Higanyt találtak a népszerű halkonzervben – Melyik olajos halat együk inkább?

2024. december 02.
Végre utánajártak, melyik olajos hallal teszünk a legjobbat az egészségünknek! Mutatjuk, mi a rangsor, és mit érdemes ennünk, ha jót akarunk magunknak és rengeteg omega-3 zsírsavat szeretnénk bevinni a szervezetünkbe.
Legjobb olajos hal halkonzerv

 

  • Az olajos halak közül a tonhalat azért sem javasolják, mert a legutóbbi vizsgálatok szerint magasabb a higanytartalma, mint más halfajtáknak.
  • A tudósok megnézték, melyik halkonzerv a legegészségesebb.
  • Dobogós a szardínia és a makréla mellett a hering is.

Az, hogy melyik olajos halat szeretjük a legjobban, ízlés dolga is. Ami tény, biztosan nem árt az egészségünknek, ha minél gyakrabban bontunk reggelire egy halkonzervet. Az is kiderült viszont egy friss kutatásból, hogy nem a tonhal az, ami a legjobb, mivel ennek a halfajtának mindegyik más halnál magasabb a higanytartalma.

Mi a baj a tonhalkonzervvel?

Rossz híre van a tudósoknak azok számára, akik imádják a tonhalas szendvicset, tonhalas tésztát vagy csak az olajos tonhalkonzervet. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis korántsem olyan egészséges már, mint néhány évtizede volt.

  • A tonhal húsában jelentősen megnőtt a higany mennyisége. Tovább él, mint más halak, kisebb halakkal táplálkozik, melyek szintén tartalmaznak higanyt, így nagyobb mennyiség halmozódik fel a ton szervezetében.
  • Mára olyan szinten lecsökkent az omega-3 zsírsav mennyisége a tonhalak húsában, hogy más halfajták sokkal jobb forrását jelentik az agyunk és szívünk egészségéhez elengedhetetlen tápanyagnak.

Melyik a legjobb olajoshal az egészségünknek?

A szakemberek a tonhalkonzervet azért sem javasolják, mert ha heti egyszer eszünk – amennyi még a tápanyagtudosók szerint beleférhet -, azzal más, egészségesebb halfajtákat szoríthatunk ki az étrendünkből.

Mutatjuk, milyen olajos halak a legjobbak a szakemberek szerint, amiket rendszeresen kellene fogyasztanunk:

1. Szardínia

Sokakat visszatart az olajos szardíniától az erős, karakteres halíz. A dietetikus azt javasolja, válasszuk a paradicsomos halkonzerv változatot, így sokkal enyhébben érződik csak a szardínia halassága.

2. Makréla

A szardíniához hasonlóan az olajos makréla is nagy mennyiségben tartalmaz az omega-3 zsírsav mellett vasat is. Sőt, szelénben is gazdag, ami antioxidáns hatásának köszönhetően a szabad gyökökkel szemben is véd.

3. Hering

Magyarországon kevéssé kedvelt olajos hal a hering, pedig roppant egészséges. Érdemes kipróbálnunk ezt a halkonzervet salátákban vagy pirítós tetejére rakva.

Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images