A lefőtt kávé mennyi ideig iható? Sokan elkövetik a legnagyobb hibát, a következményeket az egészségük bánja

2025. május 03.
Vannak, akik csak friss kávét hajlandók inni. Megint mások akár az egynapos állott feketét is elfogyasztják. De valójában meddig marad iható a lefőtt kávé? Milyen következményei lehetnek annak, ha többórás vagy akár -napos kávét iszunk?
Kávé mennyi idegi iható?
  • A lefőtt kávé nem iható meg akármeddig, és nem csak azért, mert már nem annyira finom.
  • Melyik lefőtt kávéfajta az, ami legtovább iható marad és nem árt neki annyit, ha áll?
  • Az egészségünket tehetjük kockára azzal, ha állott kávét iszunk!

Nem vitás, hogy a kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. Sokak számára ez a reggeli rituálé része, mások számára az energialöketet jelenti, ami kell ahhoz, hogy átlendüljenek a napon. 

Az már korábban bebizonyosodott, hogy nem mindegy, hogyan főzzük le a kávét, hiszen akár a koleszterinszintünkre is hatással lehet. De azt már kevesen tudják, hogy az is számít az egészségünk szempontjából, mennyi idő telik el a kávéfőzés és a megivás között.

Miért baj, ha áll a lefőtt kávé?

Úgy tűnik, igaza van azoknak, akik csak a frissen főzött kávét szeretik. Ugyanis ha a kávénkat nem isszuk meg azonnal, minden egyes perccel veszít az íz és aroma az intenzitásából. Ha állni hagyjuk, a kávénk elveszíti az ízét. 

Arról már nem is beszélve, hogy ha tejjel isszuk a kávét és a csészénkben felejtjük, akár veszélyes baktériumok is szaporodásnak indulhatnak benne.

Mennyi ideig hagyhatjuk állni a fekete kávét?

Ha a napunkat kávéval indítjuk, a dietetikusok sokkal inkább azt ajánlják, hogy a feketénket cukor és tej nélkül igyuk. Az ilyen típusú kávé nem csak egészségesebb, mintha tejjel készítenénk, de ha marad még lefőtt kávé, azt is nyugodtan megihatjuk pár óra elteltével is akár. A kávé ugyan lehet, hogy kihűl, és az íze se lesz olyan, mint a frissnek, viszont legalább az egészségünk nem kerül veszélybe.

Ha cold brew módszerrel készítjük a kávét – hideg vízben áztatjuk az őrölt kávét –, akár 5-7 napig is eltarthatjuk a hűtőben egy jól záródó üvegben. De a hagyományosan lefőzött eszpresszó is tovább iható marad, viszont ezt 24 óránál tovább ne tároljuk a hűtőszekrényben.

A tejeskávét nem célszerű állni hagyni

A tejeskávét célszerű azonnal meginni, amikor elkészül

A tejeskávét célszerű azonnal meginni, amikor elkészül

Sokan szeretik tejjel a kávét, hiszen így kevésbé savas, keserű az íze, és az állaga is selymesebb lehet. Viszont ha ezt nem isszuk meg azonnal, és az íróasztalunkon áll a bögre mellettünk, míg dolgozunk, komoly kockázatnak tesszük ki magunkat. Szobahőmérsékleten ugyanis baktériumok szaporodhatnak el benne. Ezt tovább súlyosbítja, ha újramelegítjük a tejeskávénkat.

Egy melegebb napon, vagy fűtésszezonban a radiátor mellett a tejeskávé még gyorsabban megromlik. Ilyenkor tényleg célszerű azonnal meginnunk a kávét, ha elkészítettük.

Legyünk óvatosak a nagyon forró kávéval

Ha rendszeresen 75 foknál melegebb italt fogyasztunk, az már komoly rákkockázatot jelent. Az orvosok szerint ugyanis a forró italok, így a kávé is hozzájárulhat a nyelőcső- és bélrák, valamint a szájüregi daganatok kialakulásához.

Szerencsére a kávé gyorsan kihűl. Szobahőmérsékleten nagyjából 2 percenként 5 Celsius-fokkal csökken a hőmérséklete. Így a 85-95 Celsius-fokos frissen lefőtt kávé mintegy 6-7 perc alatt biztonságosan fogyaszthatóvá válik.

Forrás: Chef Restaurace, fotó: Unsplash/Curated Lifestyle, Alex Boyd


Életmód