Valószínűleg nem jól fújod be az orrspray-t te sem

2023. október 25.
Ha nem helyesen használjuk az orrspray-t, rossz technikával fújjuk az orrunkba, nem fejti ki a hatást, amit szeretnénk. Novák Hunor magyarázta el egy TikTok-videóban, hogyan használjuk helyesen az orrspray-t.
Orrspray helyes befújás
  • Novák Hunor házi gyermekorvos már számos esetben látta el jó tanácsokkal a betegeket, ezúttal az orrspray helyes használatát mutatta meg.
  • Valószínűleg mi sem használtuk eddig megfelelően az orrspray-t!
  • Mindig annak a fülnek az irányába mutasson az orrspray, amelyik oldali orrlyukba fújunk éppen.

Amikor náthásak vagyunk és bedugult az orrunk, bizonyára megváltást hoz az orrspray. A nátha általában az orrnyálkahártya gyulladása miatt alakul ki, és orrdugulással, orrfolyással, orrviszketéssel és tüsszögéssel jár. Az orrspray-k az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentik, ezzel enyhítik az orrdugulást. Emiatt könnyebben lélegzünk és talán jobban tudunk aludni, de a váladék is könnyebben távozik az arcüregből.

De tudjuk, hogyan kell helyesen használni az orrspray-t?

Milyen gyakori hibákat vétünk orrspray használata közben?

Az emberek nagy része rosszul használja az orrspray-t. Ez nemcsak azért rossz, mert így nem fejti ki a várt hatást, hanem könnyen túlhasználhatjuk, mivel többször fújunk be az orrunkba, hiszen nem múlnak a tünetek.

@krokirendelo

Orrspray – fogadjunk, hogy Ön is rosszul használta eddig! Mutatom, hogy kell jól fújni! #orrspray #orrsprayfuggoseg #orrüreg #orrspré #allergia #kroki #drnovakhunor #novakhunor #orrdugulás #orrdugulas #tusszentes #tüsszentés #tüsszögés #orrmandula #orr #gégész

♬ eredeti hang – Kroki magánrendelő és labor

Dr. Novák Hunor gyermek háziorvos a TikTokon mutatta meg egy szemléletes videóban, milyen gyakori hibákat követünk el az orrspray használata közben.

  1. Függőlegesen tartjuk az orrspray-t: ilyenkor az orrsövényre csapódik a hatóanyag, így nem fejti ki a kívánt hatást.
  2. Egyenes fejtartással fújjuk be az orrspray-t: ilyenkor elöl csapódik le a hatóanyag, nem hátul, ahol az orrüreg található.

Hogyan fújjunk be helyesen az orrspray-vel az orrunkba?

A gyermekorvos szerencsére nem csak a hibákat, de azt is megmutatta a közösségi oldalra feltöltött videójában, hogyan kell helyesen használnunk az orrspray-t.

  • Hajtsuk előre a fejet és ne hátra!
  • Célozzunk oldalra és felfelé! Arra a fülre irányuljon az orrspray, amelyik oldali orrlyukba fújunk éppen.

Fotó: Unsplash