Az orgazmus a legjobb orvosság nátha és orrdugulás ellen

2021. szeptember 15.
IgNobel-díjat ért az a kutatási eredmény, mely bebizonyította, hogy a szexnek meglepő jótékony hatásai vannak. Az orgazmus például legalább olyan hatásos és jó a nátha és orrdugulás ellen, mint a gyógyszerek.

Olcay Cem Bulut és Ralph Hohenberger német kutatók jöttek rá arra, hogy sokkal olcsóbb gyógymód is van a nátha tüneteinek enyhítésére, mint az orrcseppek és gyógyszerek: a szexuális öröm, vagyis az orgazmus. Az SLK Clinics tudósai szerint a szex során bekövetkező orgazmus hatásosan kezeli a bedugult orrot, legalább egy órán át tart a hatása, hasonlóan a recept nélkül patikában kapható orrcseppekhez. A kutatócsapat felfedezése kiérdemelte az egyik idei IgNobel-díjat, melyet a haszontalan és/vagy furcsa tudományos kutatásoknak ítélnek oda minden évben. 

Olcay Cem Bulut fül-orr-gégész szakorvos, az SLK Clinics professzora elmondta, hogy először önmegfigyelés alapján indult el a tudományos kutatásában, majd ehhez keresett kutatótársakat, hogy többet megtudjanak a témáról. Ám azt egyelőre nem sikerült megfejteniük, pontosan milyen mechanizmus alapján fejti ki jótékony hatását az orgazmus az orrdugulás ellen, ám Bulut szerint a szexuális vágy, izgalom, fizikai aktivitás és a kielégülés a végén együttesen járulhat hozzá az orrjáratok tisztulásához és az orron át történő légzés könnyebbé válásához. 

orgazmus-natha-orrdugulas

Azt már eddig is tudták, hogy a hormonális változások és a fizikai aktivitás rövid távon jót tesz az orron át történő légzésnek, ám ez az első olyan kutatás, mely a szexuális aktivitás és az orrlégzés közötti összefüggést vizsgálta. 

Szex előtt légzésteszt

A tudósok tizennyolc heteroszexuális párt vizsgáltak. Fontos volt, hogy az alanyoknak ne legyen semmiféle orrjárattal kapcsolatos problémája, és a pár mindkét tagjának orgazmust kellett elérnie, hogy érvényes legyen az eredmény. Az önként jelentkzők tesztelték az orruk működését szex előtt: először egy önbevallásos skálán, majd egy olyan eszközzel, mely az orr átjárhatóságát méri. Ezeket a teszteket elvégezték minden nap szex előtt és után, majd egy másik alkalommal nátha során használt orrspray-t alkalmaztak a mérések után, szexuális együttlét előtt.

A párok mindkét esetben tesztelték magukat rögtön orgazmus után, majd 30 perccel, egy órával és három órával később is. Az orr működése körülbelül egy órával a szex és a gyógyszer után is hasonlóan jó volt, ám az orrspray hatása tovább tartott, mint az orgazmusé. Bulut azonban azt gyanítja, hogy voltak olyan résztvevők, akik pontatlan adatokat adtak meg, mivel „nem tudtak megfelelően koncentrálni orgazmus után”.

Még nem írják fel receptre

Mielőtt az orvosunk receptre írná fel a szexet és az orgazmust, még muszáj megvizsgálniuk a kutatóknak bizonyos körülményeket. Nagyobb mintán is tesztelniük kell, hasonló erdményt kapnak-e, illetve az önbevallás és a szex utáni koncentrációhiány problémáit is meg kell próbálni kiküszöbölniük, melyre Bulut is rámutatott. 

Korábbi kutatások már próbáltak utánajárni, vajon az önkielégítésnek is van-e hasonló jótékony hatása, ám eddig a kontrollcsoport és a vizsgált alanyok között nem mutatattak ki elétérést. Úgy tűnik tehát, hogy az orr kidugulásához partnerrel elért orgazmusra van szükség

Az orgazmust eddig más panasz enyhítésére is javasolták már a szakemberek: a fejfájás esetében már tudományosan igazolták, hogy hatékony és élvezetes gyógymód lehet a problémára.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!