Miért van az, hogy néha meglepetésszerűen nagyot kakilunk?

2023. szeptember 06.
Mindenki kakil. Ez normális és egészséges testi folyamat. De miért történik, hogy néha teljesen váratlanul egyszer csak sokkal nagyobb mennyiségű a székletünk, mint arra számítunk? A szakértő elmagyarázta.
Miért van az, hogy néha meglepetésszerűen nagyot kakilunk?
  • A széklet ürítése – azaz kakilás – elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. 
  • Nem csak a maradék étel távozik a kakiláskor a szervezetünkből, hanem elhalt sejtek, baktériumok is.
  • Akkor van baj, ha hirtelen változást tapasztalunk a székelési szokásainkban.

„A széklet ürítése az emésztőrendszerünk létfontosságú funkciója – mondta Dr. Sarah Robbins gasztroenterológus. – Amikor eszünk, az emésztés során apró alkotóelemekre bontja a testünk a bevitt táplálékot, hogy a tápanyagok és energia jobban felszívódjon a bélrendszeren keresztül. 

Ugyanakkor nem minden táplálékot képes a testünk egyformán megemészteni. Ezek az emészthetetlen részek, a salakanyagok, melyekben elhalt sejtek és baktériumok vannak, távoznak a szervezetünkből a széklettel. Ha ez felhalmozódna a szervezetben, megbetegednénk.”

Tehát a bélmozgás természetes és elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetünk megszabaduljon a felesleges anyagoktól. Ha az emésztőrendszerünk jól működik, az segít, hogy egészségesek maradjunk és jól érezzük magunkat. 

De miért kakilunk olyan sokat?

Mindenkinek más az emésztőrendszere, „de kijelenthetjük, hogy egy egészséges felnőtt nagyjából heti három alkalommal legalább ürít székletet”, mondta Dr. Robbins. A kulcs a rendszeresség és állag – ezek mutatják, egészséges-e az emésztőrendszerünk. Azonban ha egyik nap egyszer csak az tapasztaljuk, hogy a székletünk meglepően nagy mennyiségű, annak több oka is lehet.

Több oka is lehet, ha megváltozik a széklet mennyisége vagy gyakorisága

Több oka is lehet, ha megváltozik a széklet mennyisége vagy gyakorisága

  • Gasztroentitisz – ez valamilyen bakteriális vagy vírusos fertőzés okozta gyulladás a bélrendszerben. Hasmenéssel, alhasi görcsökkel járhat. Nagyon fontos, hogy ebben az esetben fogyasszunk minél több folyadékot, mert fennáll a kiszáradás veszélye.
  • Változás az étrendünkben – ha sok rostot fogyasztottunk vagy fermentált ételt, azt tapasztalhatjuk, hogy felgyorsul az anyagcserénk. Érdemes fokozatosan hozzászoktatni ezekhez az ételekhez az emésztésünket.
  • Stressz – a szorongás, krónikus stressz is hozzájárulhat ahhoz, hogy gyorsabban halad át az elfogyasztott étel az emésztőrendszerünkön. 
  • Bizonyos gyógyszerek – antibiotikumok, táplálékkiegészítők gyakran okoznak változást a székletünkben. Nem csak a székletürítés gyakorisága, de a széklet mennyisége is többnek tűnhet.

Mennyi széklet a normális?

Egyéni, hogy kinél mennyi széklet a normális. Van, akinél még napi 3-5 alkalom is normális lehet, míg másnál már napi kettő is problémára utalhat. „A lényeg az, hogy tapasztalunk-e eltérést a szokásostól és milyen a közérzetünk – hangsúlyozta a gasztroenterológus. – A széklet esetében az egész képet kell vizsgálnunk, mivel a normális bélműködés egyénenként változó.”

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash