Így gondozd a cikláment ősszel, hogy virágot hozzon karácsonyra

2023. október 26.
Lassan közeledünk az évnek ahhoz az időszakához, amikor a növényszülők már nem tudnak a kertben vagy balkonon kertészkedni. A benti növények közül a ciklámen csodaszép virágokkal hálálhatja meg a gondoskodást, ha jól csináljuk. Mutatjuk a legfontosabb lépéseket!
Ciklámen gondozása
  • A ciklámen alapvetően könnyen kezelhető szobanövény, ám néhány fontos szabályt be kell tartanunk.
  • Nagyon szereti a világos, ám nem direkt napfénynek kitett helyeket a ciklámen.
  • A ciklámennek is vannak olyan időszakai, amikor csak vegetál.

Ősszel és télen a legfontosabb feladata a kertészkedőknek, hogy megfelelően gondoskodjanak növényeik teleltetéséről. Vannak azonban olyan szobanövények, melyek a megfelelő ápolás mellett csodaszép virágokkal ajándékozzák meg a növényszülőket. Ilyen például a ciklámen is. 

Mutatjuk, milyen szabályokat kell betartanunk, ha azt akarjuk, hogy karácsonyra csodaszép, virágzó ciklámenünk legyen!

Mire van szüksége a ciklámennek?

A ciklámen abból a szempontból nem szokványos növény, hogy akkor virágzik, amikor a többi növény téli pihenőn van. Tény, hogy ilyenkor még inkább a figyelem középpontjába kerülhet élénk színű, ragyogó virágaival, különösen az ünnepi szezonban. 

A ciklámen gondozása egyszerű, ám néhány szabályt be kell tartanunk

A ciklámen gondozása egyszerű, ám néhány szabályt be kell tartanunk

Nincs túl sok igénye a ciklámennek, ám ezekre feltétlenül szükség van ahhoz, hogy pompás virágokat hozzon:

  • Világos hely, de nem direkt napfény
  • Nedves, de nem vizes talaj
  • Amikor pihen a növény, kevesebb öntözés

Ha betartjuk azt a néhány szabályt, ami a ciklámen gondozásához feltétlenül szükséges, biztosan csodaszép virágokat hoz a növényünk.

Milyen föld kell a ciklámennek?

Nem túl igényes a földet illetően a ciklámen, ugyanakkor célszerű a nedvességet jól áteresztő virágföldbe ültetnünk. Legjobb, ha keverék földet használunk, ami jól átszellőzik, így a nedves talaj miatt kialakuló esetleges rothadást is elkerülhetjük.

Hogyan öntözzük a cikláment?

Fontos, hogy ne öntözzük túl a cikláment, viszont arra is ügyelnünk kell, hogy mindig kapjon elég vizet. Erre ugyanis kényes. Időről időre ellenőrizzük a ciklámen földjét, és ha úgy látjuk, hogy száraz, gyakrabban öntözzük.

A virág leveleinek sárgulása viszont pont az ellenkezőjére figyelmeztethet. Ha ilyet tapasztalunk, annak a jele lehet, hogy a cikláment túlöntözzük.

Mikor pihen a ciklámen?

Amikor az idő kezd melegedni és a nappalok hosszabbodnak, tehát beköszönt a tavasz, véget ér a ciklámen virágzó ideje. Ilyenkor a levelei is megsárgulnak és összetöpörödhetnek. A ciklámen úgy tűnhet, mintha meghalna, ám csak elkezdi a virágzás utáni jól megérdemelt pihenőjét. 

Helyezzük hűvös, jól szellőző helyre a cikláment és csökkentsük az öntözést. Majd következő ősszel ismét erőre kap és virágokat hoz, ha jól gondoztuk.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash