Szívbarát sajt: ezt a fajtát keresd a boltokban, ha kedves az egészséged

2025. április 21.
Sajtimádók, figyelem! Egy friss kutatásból kiderült, hogy melyik az a sajt, ami nemcsak egészséges, hanem kifejezetten szívbarát is. Megmutatjuk, és azt is eláruljuk, miért jobb választás a többi sajthoz képest!
Cheddar sajt: egészséges és a szívedhez is jó 
  • Egy új tanulmány azt sugallja, hogy a legelőn tartott állatok tejéből készült sajt – mint amilyen a kísérletben vizsgált cheddar – jobb hatással lehet a szív egészségére más sajtokhoz képest.
  • Az ilyen sajtok fogyasztásánál alacsonyabb volt az LDL- („rossz”) koleszterinszint.
  • Lássuk, hogy szív egészségének érdekében, milyen sajtot érdemes még fogyasztani!

Kétségkívül finom a sajt és sokak nagy kedvence, létezni sem bírnak nélküle, ám tele van telített zsírokkal, márpedig a túl sok telített zsír összefüggésbe hozható a megnövekedett LDL- (káros) koleszterinszinttel és a szívbetegségek kockázatával.

Fontos, hogy nem minden telített zsír egyforma. Élelmiszerekben hét elsődleges telített zsírtípus található, amelyek mindegyike különböző hosszúságú szénatomokból vagy láncokból áll. A kutatások azt sugallják, hogy a hosszú szénláncú zsírsavak károsabbak lehetnek az egészségedre, mint a közepes és rövid szénláncú zsírsavak, amelyek nagyobb valószínűséggel semleges hatással vannak az egészségedre.

A legelőn tartott állatok tejéből készült cheddar sajt az egyik legjobb választás

Az International Dairy Journalban publikált tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja, hogy a füves, legelőn táplált tehenek tejéből készült teljes zsírtartalmú cheddar sajt másképp befolyásolja-e a túlsúlyos, középkorú felnőttek egészségét, mint a gabonával etetett tehenek tejéből készült sajt.

A kutatók 58 résztvevőt választottak ki a vizsgálatra: mindannyian 50 év felettiek voltak, és a túlsúlyos kategóriába sorolták őket. A kutatók magyarázata szerint azért választották őket, mert az ilyen embereknek gyakran azt tanácsolják, hogy kerüljék a sajt fogyasztását a telített zsírtartalma miatt. Továbbá a résztvevőknek nem volt krónikus betegsége vagy tejtermék-intoleranciája, és mindannyian mindenevő étrendet tartottak fenn.

A kutatók két csoportra osztották a résztvevőket, és mindkét csoport 120 gramm cheddar sajtot kapott naponta. Hat héten keresztül az egyik csoport mindennap legelőn táplált tehén tejéből készült cheddart, a másik pedig minden nap vegyes takarmánnyal táplált tehén sajtját fogyasztották.

A kutatásokból a következő derült ki: azok, akik hat hétig a legelőn táplált tehén tejéből készült sajtot fogyasztották, azoknál csökkent az összkoleszterin és az LDL-koleszterin.

A cheddar sajt az egyik legegészségesebb sajt, ami a szívet is kíméli

A cheddar sajt az egyik legegészségesebb sajt, ami a szívet is kíméli

Nemcsak a zsír lehet ártalmas a szív egészségére

A zsír azonban nem az egyetlen olyan összetevő a sajtban, ami hatással lehet a szív egészségére. A nagy mennyiségű nátrium fogyasztása összefüggésbe hozható a magas vérnyomással, és a nátrium meglehetősen magas lehet bizonyos típusú sajtokban. Ha figyelned kell a nátriumbeviteledet a vérnyomásod miatt, vagy ha szervezeted hajlamos arra, hogy érzékeny legyen rá, fontold meg a sajtbevitel korlátozását az alacsonyabb nátriumtartalmú sajtokkal, mint például a friss mozzarella, a svájci, a ricotta és a mascarpone. 

Amennyiben koleszterin-, szív-, vagy vérnyomás problémákkal küzdesz, mindenképpen érdemes mérsékelni a sajt fogyasztását és odafigyelni arra, hogy milyen fajtát választasz!

Ezek is érdekelhetnek a sajtokkal kapcsolatban:

Forrás: Eating Well, Fotók: Getty Images


Életmód