Tényleg olyan jót tesz, ha a lábunkat a falon pihentetjük?

2023. március 19.
A közösségi oldalak imádják az egyszerű jógapózt, amit pihenéshez és a lábdagadás enyhítésére javasolnak. De tényleg van bármilyen hatása? És veszélye?
Tényleg olyan jót tesz, ha a lábunkat a falon pihentetjük?
  • A közösségi oldalak fitnesz és jóga influenszerei nem győzik ecsetelni az egyszerű testhelyzet előnyeit.
  • Tényleg olyan hatásos a lábdagadás és stressz ellen, ha a falra feltámasztott lábbal pihenünk?
  • Van legjobb időpont arra, hogy gyakoroljuk ezt a fordított testhelyzetet?

Tény, hogy nem a közösségi oldalak a fitnesztanácsok legjobb forrásai, érdemes tehát megnézni, valóban olyan jó-e, mint az influenszerek mondják, a legújabb őrület: a falra felrakott lábbal való pihenés. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a legtöbb ember számára valóban jótékony hatású lehet az egyszerű testhelyzet, ám vannak bizonyos kivételek.

Mutatjuk, miért lehet hasznos az új őrület, melyik a nap legjobb része arra, hogy felcsapjuk a lábunkat a falra, és azt is, kinek jobb, ha nem pihenteti magát ebben a fordított testhelyzetben.

Mi ez a falra felrakott láb póz?

„A falra felrakott láb egy klasszikus jógapóz variációja. Leginkább a gyertyaálláshoz hasonlít – magyarázta Lori Rubenstein Fazzio a Loyola Marymount Egyetem egészségtan professzora, jógaoktató. Ez a variáció nem található meg a klasszikus jógatanok által leírt testhelyzetek között.”

Több változata is ismert, a leggyakrabban pont úgy csinálják, ahogy hangzik: felteszik a nyújtott lábukat a falra. „Akinek nincsenek egészségügyi, ízületi problémái, az egyszerűen a fenekét egészen közel viszi a falhoz, majd lassan kinyújtóztatja és feltámasztja a falra a lábait. Visszafelé pedig lassan az oldalára fordulva leemeli a lábakat” – szemléltette a testhelyzet elvégzését Dezza Pastor jóga és meditációs instruktor. 

Bizonyos helyzetekben szükség lehet módosításokra:

  1. Ha kötött a hátsó combizmunk, kicsit távolabb legyen a fenekünk a faltól, így nem feszül annyira a comb.
  2. Ha hát- vagy derékproblémáink vannak, tegyünk egy feltekert plédet vagy kispárnát a gerinc alsó görbülete alá.

Ha éles fájdalmat, zsibbadást tapasztalunk bármelyik testrészünkben, azt jelzi, hogy szükség van némi módosításra, amikor a falra felrakjuk a lábunkat.

A falra felrakott láb jót tesz a keringésnek

„A falra felrakott láb passzív módja a fordított testhelyzetek gyakorlásának – mondta a jógaoktató. Ilyenkor a lábunk magasabban van, mint a szívünk. Minden ilyen testhelyzet javítja a szervezetünk keringését.”

Azért is hasznos, ha időnként felrakjuk a falra a lábunkat, mert ez pont az állás vagy az ülés ellentettje. És mit csinál a legtöbb ember egész nap? Ül vagy áll. Ha feltesszük a lábunkat a falra, azzal ellensúlyozhatjuk ezt. „A fordított testhelyzet segíti a nyirokrendszer munkáját” – jegyezte meg Fazzio. 

A falra feltett láb segíti a láb keringését is. Ha egész nap ülünk vagy állunk, a megfordított áramlás csökkenti a lábdagadást, támogatja a szív munkáját.

Nyugtató hatása van

„Mivel nem kell semmilyen erőt kifejtenünk, teljesen passzív testhelyzet, amikor feltámasztjuk a falra a lábunkat, roppant megnyugtató és pihentető a testünk és a lelkünk számára” – mondta a jógaoktató. 

Elalvás előtt különösen jó feltenni a lábunkat a falra néhány percre

Elalvás előtt különösen jó feltenni a lábunkat a falra néhány percre

Ha néhány percig – vagy akár tovább is – a fordított testhelyzetben maradunk, oldja a stresszt és csökken a szervezetünk stresszhormonszintje. Kezdetnek 3-5 percet javasolt a jógaoktató. „Lassítsuk le a légzésünket, ezzel aktiváljuk a paraszimpatikus idegrendszert, ami segít a stressz oldásában” – mondta Pastor. 

Ha rendszeresen gyakoroljuk a falra felrakott láb testhelyzetet, megtanítjuk a testünknek, hogyan nyugtassa meg magát. 

Mikor a legjobb végezni a gyakorlatot?

A legtöbb ember számára a nap bármely szakában hatásos lehet, ha egy kicsit felrakja a falra a lábát, amikor alkalma van rá. Mivel jó stresszoldó, így elalvás előtt, este kifejezetten ajánlott. „Megnyugtatja az elmét, csökkenti a feszültséget, javítja a vér áramlását a szervezetünkben. Segíthet könnyebben elaludni, ha lefekvés előtt elvégezzük pár percig a falra feltett láb gyakorlatot” – javasolta Fazzio. 

Kinek lehet veszélyes feltenni a lábát a falra?

Ahogy minden gyakorlatnál, a falra feltett lábnál is vannak ellenjavallatok. Bizonyos egészségügyi problémák esetén ugyanis akár veszélyt is jelenthet.

  • Szívproblémák, szívelégtelenség, magas vérnyomás esetén mindenképp kérjük ki az orvosunk tanácsát, végezhetjük-e a gyakorlatot. Megterhelő lehet egy nem egészséges szív számára.
  • Derékproblémák vagy gerincsérv esetén is jobb nem végezni a falra feltett láb gyakorlatot. 
  • Zöldhályog esetén megnövelheti a fejben és a szemben a nyomást, ami súlyosbíthatja a panaszokat. 
  • Műtét után – különösen szív-, szem- és agyműtét után – nem javasolt végezni. Kérdezzük meg kezelőorvosunkat, mikor gyakorolhatjuk először a fordított testhelyzeteket. 

A jógaoktatók örülnek, hogy végre egy olyan dolog kezdett el terjedni a közösségi oldalakon, ami alapvetően egészséges és jót tesz. Nem nehéz, a legtöbb ember számára végezhető a falra feltett láb, még azoknak is, akik nem mozognak otthonosan a jóga világában. 

Forrás: Huffington Post, Fotó: Unsplash