Kiégés ellen: hétféle módon is kipihenhetjük magunkat

2024. szeptember 19.
Sajnos az alvás önmagában nem gyógyítja a kiégést, a pihenésnek azonban rengeteg változata ismert, ami segíti a gyógyulást. Mutatjuk, hogyan kell jól pihenni.
Fiatal nő a fűben ül
  • A kiégés sajnos egyre több embert érint szerte a világban.
  • A kiégéstől szenvedő ember sokórányi alvás után is fáradtan ébred, kimerülten érkezik haza a nyaralásból, a munka, az elvégzendő feladatok listája rettegést, stresszt okoz.
  • A kiégett ember fizikálisan és érzelmileg is kimerült, cinizmus jellemzi, teljesíteni nem képes.

Saundra Dalton-Smith Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity című könyvében a pihenés hét módját mutatja be. A szerző szerint testi, lelki, érzéki, érzelmi, szociális, kreatív és spirituális pihenés között tesz különbséget.

A legjobb módszerek a pihenésre a kiégés ellen

1. Aktív fizikai pihenés

A pihenés passzív formái, mint az alvás, szunyókálás mellett fontos az aktív fizikai pihenés elsajátítása. A gyengéd jóga, a nyújtás beépíthető az alvási rutinba, az jelentősen javítja az alvás minőségét. Ezek mellett remekül pihentet a rendszeres séta és az óránként beiktatott szünetek, amikor lenyújtjuk a testet. A nyújtás enyhítheti az izomfeszültséget és a fáradtságot. 

2. Lelki pihenés

Mentális kimerültség jellemzően azoknál jelentkezik, akik állandó szellemi megterhelés alatt állnak, folyamatosan döntéshozatalra kényszerülnek, problémákat kell megoldaniuk, és különböző típusú információkat kell feldolgozniuk. A mentális pihenés gyakorlásának egyik módja a rövid meditációs szünet, amikor leülünk, behunyjuk a szemünket, veszünk tíz mély lélegzetet. Érdemes ezt napjában többször elvégezni, ez ugyanis megadja az elmének a szükséges pihenést, ellazít és feltölt.

3. Az érzékszervek pihenése

Az érzékszervek pihenésének célja a túlzott stimuláció (képernyő, zaj, szagok…) csökkentése. Úgy tehermentesíthetjük az érzékszervi bemeneteket, ha felállunk a képernyő elől és kimegyünk a szabadba néhány percre. Lekapcsolhatjuk az értesítéseket, hogy kevesebb legyen a zavaró hang. 

4. Érzelmi pihenés

Az érzelmi pihenés gyakorlása erősíti az ellenálló képességet (reziliencia), arra ösztönöz, hogy az érzelmeket, legyenek bármennyire is nehezek, valamilyen biztonságos úton-módon feldolgozzuk. Megoszthatjuk gondolatainkat egy bizalmassal, de írhatunk naplót is, aminek segítségével a legnehezebb érzelmi helyzetek, és ezzel együtt a kiégés is kezelhetővé válik. 

Két fiatal nő egymásba karolva nevet

Keressük a pozitív energiájú emberek társaságát!

5. Szociális pihenés

Sok ember a munkahely és az otthon tengelyen mozog, sem ideje, sem energiája nem marad a baráti kapcsolatok ápolására. Hosszú távon ez elszigetelődéshez és elkerüléshez vezet. Szakértők szerint fontos, hogy időt szánjunk azokra a találkozásokra, beszélgetésekre, ahol pozitív energia vesz bennünket körül.

A társas pihenés célja, hogy támogató személyekkel vegyük körül magunkat, és kis időre távol kerüljünk azoktól az emberektől, akik a hétköznapok során elszívják az energiáinkat. A hétköznapok során a pihenést szolgálja, ha egyedül sétálunk vagy ebédelünk.

6. Kreatív pihenés

Az ihletet és kreativitást ösztönző tevékenységek megfiatalítják az elmét. A zenehallgatás, az írás, a művészkedés, a természetjárás, a kirándulás, az éneklés során megengedjük, hogy az elme szabadon kalandozzon, ez pedig segít helyreállítani a kreativitást.

7. Spirituális pihenés

A pihenés hetedik típusa egy mélyebb érzéssel, jelentéssel való kapcsolódást takar. Ennek megannyi formája ismert, legyen az a meditáció, ima vagy az önvizsgálat más formája. Mindennap szánjunk pár percet erre is!
Ahhoz, hogy a pihenés valóban gyógyító erővel bírjon, fontos felismerni és észben tartani a test, az elme és a lélek igényeit. A cél a béke és a nyugalom érzetének kialakítása, hogy képesek legyünk megbirkózni a hosszan tartó stresszel, amely kiégéshez vezet.

Forrás: Business Insider Fotó: Getty Images