Ez a 9 szobanövény lesz 2024 kedvence a lakberendezők szerint

2024. január 11.
2024-ben is rajongunk majd a minél több zöldért otthonunkban. Mutatjuk, a szakértők szerint melyik 9 szobanövény lesz ott minden növénymama és növénypapa otthonában.
Szobanövény 2024
  • A szobanövények nem csak szépek, de jobbá is teszik az életünket.
  • A biofil dizájn az utóbbi években egyre nagyobb teret hódít a lakberendezésben, és ennek fontos részét jelentik a jól megválasztott szobanövények.
  • Mutatjuk, melyek lesznek 2024 legnépszerűbb szobanövényei!

Mint minden évben, 2024-ben is lesznek olyan szobanövények, melyek felkapottabbak és népszerűbbek lesznek. Ezek között találunk igazi klasszikusokat, melyek régóta nagy kedvencei a növénymamáknak és növénypapáknak. De egzotikus újdonságok is felkerültek a legnépszerűbb szobanövények listájára a lakberendezők szerint. 

Mutatjuk, hogy az internetes keresések szerint melyik 9 szobanövény lesz az, ami nem hiányozhat az otthonunkból 2024-ben!

1. Monstera Thai Constellation

A Monstera Thai Constellation lesz 2024 egyik legkülönlegesebb kedvenc szobanövénye (Fotó: Riza Plants)

A Monstera Thai Constellation lesz 2024 egyik legkülönlegesebb kedvenc szobanövénye (Fotó: Riza Plants)

2020 egyik kedvenc szobanövénye a könnyezőpálma (Monstera deliciosa) volt. A nagy, keretes levelek miatt a növények szerelmesei mindent megtettek,  hogy megszerezzék a trópusi szépséget. 2024-ben a lakberendezők szerint a Monstera család egy újabb és sokkal ritkább fajtája, a Thai Constellation lesz a nagy kedvenc.

Ennek a szobanövénynek is hasonlóan nagy, keretes, krémfehér levelei vannak, melyek halványzöld pettyes mintázatúak. Nevét onnan kapta a növény, hogy ezek csillagképekre (konstellációkra) emlékeztetnek. Ugyanakkor jó, ha tudjuk, hogy ez a szobanövény a drágábbak közé tartozik.

2. Variegated Alocasia Frydek

Egy újabb Monstera faj, ami népszerű szobanövény lesz 2024-ben (Fotó: Crazy Plant Shop)

Egy újabb Monstera faj, ami népszerű szobanövény lesz 2024-ben (Fotó: Crazy Plant Shop)

Egy újabb, könnyezőpálmához hasonlatos szobanövény, ami 2024-ben nagyon népszerű lesz majd a trendelőrejelzések szerint. A tarka növény azért olyan különleges, mert minden egyes levél egy meglepetés: sosem tudhatjuk, milyen mintázat nyílik ki előttünk.

A szobanövény valószínűleg felbukkan majd a kedvenc növényfluencerünk oldalán is, mivel ritkább és nehezebben beszerezhető, mint a listán szereplő többi szobanövény. Ez egy igazán kényes szobanövény, ami nem ajánlott kezdő növénymamáknak és növénypapáknak.

3. A viaszvirágfélék nagyon népszerűek lesznek 2024-ben

A viaszvirágfélék 2024-ben is népszerű szobanövények lesznek

A viaszvirágfélék 2024-ben is népszerű szobanövények lesznek

A viaszvirág (Hoyas) egy nagy növénynemzetség, amely vastag, viaszos leveleinek, gyönyörű virágainak köszönhetően kedvelt szobanövény. Már néhány éve nagy népszerűségnek örvendenek a viaszvirágfélék, mivel gondozásuk sem igényel különösebb tapasztalatot. Ez 2024-ben is hasonlóan alakul majd. 

Ha különlegesebb viaszvirág fajokat választanánk, a Hoya korhnaniana splash és a Hoya Iacunosa royal flush, valamint a Hoya fungii az a szobanövény, amit érdemes beszereznünk 2024-ben.

