban egészségesebb életmód – is szerepet játszhat.

Hogyan kerüljük el az almaecet mellékhatásait?

Alapvetően biztonságos az almaecet fogyasztása az ember számára, ám bizonyos esetekben okozhat mellékhatásokat, mint bármely étel.

  1. Mivel az almaecet savas kémhatású, ami a jótékony hatásait is előidézi, így ne fogyasszuk olyan ételekkel és italokkal, melyek semlegesítik ezt a savasságot.
  2. Az almaecet huzamos időn át hígítatlanul fogyasztva roncsolhatja a fogzománcot. Ezért érdemes vízben elkeverve meginni vagy rögtön az almaecet bevétele után vízzel öblögetni.
  3. Ha hosszú időn át fogyasztjuk nagy mennyiségben, alacsony káliumszint alakulhat ki a szervezetünkben.
  4. Emésztési problémák jelentkezése esetén is fontos, hogy keressük fel orvosunkat és függesszük fel az almaecet fogyasztását.

Kis mennyiségben fogyasztva alapvetően biztonságos az almaecet és segíthet egy sor problémán, hozzájárulhat az egészséges vércukorszinthez, fogyáshoz. Nagy mennyiségben és hosszú időn azonban lehetnek mellékhatásai, melyekre nem árt odafigyelnünk.

Forrás: Healthline, Fotó: Getty Images