- Egy új tanulmány azt sugallja, hogy a legelőn tartott állatok tejéből készült sajt – mint amilyen a kísérletben vizsgált cheddar – jobb hatással lehet a szív egészségére más sajtokhoz képest.
- Az ilyen sajtok fogyasztásánál alacsonyabb volt az LDL- („rossz”) koleszterinszint.
- Lássuk, hogy szív egészségének érdekében, milyen sajtot érdemes még fogyasztani!
Kétségkívül finom a sajt és sokak nagy kedvence, létezni sem bírnak nélküle, ám tele van telített zsírokkal, márpedig a túl sok telített zsír összefüggésbe hozható a megnövekedett LDL- (káros) koleszterinszinttel és a szívbetegségek kockázatával.
Fontos, hogy nem minden telített zsír egyforma. Élelmiszerekben hét elsődleges telített zsírtípus található, amelyek mindegyike különböző hosszúságú szénatomokból vagy láncokból áll. A kutatások azt sugallják, hogy a hosszú szénláncú zsírsavak károsabbak lehetnek az egészségedre, mint a közepes és rövid szénláncú zsírsavak, amelyek nagyobb valószínűséggel semleges hatással vannak az egészségedre.
A legelőn tartott állatok tejéből készült cheddar sajt az egyik legjobb választás
Az International Dairy Journalban publikált tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja, hogy a füves, legelőn táplált tehenek tejéből készült teljes zsírtartalmú cheddar sajt másképp befolyásolja-e a túlsúlyos, középkorú felnőttek egészségét, mint a gabonával etetett tehenek tejéből készült sajt.
A kutatók 58 résztvevőt választottak ki a vizsgálatra: mindannyian 50 év felettiek voltak, és a túlsúlyos kategóriába sorolták őket. A kutatók magyarázata szerint azért választották őket, mert az ilyen embereknek gyakran azt tanácsolják, hogy kerüljék a sajt fogyasztását a telített zsírtartalma miatt. Továbbá a résztvevőknek nem volt krónikus betegsége vagy tejtermék-intoleranciája, és mindannyian mindenevő étrendet tartottak fenn.
A kutatók két csoportra osztották a résztvevőket, és mindkét csoport 120 gramm cheddar sajtot kapott naponta. Hat héten keresztül az egyik csoport mindennap legelőn táplált tehén tejéből készült cheddart, a másik pedig minden nap vegyes takarmánnyal táplált tehén sajtját fogyasztották.
A kutatásokból a következő derült ki: azok, akik hat hétig a legelőn táplált tehén tejéből készült sajtot fogyasztották, azoknál csökkent az összkoleszterin és az LDL-koleszterin.

A cheddar sajt az egyik legegészségesebb sajt, ami a szívet is kíméli
Nemcsak a zsír lehet ártalmas a szív egészségére
A zsír azonban nem az egyetlen olyan összetevő a sajtban, ami hatással lehet a szív egészségére. A nagy mennyiségű nátrium fogyasztása összefüggésbe hozható a magas vérnyomással, és a nátrium meglehetősen magas lehet bizonyos típusú sajtokban. Ha figyelned kell a nátriumbeviteledet a vérnyomásod miatt, vagy ha szervezeted hajlamos arra, hogy érzékeny legyen rá, fontold meg a sajtbevitel korlátozását az alacsonyabb nátriumtartalmú sajtokkal, mint például a friss mozzarella, a svájci, a ricotta és a mascarpone.
Amennyiben koleszterin-, szív-, vagy vérnyomás problémákkal küzdesz, mindenképpen érdemes mérsékelni a sajt fogyasztását és odafigyelni arra, hogy milyen fajtát választasz!
Ezek is érdekelhetnek a sajtokkal kapcsolatban:
- Ez a 6 legegészségesebb sajt a világon
- Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel sajtot
- Sajtok és diéta: ezekben a fajtákban van a legkevesebb zsír!
Forrás: Eating Well, Fotók: Getty Images