Miért zöld a székleted? A gasztroenterológus erre az egy dologra figyelmeztet!

2024. október 03.
Nem mindig ugyanolyan színű a székletünk, ez tény. Vannak azonban állapotok, amikor kifejezetten rémisztő lehet, amit a vécében látunk a nagydolgunk után. Például, ha zöld a kaki. Miért lehet ilyen színe a székletnek, és mikor kell aggódnunk miatta?
Széklet színe miért zöld
  • Sokkal több oka lehet annak, hogy a székletünk színe zöldre változik, mint gondolnánk.
  • Nem minden esetben kell kétségbeesnünk a zöld kaki miatt!
  • Na és általában miért barna a széklet színe?

Még mindig nem szívesen beszélünk a székletünkről, az orvosunknak sem! Pedig a kaki színe sok mindent elárulhat az egészségünkról. Például a zöld széklet rengeteg dologra utalhat, kezdve az elfogyasztott ételektől bizonyos betegségekig. 

A gasztroenterológus elmagyarázta, miért lehet néha zöld a székletünk. De azt is elárulta, a kaki színe miért barna általában. Mikor kell aggódnunk a zöld széklet miatt? Mutatjuk!

5 ok, ami miatt zöld lehet a széklet színe

1. Sok zöld színű ételt ettünk

Mindegy, hogy ételszínezékkel zöldített vagy természetes zöld ételből ettünk sokat, mindkettő ugyanúgy zöldre színezheti a székletünket. Leginkább a leveles zöldek – mint a spenót vagy a leveles kel – festik zöldre a kakit, mivel ezek hatalmas mennyiségben tartalmaznak klorofillt. (Ez a vegyület adja a növények zöld színét.)

Bár meglepő lehet, ha azt látjuk, hogy a nagydolgunk végeztével zöld színű a székletünk, jusson eszünkbe, hogy sok zöld ételt ettünk, és máris megnyugodhatunk. A jelenség ugyanis teljesen ártalmatlan.

2. Lehet, hogy nagyon gyors az anyagcserénk

Ha az étel gyorsabban átjut az emésztőrendszeren, a szervezetünknek nincs ideje tökéletesen lebontani az epét. Az epe egy zöldessárga folyadék, amit a máj termel. Ez az epehólyagban tárolódik, majd amikor zsírt fogyasztunk, az epe az emésztőrendszerbe bocsátja a folyadékot, mert ez segíti a zsír lebontását. 

A gyors anyagcserével rendelkező embereknél az epe lebontása nem játszódik le a belekben, így a székletük is zöldes árnyalatú lehet. Számos oka lehet annak, hogy az étel átfut rajtunk. Az ételmérgezés, emésztőrendszeri problémák és hashajtók is okozhatják. Érdemes beszélnünk az orvosunkkal, hogy kiderüljön, ártalmatlan-e a jelenség esetünkben vagy sem.

3. Bizonyos gyógyszerek és táplálékkiegészítők

A széklet színét befolyásolhatják gyógyszerek, tabletták, táplálékkiegészítők is. Például a vaskészítmények szedése miatt a székletünk színe feketére vagy zöldre változhat. De bizonyos antibiotikumok is annyira felboríthatják a bélflóra egyensúlyát, hogy zöldet kakilunk.

4. Bakteriális fertőzés miatt zöld a széklet színe

Veszélyes baktériumok befolyásolhatják, hogyan szívódnak fel és bomlanak le a tápanyagok az emésztőrendszerünkben. A zöld széklet, ha más tünetek, például alhasi fájdalom, láz, hasmenés is fennáll, fertőzésre utalhat, ami azonnali orvosi ellátást igényel. A szalmonellafertőzés egyik tipikus tünete a zöld hasmenéses széklet.

4. Bélproblémák miatt zöld a széklet

Az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy más gyulladásos bélbetegségek is hozzájárulhatnak, hogy megváltozzon a széklet színe. Mivel a betegségek miatt az ételek feldolgozása a bélrendszerben nem megfelelő, így akár zöld színű széklet is jelentkezhet, különösen hasmenéses epizódoknál.

Miért barna a széklet normális esetben?

A széklet színe sokat elárul az egészségünkről

A széklet színe sokat elárul az egészségünkről

A bilirubin nevű vegyület miatt barna színű a kaki. Ez az epe egyik alkotórésze. A sárga összetevő akkor keletkezik, amikor az elöregedett vörösvérsejtek lebomlanak a testünkben. A bilirubin a májon és epehólyagon keresztülhaladva szterkobilinné alakul, amitől barna árnyalatú lesz a székletünk.

Mivel különböző hosszúságú időt tölt az emésztőrendszerben a széklet, így a színe sem állandó. Sőt, az is befolyásolja, mit és mennyit ettünk.

Mikor kell aggódnunk a székletünk színe miatt?

Ahogy láthattuk, nem feltétlenül utal veszélyes állapotra, ha zöld színű a székletünk. Vannak esetek azonban, amikor jobb, ha orvoshoz fordulunk a kaki színét látva.

Halvány szürkés széklet

Ha nagyon világos vagy agyagszínű a székletünk, az máj-, epehólyag- vagy epevezeték-problémára utalhat. Mivel az epétől barna a kaki, így ha az epevezeték elzáródik (elzárja egy epekő például), nem tud átfolyni a bélrendszerbe. Ez azonnali orvosi ellátást igényel, mert életveszélyes állapotot, hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat.

Piros vagy fekete széklet

A fekete vagy piros árnyalatú széklet bélrendszeri vérzésre utalhat. Ha élénkpiros a színe, azt jelezheti, hogy a bélrendszer alsóbb szakaszában lehet a baj. Ezt leggyakrabban aranyér vagy végbélrepedés okozza. 

Ha  a bélrendszer felső szakaszán alakul ki vérzés, az a kakilásra megemésztődik, így lesz fekete a széklet. Általában vérző fekély, polip vagy bélgyulladás az oka. Mindenképp forduljunk orvoshoz, akár élénkpiros, akár fekete a székletünk, hogy tükrözéssel kiderítsék, hol a probléma forrása.

Forrás: Eating Well, fotó: Getty Images