- A gyógyhatású gombák növényi hatóanyagai megelőzhetik és mérsékelhetik az inzulinrezisztenciát, amit a 2-es típusú diabétesz előszobájának tartanak.
- Mely gombafajtákat találták jótékony hatásúnak a Semmelweis Egyetem kutatói az anyagcsere és vércukorszint szabályozására?
- A gombák a bélrendszer jó baktériumai számára is hasznosak, így is elősegítik a cukorbetegség megelőzését.
Népszerű gombafajták Magyarországon is a csiperke, shiitake vagy a laskagomba. A Semmelweis Egyetem kutatóinak legfrissebb tanulmányából az is kiderült, hogy ezek a gombák nem csak finomak és laktatók, de nagyon jót tesznek a vércukorszintnek is.
Az inzulinrezisztencia kezelésében akár megelőző vagy kiegészítő terápiaként is használhatók ezek a népszerű gombafajták a tudósok szerint. Miért lehetnek hasznosak a gombák a cukorbetegség ellen, hogyan fogyasszuk, hogy a vércukorszintre gyakorolt jótékony hatásuk érvényesüljön?
Gombák a gyógyításban
Az ehető gombákat évezredek óta fogyasztják és használják a gyógyászatban, különösen Ázsiában. Táplálékkiegészítőként számos pozitív egészségügyi hatásuk ismert, és most tudományosan is bizonyították a vércukorszintre gyakorolt előnyös hatásaikat.
A Semmelweis Egyetem kutatói szerint a gyógygombák termesztési körülményei kulcsszerepet játszanak a tápanyagtartalom maximalizálásában és a környezet okozta szennyeződések minimalizálásában. Így még hasznosabbak lehetnek ezek az ehető gombák a betegségek ellen.
Miért hatásosak a gombák az inzulinrezisztencia ellen?
Inzulinrezisztenciának nevezzük azt az állapotot, ha a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra. Ez emelkedett vércukorszinthez vezethet, ami idővel károsítja a sejteket, szöveteket. Ebből alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség, mely Magyarországon is 1,2 milliónál is több embert érint. Az inzulinrezisztenciában szenvedők még többen lehetnek, ám nagyon gyakran nem jutnak el az emberek a diagnózisig sem.
A Semmelweis Egyetem tanulmánya szerint a gombákban található növényi hatóanyagok – poliszacharidok, terpenoidok, fenolos vegyületek, bioaktív fehérjék, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok – javíthatják az inzulinérzékenységet és támogathatják az anyagcserét. Ezáltal elősegíthetik a vércukorszint egyensúlyát és az inzulinrezisztencia megelőzését, kezelését.
A gombák a bélflórát is táplálják
A gombák úgynevezett poliszacharid rostjai más módon is hatással vannak az egészségünkre. Jótékony anyagcsere-folyamatokat indíthatnak el a hasznos bélbaktériumok táplálásával. A jó baktériumok segítik a tápanyagok megfelelő lebomlását és felszívódását, valamint erősítik a bélhám védelmi rendszerét. Ez csökkenti a krónikus gyulladás kockázatát, mely fontos tényező az inzulinrezisztencia kialakulásában.
Ezek a poliszacharidok mérséklik a cukrok és a zsírok felszívódását is, ami az ideális testsúly megtartását is elősegíti. Azért olyan fontos ez, mert a cukorbetegség kialakulásában a túlsúly az egyik fontos kockázati tényező.
„A legújabb kutatások szerint a bélrendszer egészsége kulcsszerepet játszik a testsúlytöbblet és a cukorbetegség kialakulásában is” – mondja dr. Németh Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának biológusa, a tanulmány első szerzője.
Az ehető gombák a kiegyensúlyozott étrend részeként bármikor fogyaszthatók, de diagnosztizált betegség esetén táplálékkiegészítőként csak orvosi felügyelet mellett javasoltak – figyelmeztet a szakember. Kivonatként ugyanis töményebb és dúsított formában jutnak a szervezetbe, és ez nem megfelelő használat esetén káros is lehet.
A legjobb gombás receptek az egészséges vércukorszintért:
- Készítsük el a legfinomabb gombalevest!
- Mennyeien krémes gombás lasagne
- Egyszerű kenyérlángos marinált gombával
- Nyers gomba- és cukkinisaláta
- Olasz kenyérrakottas gombával
Forrás: Semmelweis Egyetem/Erdélyi Angelika, fotó: Unsplash/Andrew Ridley