4. Monstera Esqueleto, a perui könnyezőpálma

Hatalmasra megnövő szobanövény a perui könnyezőpálma, ami népszerű lesz 2024-ben

Hatalmasra megnövő szobanövény a perui könnyezőpálma, ami népszerű lesz 2024-ben

A Monstera fajok 2024-es népszerűségét mutatja, hogy a szobanövények listájára egy másik típus, a Peruban őshonos Monstera Esqueleto is felkerült. Ez egy kúszónövény, melynek hatalmas levelei vannak, ha jól érzi magát nálunk. 

Nagyon hasonlít a könnyezőpálmához, de sokkal nagyobb. Akár negyven centiméter átmérőjűre is megnőhetnek a levelei, amikor teljesen kifejlődnek.

5. Agglegénypálma, 2024 különleges szobanövénye

Az egyik legnépszerűbb szobanövény 2024-ben az agglegénypálma lesz (Fotó: Rooted)

Az egyik legnépszerűbb szobanövény 2024-ben az agglegénypálma lesz (Fotó: Rooted)

A Scindapsus pictus ‘Exotica’ (más néven agglegénypálma) vastag levelekkel és feltűnő ezüstszínű erezettel rendelkező szobanövény. Mivel gondozása nem túl bonyolult, így kezdő növénymamák és növénypapák számára is ajánlott.

Ha igazán stílusosak akarunk lenni, a lakberendezők azt tanácsolják, ezt a szobanövényt helyezzük el falipolcra vagy függő ültetőedénybe, hogy hosszú, kúszó indái minél jobban érvényesülhessenek.

6. 2024-ben újra felfedezzük a filodendront

A színes levelű filodendron igazi különegesség 2024 kedvenc szobanövényei között

A színes levelű filodendron igazi különlegesség 2024 kedvenc szobanövényei között

A színes növények közül 2024-ben a filodendron (Variegated Philodendron) az, amivel nem nyúlhatunk mellé. Ha minél látványosabb zöld teret akarunk létrehozni, válasszunk egymás mellé rózsaszín és fehér változatot a szobanövényből.

7. Banyánfa vagy indiai füge

A banyánfa vagy indiai füge igazi letisztult szobanövény, ezért is lesz olyan népszerű 2024-ben (Fotó: Leon and George)

A banyánfa vagy indiai füge igazi letisztult szobanövény, ezért is lesz olyan népszerű 2024-ben (Fotó: Leon and George)

Igazi különlegesség 2024 kedvenc szobanövényeinek listáján az indiai füge (Ficus Audrey vagy Ficus benghalensis), másnéven banyánfa. Ez kevésbé buja, nagy levelű fajta. Ezzel a szobanövénnyel a letisztultabb látványvilág felé mozdulunk el a sűrű, dzsungeles esztétikumtól.

Nagyszerű választás azoknak, akik egy nagyméretű szobanövényt keresnek egy-egy tágasabb helyiségükbe. A vékony levelek és a visszafogott színek kifinomultságot és eleganciát kölcsönöznek otthonunknak. Ráadásul sok növénykedvelő szerint a banyánfa könnyebben gondozható, mint unokatestvére, a lantlevelű fikusz, ami külön jól jön, ha kezdő növénymamák vagyunk!

8. Olajfa, 2024 kedvenc nagyméretű szobanövénye

Az olajfával sem nyúlhatunk mellé 2024-ben, ha szobanövényt keresünk

Az olajfával sem nyúlhatunk mellé 2024-ben, ha szobanövényt keresünk

Az olajfa 2024-ben is népszerű lesz, különösen a belsőépítészek és a lakberendezők körében. Akárcsak a korábban említett banyánfa,, az olajfa is nagyszerű választás azok számára, akik valami visszafogott, tiszta, egyszerű vonalvezetésű szobanövényt keresnek.

9. Orchidea, 2024 kedvenc szobanövénye

2024-ben végre ideje lesz megtanulnunk az orchidea gondozását

2024-ben végre ideje lesz megtanulnunk az orchidea gondozását

Az orchidea gyönyörű és változatos szobanövény. Ez a hatalmas növénycsalád évszázadok óta rabul ejti a szobanövények rajongóit, sokan egyenesen gyűjtik a színes és látványos virágokat.

2024-ben még inkább növekszik az orchidea népszerűsége, így ha eddig ódzkodtunk tőle, ideje megtanulnunk, hogyan tarthatjuk életben és bírhatjuk virágzásra újra és újra. Ez a szobanövény ugyanis olyan, mint egy élő műalkotás.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash, Riza Plants