Végre kiderült az igazság: mennyire egészséges (vagy egészségtelen) a halrudacska?

2024. október 22.
Naponta több ezer halrudat eszünk meg, az iskolában is kapják a gyerekeink. De valójában milyen hatása van az egészségünkre? Lehet beleszámítani a heti halfogyasztásba a panírozott, gyorsfagyasztott halrudakat?
Halrudacska egészséges
  • A halrudacskát általában még a gyerekek is szeretik, de mennyire egészséges?
  • Halrúd és halrúd között is nagy különbség lehet!
  • Érdemes arra figyelnünk jobban, milyen összetevői vannak a halrudacska bundájának!

Halrudacska minden családnál kerül a tányérra, hiszen ha máshogy nem, legalább így megeszi a gyerek a halat. Márpedig a hal egészséges, az orvosok is javasolják, hogy együnk minél többet. De vajon halrudacska formájában is megvannak ugyanezek a jótékony hatások?

Egészséges vagy sem a halrudacska?

Ha az egészet nézzük, még a dietetikus is megnyugtat: ehetnénk rosszabbat is, mint a halrudacska. Ám hal és hal között is nagy különbségek vannak. „Az olajos halak – szardínia, lazac, hering, szardella, makréla – nagyon jó omega-3 zsírsav forrást jelentenek – mondta Lucy Miller dietetikus. – Emellett nagyon jó B-vitamin, szelén és D-vitamin forrást jelentenek. Főleg akkor, ha olajos halként például az apró csontokat is elfogyasztjuk.”

Tény: a fehér halak, amikből a halrudacska is készül, általánosságban kevesebb omega-3-at tartalmaznak, de még így is értékelhető mennyiség van bennük. Ez azért fontos, mert a szervezetünk minden sejtjének szüksége van erre a zsírsavra. Mivel a testünk nem tudja előállítani, így muszáj külső forrásból bevinnünk, tehát az ételekből.

Emellett a halrudacska is tartalmaz jódot. Ez az ásványi anyag elengedhetetlen a pajzsmirigy működéséhez, de gyerekkorban a növekedéshez és az agy fejlődéséhez is. A fehér hal jó fehérjeforrás is, mind a kilenc olyan aminosavat tartalmazza, amire szükségünk van. 

Jó hír a halrudacskával kapcsolatban, hogy a tőkehal, amiből a halrudacskákat leggyakrabban készítik, jó szelénforrás (ez segíti az immunrendszer működését és a pajzsmirigy hormontermelését, de az egészséges hajhoz és körmökhöz is szükséges), illetve jelentős foszforforrás (ez elengedhetetlen az erős csontokhoz és fogakhoz).

Árt a fagyasztás a halrudacska tápanyagtartalmának?

A sokkfagyasztás nem olyan lassú eljárás, mintha otthon tennénk be a fagyasztóba az ételt. Így megmarad a halrudacska tápanyag- és nedvességtartalmának jelentős része. A fehérjét, jó zsírokat és az olyan vitaminokat, mint a D és A, nem befolyásolja a fagyasztás. 

Tudományosan is megvizsgálták, hogy az omeg-3 zsírsavakra milyen hatással van a fagyasztás. Megnyugodhatunk, mert még három hónappal a fagyasztás után sem sérült a tápértéke, így a halrudacskában is megmarad.

Miért lehet egészségtelen mégis a halrudacska?

Nem nyugodhatunk azonban meg teljesen a halrudacskával kapcsolatban sem. Nem árt alaposan tájékozódnunk és megnéznünk, milyen típust veszünk. Mutatjuk, a dietetikus szerint mire kell figyelnünk a halrudacska vásárlásánál.

  1. A halrudacska ultrafeldolgozott étel – Nem maga a hal, a bunda lehet az, ami egészségtelen. Emellett ha még bő olajban is sütjük ki, rengeteg gyulladáskeltő anyag keletkezhet benne a sütés során. 
  2. Tartalmazhat tartósítószert és állagjavítót – Fontos megnéznünk, vajon tisztán halfilé az, amit halrudacskaként megveszünk, vagy egy halpépből formázott, tartósítószerekkel és állagjavítókkal kezelt halfilészerűség csupán.
  3. Figyeljünk a difoszfátokra – Ezek a kémiai anyagok olyan élelmiszeradalékok, melyek megbújhatnak például olyan ártalmatlannak tűnő összetevőként, mint a keményítő a halrúd bundájában. Azért veszélyesek, mert ugrásszerű vércukorszintemelkedést okozhatnak, emellett ultrafeldolgozott élelmiszerek.
  4. Magas lehet a halrudacska sótartalma – A magas sótartalom összefüggésbe hozható a magas vérnyomással, így mindig érdemes megnéznünk, milyen a halrudacska sótartalma, mielőtt megvásároljuk.
  5. Nézzük meg a bunda hozzávalóit – Ideális esetben nincs semmi más egy halrudacska bundájában, csak búzaliszt (még jobb, ha teljes kiőrlésű liszt), burgonyakeményítő, só és esetleg olyan fűszerek mint a paprika vagy kurkuma a színe miatt. 

Forrás: The Telegraph, fotó: Getty Images, Unsplash