Ez a legjobb időpont a kakilásra a nap folyamán a gasztroenterológus szerint

2024. május 25.
Nem csak az időpont, a rendszeresség is nagyon fontos. A gasztroenterológus azt is elárulta, hogyan szoktathatjuk magunkat rá, hogy óraműpontossággal kelljen kakilni mennünk.
Kakilás legjobb időpont
  • Nevezhetjük kakilásnak vagy nagydolognak, muszáj beszélnünk róla, mert sokkal fontosabb az egészségünk szempontjából, mint azt gondolnánk.
  • A székletünk elárul mindent az étkezésünkről – rostbeviteltől a folyadékfogyasztásig –, de arról is, van-e valamilyen fertőzésünk vagy más betegségünk. 
  • Az is számít, milyen gyakran és a nap folyamán mikor megyünk el kakilni. De mi a legjobb időpont rá?

Hányszor és mikor megyünk el kakilni? Milyen a székletünk? Számos kérdés felmerülhet a kakilással kapcsolatban. Annyi bizonyos, hogy az egészséges mennyiség széles skálán mozog. A gasztroenterológus szerint a napi kettőtől a heti háromig mind lehet egészséges. A lényeg a rendszeresség. De ezen belül van-e ideális időpont arra, hogy a nap folyamán mikor megyünk el kakilni?

A gasztroenterológus szerint a nap folyamán ez a legjobb időpont a kakilásra

„Nincs olyan, hogy legjobb időpont – jelentette ki Dr. Will Bulsiewicz gasztroenterológus. – Sokkal fontosabb a rendszeresség, és hogy mindig nagyjából ugyanakkor menjünk el vécére. Mint szinte mindenben, a székelésben is egy ritmust követ a testünk, ami a napkeltéhez és napnyugtához kapcsolódik. Ez a ritmus a fontos.”

Ha jó a testünk és emésztésünk ritmusa, a bélmozgásunk és ürítésünk is rendszeres, jól vagyunk. A szabálytalan ritmus a bélmozgásra és a bélflóra összetételére is rossz hatással van. Ez krónikus székrekedés vagy irritábilis bél-szindróma (IBS) formájában is megmutatkozhat.

„Mivel a ritmus nagyon fontos, ezért érdemes a kakilást a nap egy bizonyos részéhez igazítani. Erre a reggel, nem sokkal az ébredés utána  legalkalmasabb” – mondta Dr. Kenneth Brown gasztroenterológus. 

Miért a reggel a legjobb időpont a kakilásra?

Erre a gasztroenterológusoknak több érve is van:

  1. A cirkadián ritmus – A belek reggel a legaktívabbak, a testünk kortizolszintje ilyenkor a legmagasabb, ami még inkább elősegíti a kakilást.
  2. Egész éjszaka koplaltunk – Alvás közben az emésztőrendszerünk alapvetően inaktív, így felgyűlik a széklet. Ez jó is így, hiszen éjszaka nem szívesen mennénk ki kakilni. Viszont reggel tudunk üríteni.
  3. Gasztrokolikus reflex – Miután eszünk vagy iszunk, erre bekövetkezik a pszichológiai reakció, a gasztrokolikus reflex, ami sürgető székelési ingert jelent. Ez ingerli a beleket az összehúzódásra és az ürítésre. A reflex reggel a legerősebb, főleg ha megittunk egy pohár vizet ébredés után.

Hogyan alakítsunk ki rendszeres székelési rutint?

Ha a hétköznapjainkat finomhangoljuk, kialakíthatunk egy óraműpontossággal működő, kényelmes székelési rutint. Fontos tudnunk, hogy mindenki más, így máshogy reagál a szervezete az ilyen beavatkozásokra. Ha székrekedést vagy hasmenést tapasztalunk, ami két hét alatt sem múlik el (vagy fájdalomérzettel jár), mindenképp forduljunk orvoshoz, mielőtt belevágnánk a kakilási rutin kialakításába.

  • Stabil reggeli rutin – Emlékeztessük magunkat, hogy a jó reggel már az előző este kezdődik! Reggel pedig igyunk egy csésze kávét vagy teát, ezek ugyanis segítik a bélmozgást. Ha ezt magas rosttartalmú reggelivel párosítjuk, garantáltan tudunk kakilni.
  • Adjunk időt a testünknek, hogy kialakuljon a kakilási rutin – Mivel a reggel a természetes időpontja a kakilásnak, ha a szervezetünk működéséből indulunk ki, a bélrendszerünket tréningezhetjük, hogy ez be is álljon stabil rutinná. Néhány nap után – ha minden reggel ugyanaz a rituálénk –, azt tapasztaljuk, hogy kialakul.
  • Rendszeresen mozogjunk – Érdemes mindennap nagyjából 30 perc közepes intenzitású testmozgást beiktatnunk az életünkbe. Séta, gyaloglás, biciklizás, úszás, tenisz – bármi, amit szeretünk. Ez a bélmozgásunkat is segíti.
  • Növeljük a napi rostbevitelt – A fejlett világ országaiban a felnőttek 85 százaléka nem fogyaszt elég rostot. Pedig a rendszeres és egészséges kakiláshoz, a székrekedés megelőzéséhez elengedhetetlen.
  • Igyunk elég vizet – A rost mellett a víz a másik nagyon fontos, amire szükségünk van a kakiláshoz. Ha túl kevés vizet iszunk, székrekedés alakulhat ki.
  • Csökkentsük a stresszt – A kakiláshoz elengedhetetlen az ellazulás, hiszen a végbél izmai a stressz hatására összezárulnak, így nem tudunk székelni. 
  • Érdemes megnézetnünk a magnéziumszintünket – A magnézium hiánya is okozhat székrekedést, így ha ezt táplálékkiegészítővel pótoljuk, az hozzájárulhat az egészséges bélmozgáshoz.

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash