- Az air fryerek közkedvelt készülékek, hiszen megkönnyítik és egészségesebbé teszik életünket.
- Szakértők szerint akadnak viszont ételek, melyeket nem érdemes ebben készíteni.
- Az alábbi ételek nagy része el sem készül vagy tönkremegy, ha air fryerbe tennénk.
Az air fryerek mára igazi konyhai sztárokká váltak, sokak kedvenc eszközei. Nem csoda, hogy még a hírességek is imádják, hiszen az olaj helyett forró levegőt használva gyors és egészséges alternatívát kínálnak a hagyományos sütési módszerekhez képest. Azonban nem minden étel alkalmas arra, hogy az air fryerben ínyencfalattá váljon, sőt egyes ételekkel még kockázatot is vállalunk, ha ezzel az eszközzel próbálkozunk.
Szakértők állítottak most össze egy listát azokról az ételekről, amelyeket soha nem ajánlatos air fryerben elkészíteni.
Popcorn
A mozis hangulatot otthonunkba idézve talán kézenfekvőnek tűnhet, hogy megpróbáljunk ilyen módon pattogatott kukoricát készíteni, de az air fryerek hőmérséklete általában nem elég magas ahhoz, hogy a kukoricaszemek kipattogjanak. Ehelyett a mikróval sokkal jobb eredmény érhető el.
Tészták és tésztaszószok
A nyers tésztához forró víz kell, ezért a legkevésbé sem alkalmas eszköz hozzá ez a gép. A főtt tészta és szósz újramelegítése ugyan lehetséges a segítségével, de mikróval hatékonyabb a megoldás és kevesebb rendetlenséggel jár.
Pirítós
Az air fryerben készített pirítós nem versenyezhet a hagyományosan elkészítettel szemben. A kenyér könnyen kiszáradhat, a morzsák pedig ráadásul könnyen beleakadhatnak a készülék aljába.
Rizs
A rizs főzésénél nem tekinthetünk el a víztől, így az air fryer nem megfelelő választás.
Súlytalan zöldségek
A könnyű zöldségek, mint a kelkáposzta vagy a spenót, valószínűleg összevissza repkednek a készülékben, több rendetlenséget okozva, mint amennyi hasznuk van.
Sajt
A friss sajt gyorsan megolvad és leég az air fryerben, kivéve a halloumit, amely magasabb olvadásponttal rendelkezik, így biztonságosan elkészíthető.
Egész csirke
Ha nincs hatalmas air fryerünk, érdemes elkerülni az egész csirke sütését. A forró levegő nem tud körülötte megfelelően keringeni a mérete miatt, így a csirke külseje megéghet, míg a belseje nyers marad.
Forrás: DailyMail, Fotók: GettyImages