Anyósnyelv átültetése: jó lett volna ezt tudnunk, hogy ne öljük meg a szobanövényt

2024. szeptember 24.
Az egyik leggyakoribb szobanövény az anyósnyelv, mégis kevesen tudják, hogyan kell helyesen átültetni. Bár szinte mindent kibír ez a növény, mégis könnyen megölhetjük, ha az átültetéskor nem figyelünk erre az apróságra.
Anyósnyelv gondozása és szaporítása
  • Az anyósnyelv Martha Stewart egyik kedvenc növénye is, nem csoda, hogy van egy remek módszere az átültetésre.
  • Fotókkal is illusztrálta Martha Stewart, hogyan kell helyesen átültetni az anyósnyelvet, ha nem akarjuk megölni a növényt.
  • Miért olyan kényes az átültetésre az egyébként roppant igénytelen növény?

Az anyósnyelv (Sansevieria) az egyik olyan szobanövény, ami szinte mindenkinek az otthonában megtalálható. Mivel nagyon könnyű a gondozása, így kezdők számára is kifejezetten ajánlott. Egyetlen gyengéje azonban akad az egyékbént igénytelen szobanövénynek: az átültetés.

Miért kényes az átültetésre az anyósnyelv?

Ellentétben a legtöbb szobanövénnyel, az anyósnyelv egyáltalán nem bánja, ha kicsit szűkösen férnek csak a gyökerei a cserépben. De honnan tudhatjuk, mikor kell mégis átültetnünk az anyósnyelvet? Martha Stewart egyik legutóbbi posztja pont ezt mutatja meg, így legközelebb bátrabban vághatunk bele mi is az anyósnyelv átültetésébe.

Hogyan ültessük át az anyósnyelvet?

„A múlt héten a főkertészem, Ryan McCallister átültette az anyósnyelveimet – írta Martha Stewart a képek alá. – Az anyósnyelvnek nagyjából 70 alfaja van, nem csoda, ha ez az egyik legtöbb háztartásban megtalálható szobanövény. Ahány ország, annyi féle módon nevezik, anyósnyelvtől az ördögnyelven át a kígyónövényig vagy kígyónyelvig.”

A fotógaléria részeltesen be is mutatja, hogyan ültessük át az anyósnyelvet úgy, hogy túlélje:

  1. Ha azt látjuk, hogy a gyökéren kívül már tényleg alig van csak föld a cserépben, akkor jön el az anyósnyelv átültetésének az ideje.
  2. Távolítsuk el növényt a cseréből, és vágjunk le kb. 2,5 centimétert a gyökérből. Ez segíti a gyökér növekedését és az új gyökerek kifejlődését, miután új cserépbe került az anyósnyelv.
  3. A legjobb, ha több növényre bontjuk szét az anyósnyelvet, magyarán szaporítjuk. Egyszerűen válasszunk le néhány levelet, és ezeket külön cserépben ültessük el. Ez különösen a már nagyon nagy, idős anyósnyelvnél hasznos.

Milyen földet használjunk az anyósnyelv átültetésénél?

Az anyósnyelv szaporítására a legjobb időpont, amikor átültetjük

Az anyósnyelv szaporítására a legjobb időpont, amikor átültetjük

Az anyósnyelv számára a legjobb az agyagcserép. Ez kellően porózus ahhoz, hogy a növény gyökerei egészségesek maradjanak, mivel átjárja a levegő és nedvesség. Ezután fekete virágföldbe ültessük az anyósnyelvet a cserébe. Így garantálhatjuk, hogy a növényünk továbbra is egészségesen és boldogan fejlődik, és tisztítja a szobánk levegőjét.

Forrás: Apartment Therapy, Martha Stewart, fotó: Unsplash