4 hatékony módszer a vízkőfoltok ellen a fürdőszobában

2023. április 03.
A vízkővel szinte mindenkinek meggyűlt már a baja. Nincs annál idegesítőbb, mint amikor a a fényesre suvickolt csapon vagy csempén a száradás után szinte azonnal megjelennek ismét a fehéres foltok. Ráadásul a szaniterek fényét is nagyban tompítja a kemény víz miatt kialakuló vízkőfátyol. Mit tehetünk, hogy a lehető leghatékonyabban eltüntessük a fürdőszobánkból a vízkövet?
4 hatékony módszer a vízkőfoltok ellen a fürdőszobában
  • A vízkő nem csak a látható részeken okoz szépészeti problémát, de például a mosógép belsejét is tönkreteheti, ha nagyon kemény a víz. 
  • Ha valahol kemény a víz, sokkal nagyobb munka ragyogóvá és makulátlanná tisztítani a kádat, zuhanyt és mosdót.
  • Nem feltétlenül szükséges erős vegyszer ahhoz, hogy megszabaduljunk a vízkőtől.

Ha meg akarjuk nyerni a csatát a vízkő ellen, alapvetően elegendő körül nézni a kamránkban. Szerencsére nem kell erős vegyszerekkel felszerelkeznünk ahhoz, hogy a kemény víz nyomaitól megszabaduljunk.

A profi takarító elárulta, melyik az a négy leghatásosabb módszer, amivel a legkönnyebben és legkisebb erőfeszítéssel takaríthatjuk ki a fürdőszobát. Így nem kell több időt eltöltenünk akkor sem a kád és mosdó súrolásával, ha nálunk a kemény víz miatt több vízkő képződik.

Az ecet fellazíthatja a vízkövet

Gyakori, hogy véletlenül látjuk meg a csap, kád környékén, hogy egy rejtett zugban már vastag, rozsdavöröses, barnás vízkőlerakódás képződött, mert itt nem takarítottuk olyan gyakran és alaposan. 

A megoldás a kamránkban rejtőzik: az ecet. Áztassuk be ecettel azt a területet, ahol vastagabb, látható vízkőlerakódások alakultak ki. Legyünk óvatosak, hiszen az ecet sav, nem használható minden felületen. A természetes kő, bizonyos festett járólapok, csempék tönkremehetnek, ha tömény ecet kerül rájuk. Hagyjuk hatni egy ideig az ecetet, majd egy régi, már nem használt fogkefével dörzsöljük meg a vízkőlerakódást.

A szódabikarbóna kötelező kellék, ha kemény a víz

Az ecet mellett a másik roppant hatékony anyag, ami minden háztartásban megtalálható, a szódabikarbóna. Ha nem akarjuk agresszív vegyszerekkel eltüntetni a vízkövet, készítsünk szódabikarbóna és víz keverékéből pasztát, majd hagyjuk néhány percig hatni ott, ahol vastagabb vízkőlerakódás képződött. Ezután dörzsi szivaccsal vagy fogkefével már el tudjuk távolítani a vízkövet.

Használjunk vízkő elleni adalékot a mosáshoz

A vízkő nem csak a mosógépet, a ruháinkat is tönkreteheti

A vízkő nem csak a mosógépet, a ruháinkat is tönkreteheti

Sokkal nehezebb a vízkő ellen harcolnunk a mosógép belsejében. Ráadásul nemcsak a gépet teszi tönkre a kemény víz, hanem a ruháinknak sem tesz jót, károsítja a textilszálakat, fakóvá, szürkévé teszi a ruhákat.

Egy fél kupak mosószóda vagy folttisztító só (nátrium-peroxid) természetes és hatásos megoldás a vízkő ellen. Tegyünk minden mosásnál a ruháink közé, így lágyítja a vizet. Nemcsak kevesebb vízkő képződik a mosógépben, de a mosószer is hatékonyabban tiszíthatja a ruháinkat.

Szerezzünk be kifejezetten kemény vízhez való zuhanyfejet

A legbiztosabb, viszont drága megoldás a vízkő ellen, ha a ház vízvételezési pontjánál elhelyezünk egy vízlágyító berendezést. Ha viszont nem akarunk házi vízműbe invesztálni, kezdhetjük kicsiben is. Léteznek ugyanis olyan speciális szűrővel ellátott zuhanyfejek és csaptelepek, melyekkel legalább a kádnál és a mosdónál megelőzhetjük a vízkövesedést. Ez ráadásul nem csak azért jó, mert így kevesebb vízkőfolttal kell harcolnunk. A bőrünknek, hajunknak sem tesz jót a kemény víz

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash