- Az ízületi fájdalmakat a sok cukor és az ultrafeldolgozott élelmiszerek jelentősen ronthatják.
- Nagyon fontos a megfelelő étrend, ha artritisszel küzdünk.
- Több mint százféle ízületi gyulladás létezik, és a kutatások szerint mindegyiknél kulcsfontosságú lehet, mit eszünk és iszunk.
Ha ízületi gyulladással küzdünk, a helyes étel- és italválasztás nem csak a tüneteket segíthet kordában tartani, de jelentősen javíthatja az általános jóllétünket és életminőségünket is. Több mint százféle artritiszt különböztet meg az orvostudomány. Leggyakoribb az életkorral járó, ízületi kopás okozta osteoarthritisz. De sokan küzdenek az autoimmun eredetű rheumatoid és pszoriázis által okozott artritisszel, valamint köszvénnyel is.
A közös ezekben, hogy valamilyen fokú gyulladás mindegyiknél jelen van. Emiatt nagyon fontos, mit eszünk és iszunk! Mutatjuk, a szakember szerint melyek a legrosszabb ételek és italok, ha ízületi gyulladással küzdünk.
Ezeket az ételeket kerüljük ízületi gyulladással
1. Hozzáadott cukor
Az elfogyasztott cukormennyiség csökkentése mindenkinek hasznos, de különösen artritisz esetén. Rengeteg ételben van hozzáadott cukor, még a kész salátaöntetekben vagy a ketchupban is, a péksüteményekről nem is beszélve. Ezért is fontos gondosan megválasztanunk, mit eszünk, nem csak akkor, ha ízületi fájdalmaink vannak.
2. Feldolgozott hústermékek és vörös hús
Tudományos kutatások is alátámasztották, hogy a feldolgozott húsfélék (kolbász, virsli, stb.) és a vörös hús (marha, sertés) erősíti az ízületi gyulladás tüneteit. A gyulladásmarkerek a vérvizsgálatokban kimutathatóan magasabbak voltak azoknál, akik ilyen húsféléket rendszeresen fogyasztottak.
Ugyanakkor a túlnyomórészt növényi alapanyagokat tartalmazó étrend a vizsgálatok szerint is csökkenti az artritisszel járó panaszokat.
3. Gluténtartalmú ételek
A glutén a búzában, rozsban, árpában és más gabonafélékben megtalálható fehérje. Egyes kutatások szerint a glutén összefüggésbe hozható a gyulladásos folyamatokkal, és a gluténmentes étrend csökkenti az artritisz tüneteit.
Ugyanakkor az is tény, hogy a cöliákiában (gluténérzékenység) szenvedőknél sokkal gyakoribb a reumatoid artritisz kialakulása is, mint azoknál, akiknél nem áll fenn ilyesfajta érzékenység.
4. Ultrafeldolgozott élelmiszerek
A gyorséttermi ételek, reggelizőpelyhek és péksütemények rengeteg finomított gabonafélét, hozzáadott cukrot, tartósítószert, fruktózt és még egy sor olyan összetevőt tartalmaznak, melyek gyulladáskeltő hatásúak. Emiatt ronthatják az ízületi gyulladás tüneteit is.
Persze ezek az ételek nem csak az artritisz esetén károsak az egészségünkre. Olyan krónikus betegségek kialakulását is elősegítik, mint a 2-es típusú diabétesz és a magas vérnyomás.
5. Bizonyos növényi olajok
A térdfájást különösen az omega-6 zsírsavban gazdag, de kevés omega-3-at tartalmazó étrend rontja. Ezek a zsírok nélkülözhetetlenek a szervezetünk működéséhez, de ha nincs meg az egyensúly, annak fájdalmas következményei lehetnek.
Omega-3 zsírsav az alábbi ételekben található meg:
- Olajos halak (lazac, makréla)
- Magfélék (dió, mogyoró, mandula, pisztácia stb.)
- Zöld színű zöldségek
- Olívaolaj
Omega-6 zsírsav az alábbi élelmiszerekben található, melyekből mértékkel szabad fogyasztanunk, ha ízületi fájdalmaink vannak:
- Margarin
- Pálmaolaj
- Kukoricaolaj
- Sáfrányos szeklice
6. Magas sótartalmú ételek
Érdemes a sóbevitelünket is csökkentenünk az ízületi fájdalmak csökkentésére, megelőzésére. Ez vonatkozik a sajtokra, húsokra, pizzára vagy éppen a konzervekre is. A túl magas sóbevitel nem csak rontja az ízületi fájdalmakat, de egy 2019-es kutatás szerint előidézheti az autoimmun eredetű artritisz kialakulását is.
7. Magas AGE tartalmú ételek
Az úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékek (AGE molekulák) a főzés során keletkeznek, amikor a cukor, fehérje vagy zsír reakcióba lép. A magas AGE tartalmú ételek ronthatják az ízületi problémákat. Ezek közé tartoznak az alábbi élelmiszerek:
- Magas fehérje- és zsírtartalmú állati ételek sütve, főzve, mint a szalonna, serpenyőben sült hús, sült csirke vagy főtt virsli.
- Olajban sült ételek, sült krumpli.
- Zsíros sajtok
- Margarin
- majonéz
Az AGE felhalmozódik a szervezetünkben, ami oxidatív stresszt jelent a testünknek és elősegíti a gyulladások fellángolását, így az artritiszét is.
Ezeket az italokat kerüljük ízületi gyulladással
1. Vörösbor és bármilyen alkohol
Nincs olyan alkohol, aminek lennének olyan egészségügyi előnyei, melyek felülírják a hátrányokat. Az ízületi gyulladásos tüneteket különösen erősen ronthatják az alkoholos italok.
2. Cukros italok
Az egyik legrosszabb dolog ízületi gyulladás esetén, ha cukros üdítőket iszunk. Háromszorosára növelik az artritisz kialakulásának kockázatát, ha hetente ötször iszunk ilyen italokat, mintha egyáltalán nem innánk.
Azért is erősítik az ízületi fájdalmakat ezek az innivalók, mert az üdítők fruktóztartalma megemeli a húgysav szintjét a szervezetben, ami hozzájárul a köszvény súlyosbodásához.
De a cukormentes üdítők sem jobbak az ízületeink szempontjából. A mesterséges édesítőszerek ugyanis akadályozzák a kalcium felszívódását a szervezetben, így a csontképződést is zavarják. Ez hozzájárulhat az ízületi fájdalmak fokozódásához.
3. Tej
Sok embernél váltanak ki a tejtermékek – és maga a tej – gyulladásos folyamatokat, ám nem mindenkinél. Ha mi azon szerencsések közé tartozunk, akiknek a szervezete jól tolerálja a tejet és tejtermékeket, ez jó D-vitamin- és kalciumforrást jelent, ami szükséges a csontok épüléséhez.
Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amiket kerüljünk ízületi gyulladással?
Előfordulhat, hogy bizonyos szolanin tartalmú zöldségek és gyümölcsök erősíthetik az ízületi fájdalmakat. A következő növények válthatnak ki leggyakrabban ízületi problémákat:
- Padlizsán
- Paradicsom
- Burgonya
- paprika
A gyümölcsök közül a citrusfélékkel kapcsolatban folynak jelenleg is vizsgálatok, vajon az ízületi gyulladások szempontjából milyen hatással bírnak.
Forrás: Healthline, fotó: Getty Images, Unsplash