Száraz a bőrünk? Ezek az ételek és italok tehetnek róla

2024. február 19.
Érdemes ezeket az ételeket és italokat messze elkerülnünk, ha gyakran viszket, hámlik és kipirosodik a bőrünk. A száraz bőr kezeléséhez ugyanis nem elég, ha tele van a fürdőszobapolc hidratáló krémekkel. A kiváltó ok ugyanis általában belülről fakad.
Száraz bőr étel
  • A bőrgyógyász elmondta, melyek azok az ételek és italok, amitől száraz lehet a bőrünk.
  • A hidegebb időben még fokozottabban jelentkezhet ezeknek az élelmiszereknek a bőrt kiszárító hatása.
  • A szakember azt is elmondta, mit együnk, ha azt akarjuk, hogy ne száradjon ki a bőrünk.

Ha a bőrszárazság okát keressük, érdemes azt is alaposan fontolóra vennünk, milyen ételeket és italokat fogyasztunk rendszeresen. Dr. Whitney Bowe bőrgyógyász felhívta ugyanis a figyelmet arra, hogy bizonyos élelmiszerek kifejezetten hajlamosíthatnak a fájdalmasan húzódó, viszkető, hámló bőrszárazságra.

Mutatjuk, melyek azok az ételek, melyek miatt száraz lehet a bőrünk, és mit együnk helyettük!

Ezek az ételek szárítják ki a bőrünket legjobban

1. Koffeines italok

Kávé, tea, kóla, energia italok – ezek mind koffeint tartalmaznak, ami vizet von el a szervezetünkből. A mértékletes koffeinfogyasztás ugyan még nem valószínű, hogy árt a bőrünknek (ez napi 400 milligramm koffeint, nagyjából 4 csésze kávét jelent). De ennél több, főleg a nap második felében fogyasztva, már hozzájárulhat a száraz bőr kialakulásához.

2. Alkohol

Vízhajtó hatása miatt az alkohol is szárítja a szervezetünket, így a bőrünket is. Emellett az alkohol rombolja a szervezetünk természetes antioxidánsait is, így sérülékenyebbé teheti a bőrt, ami jelentkezhet száraz bőr formájában is. Arról nem is beszélve, hogy a bőrünk sokkal jobban ki van téve a környezeti ártalmaknak, UV-sugárzásnak és légszennyezésnek ebben az állapotban.

3. Só

Ha túl sok sót fogyasztunk, a szervezetünk sejtjeiből vizet von el. Ez dehidratálja az egész testet, így a bőrünket is. Magyarország élen jár sófogyasztásban a statisztikák szerint. A napi bevitel jelentősen meghaladja az ajánlott mennyiséget. A száraz bőr egy újabb érv amellett, hogy kevésbé sózzuk meg az ételeinket.

A bőr szárazságát fokozzák a feldolgozott, sós, olajban sült élelmiszerek, például a sült krumpli is

A bőr szárazságát fokozzák a feldolgozott, sós, olajban sült élelmiszerek, például a sült krumpli is

4. Hozzáadott cukor

Ahogy sóból, cukorból is túl sokat eszünk. Ez hatással van a szervezetünk regenerációs folyamataira és kollagéntermelésére. Ha csökken a testünk kollagénszintje, a bőrünk elveszíti rugalmasságát, sokkal hajlamosabbá válik a kiszáradásra is. Már csak a száraz bőr elkerülése miatt sem célszerű napi 6 teáskanálnyi cukornál többet fogyasztanunk. A miheztartás végett jó ha tudjuk: egy 3 decis dobozos üdítőben több mint 10 teáskanál cukor van.

5. Olajban sült ételek

Sült krumpli, chips, fánkok, mind nagyon finom, ám a bőrünkre is roppant káros hatással vannak, nem csak az általános egészségünkre. Mivel növelik a gyulladásra való hajlamot a szervezetben, a száraz bőrnél viszketést, kipirosodást válthatnak ki. Sokkal jobb, ha inkább sütőben vagy air fryerben sütve esszük az ételeinket, mintha olajban sültek volna.

Mit együnk és igyunk, ha száraz a bőrünk?

Nagyon fontos, hogy megfelelően hidratáljuk belülről a szervezetünket, ha száraz a bőrünk. Alapvető fontosságú a napi megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása. Emellett azonban olyan ételeket is célszerű fogyasztani, melyek folyadéktartalma segít, hogy a száraz bőr kellemetlen tüneteit elkerüljük. A bőrgyógyász szerint az alábbi ételeket célszerű fogyasztanunk, ha száraz bőrrel küzdünk:

  • A spenót, uborka, bogyós gyümölcsök, dinnye és pritaminpaprika folyadékdús növények, emellett fontos gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagokat tartalmaznak, ami segíthet a száraz bőr tüneteinek enyhítésében.
  • A zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszuk nyersen, vagy legfeljebb enyhén párolva.
  • Együnk minél több omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszert – avokádót, chiamagot, lenmagot, olajos magvakat, olívaolajat és halat –, ha száraz a bőrünk.

A szakember szerint azt az irányelvet érdemes követni az étkezésben, ha száraz a bőrünk, hogy ami a vércukorszintünknek jó, az a bőrünknek is, és ami kibillenti az egyensúlyból a vércukorszintet, az a bőrünket is száríthatja.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash