Hagyj fel ezzel a 8 szokással, ha stabilizálni szeretnéd a vércukorszintedet

2021. október 20.
A vércukorszint egészséges határok között tartása mindannyiunk számára fontos, egyáltalán nem csak azoknak kell rá odafigyelni, akik cukorbetegséggel vagy valamilyen más, anyagcserét érintő problémával küzdenek!

Az, hogy a vércukorszinted egészséges keretek között mozogjon és ne legyenek benne kilengések, jóval több dolog miatt fontos, mint ahogy azt elsőre gondolnád: az elfogyasztott táplálékokból nyert glükóz a véráram útján jut el és ad energiát a test minden sejtjének. Ebből merítenek erőt az izmaid, és az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez is fontos. 

Vércukorszint stabilizálása

A vércukorszint egyensúlyban tartása tehát nem csak azoknak fontos, akik cukorbetegek, igaz, nekik valóban szoros kontroll alatt kell tartaniuk az értékeiket. Ha kiugrások figyelhetők meg a vércukorszintedben, felpöröghetsz, majd hirtelen fáradtság törhet rád, sőt gyakori vészjelző az is, ha csillapíthatatlan éhségérzet tör rád nem sokkal azután, hogy sort kerítettél egy étkezésre. 

A kiegyensúlyozott vércukorszint mellett ezektől nem kell tartanod: az energiaszinted és az étvágyad is stabil marad, megfelelően tudsz koncentrálni, illetve a hangulatingadozás veszélyének is kevésbé vagy kitéve. Befolyásolja a hormonrendszer működését, szerepe van az optimális testsúly elérésében és fenntartásában, vagyis ha vigyáznál a vonalaidra, különösen fontos, hogy felhagyj az alábbi rossz szokásokkal.

1) Kalóriafétis

Ha csak arra fókuszálsz az étrended összeállítása során, hogy ne vigyél be többet a szervezetedbe egy bizonyos kalóriamennyiségnél, könnyen megeshet, hogy nem látod meg a fától az erdőt. A táplálkozásod nem attól lesz egészséges, és nem attól hat kedvezően a vércukorszintedre, hogy kalóriaszegény, hanem attól, hogy a szükséges mennyiségben tartalmaz fehérjét, zsírokat és szénhidrátot.

2) Alacsony fehérjebevitel

Ha étkezés után nem sokkal újra éhesnek érzed magad, az azt jelezheti, hogy a szervezetednek több fehérjére van szüksége. Ilyenkor érdemes fehérjével csillapítani az éhséget, mert az gyorsan a megfelelő tartományba tereli a kiugró vércukorértéket és az emésztési folyamatot is elnyújtja, vagyis később leszel újra éhes. Egyél valamilyen húsfélét, halat, tojást vagy tejterméket. A növényi fehérjeforrásokat is érdemes beépítened: a hüvelyeseket, az olajos magvakat és a növényi húspótlókat.

3) Rostszegény étkezés

Ha nem fogyasztod el az ajánlott napi rostmennyiséget, azaz 25-35 grammot, elszalasztod a vércukorszintre gyakorolt jótékony hatását. Az elegendő rostbevitelre egyébként nemcsak emiatt fontos odafigyelni, hanem azért, mert az emésztést is kedvezően befolyásolja. Magas a rosttartalma a gabonaféléknek, az olajos magvaknak, a hüvelyeseknek, a friss zöldségeknek és gyümölcsöknek – ezekből legalább egyet érdemes beépíteni minden étkezésbe.

4) Félelem a zsíroktól

Bár a zsírban több kalória rejlik, mint a fehérjékben vagy a szénhidrátokban, kedvezően befolyásolja a vércukorszintet. Lassítja az emésztési folyamatot és csökkenti a vércukor szintjét – a zsírokhoz egészséges forrásból is hozzá lehet jutni, ilyen az olívaolaj, az avokádó, az olajos magvak vagy az olyan zsírosabb halak, mint a lazac, a makréla vagy a szardínia.

Vércukorszint stabilizálása

5) A rejtett cukrok kelepcéje

Jelentősen csökkentheted a vércukorszintedet, ha tudatosan kerülöd az édességeket, az olyan élelmiszerek fogyasztásával, amelyek rejtett cukrokat tartalmaznak, azonban alááshatod a sikert. Ilyenek a joghurtok, a pudingok, a konzerves levesek, a fagyasztott húsok, de a különféle készen kapható szószok és mártások is bővelkedhetnek cukorban. Mindig olvasd el az összetevők listáját, és ne feledd, hogy a cukor nem csak „cukorként” szerepelhet benne!

6) Mozgásszegény életmód

A rendszeres testedzés nemcsak az izmokat fogja munkára, hanem gyorsítja az anyagcserét, tréningezi a szív- és érrendszert, nem mellesleg pedig a hormonrendszer működését is kedvezően befolyásolja. Az inzulin, ami nélkülözhetetlen a vércukorszint harmonizálásához, szintén egy hormon – a kitartó edzéssel tehát formálhatod az alakodat és sokat tehetsz a vércukorszinted egyensúlyáért.

7) Éjszakázás, rendszertelen alvás

Dr. Todd Nebesio endokrinológus szerint minél kevesebb idő jut a szervezetednek a pihenésre, annál magasabb lesz a vércukorszinted. Ennek hátterében bonyolult hormonális folyamatok állnak, amik a vércukorszint alakulása mellett az étvágyadra is hatással vannak. Mindig ügyelj arra, hogy aludj naponta legalább 7-8 órát!

8) Harcban a stresszel

A tartós stressz gyakran előidézi a vércukorszint emelkedését, ami több okra is visszavezethető. Ebben ludas egyrészt azt úgynevezett stresszhormon, másrészt az, hogy feszültebb lelkiállapotban mindannyian jobban kívánjuk az édességet, sőt van, aki az alkoholt is, a csábításnak pedig többnyire engedünk. A legjobb megoldás a stresszcsökkentő módszerek elsajátítása, amivel nemcsak a lelkednek, hanem a testednek is jót teszel.

Forrás: Via

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?