Az egyik orrlyukad van eldugulva csak? A fül-orr-gégész tanácsa segít, hogy elmúljon

2024. október 22.
Ha rendszeresen úgy ébredünk, hogy az egyik orrlyukunk van eldugulva, jelezheti például azt, hogy változtatnunk kell az alvási testhelyzetünkön. Milyen oka lehet még a kellemetlen légúti jelenségnek? Hogyan múlik el egyszer és mindenkorra?
Orrdugulás ellen
  • Az orrdugulás roppant zavaró jelenség akkor is, ha csak az egyik orrjáratunk nem szelel.
  • Miért ébredünk úgy reggelente, hogy az egyik orrlyukunk van eldugulva?
  • A fél oldali orrdugulásnak számos oka lehet, az egyik az alvási testhelyzetünkkel függ össze.

Gyakran előfordul, hogy csak az egyik oldalon dugul el az orrunk, ha például allergiásak vagyunk vagy náthásak. De miért ébredünk rendszeresen úgy, hogy a fél orrunk nem szelel, amikor alapvetően semmi bajunk? 

A Dr. Anthony Cornetta fül-orr-gégész elárulta, mi lehet az oka a látszólag ok nélkül bekövetkező féloldali orrdugulásnak, és azt is, hogyan segíthetünk, hogy máskor ne ébredjünk úgy, hogy nem szelel az egyik oldalon az orrunk.

Mi az oka annak, ha egyik oldalon van csak eldugulva az orrunk?

A szakember rámutatott, hogy számos teljesen banális oka lehet annak, hogy az egyik oldalon eldugul az orrunk. Ezek egy része egyszerűen kiküszöbölhető,

1. Normális légúti ciklus

Kevesen tudják, de a szervezetünknek van egy légúti ciklusa, amikor az orrdugulás váltakozik a két orrjárat között. Nagyjából 30 perctől 6 órás időközönként változik, melyik fele szelel jobban az orrunknak. A legtöbben ezt észre sem veszik, mert nem teljesen záródik el ilyenkor az az oldal sem, amelyiken az eldugulás sora van éppen. 

Ha azonban a nazális ciklus mellett allergiásak is vagyunk, sokkal erőteljesebben jelentkezhet a féloldali orrdugulás. Ha a probléma sokáig fennáll, mindenképp javasolt a fül-orr-gégész szakorvos felkeresése.

2. Oldalt alvás

Nagyon kényelmes oldalt fekve aludni, viszont jó, ha tudjuk, hogy ez a testhelyzet növeli annak esélyét, hogy féloldalt bedugult orral ébredjünk. A gravitáció hatására ugyanis az orrnyálkahártyán keletkező váladék a lent lévő orrjáratba csorog, így az könnyen bedugul. Ehhez náthásnak sem kell lennünk. Ha gyakran tapasztaljuk, célszerű változtatnunk az alvási testhelyzetünkön.

3. Orrsövényferdülés

A két orrjáratot elválasztó középső rész az orrsövény. Nagyon gyakori az orrsövényferdülés, ám ilyenkor a két orrüreg nem ugyanakkora méretű. Sokkal nehezebb a kisebb orrjáraton keresztül lélegezni, és azt érezhetjük, hogy az egyik orrlyukunk állandóan be van dugulva. Érdemes beszélnünk a fül-orr-gégészünkkel, hogyan lehet korrigálni a helyzetet.

4. Orrpolip

Az orrüregben növekvő polipok jelentősen ronthatják a légzést. Ha a féloldali orrdugulás más tünetekkel – homloküregi nyomás, ízlés- vagy szaglásvesztés – is jár, fontos, hogy szakemberhez forduljunk, aki tisztázhatja, mi okozza a problémánkat.

5. Alkoholfogyasztás

Ha egy görbe éjszaka után ébredünk úgy, hogy a fél orrunk el van dugulva, hibáztassuk az alkoholt érte. Egyrészt az alkohol enyhe allergiás reakciót vált ki a szervezetben, ami orrdugulásos tünetet okozhat. Másrészt azoknál lehet gyakori, hogy bedugul az orruk egyik fele alkoholfogyasztás után, akiknek a szervezete kevesebb olyan enzimet tartalmaz, ami az alkohol lebontását végzi. Emiatt az alkohol melléktermékei nem távoznak elég gyorsan a szervezetből, így erősebb másnaposságot és orrdugulást tapasztalhatnak.

Mit tehetünk az orrdugulás ellen?

Ha tisztáztuk és kizártuk az orvosi okokat, néhány dologgal segíthetünk, hogy ne duguljon el olyan gyakran az orrunk.

  • Használjunk párásítót a hálószobában.
  • Igyunk több vizet.
  • Lefekvés előtt mossuk át az arcüregünket sóoldattal, hogy kevesebb váladék termelődjön éjszaka az orrnyálkahártyán. 
  • Változtassunk az alvási testhelyzeten, ha reggel tapasztaljuk gyakran a féloldali orrdugulást.

Forrás: Popsugar, fotó: Getty Images, Unsplash