- Rákmegelőzés ételekkel: ez az, amivel a legtöbbet tehetünk az egészségünkért!
- A helyes táplálkozás az egyik legnagyobb szövetségesünk lehet a daganatok elleni küzdelemben.
- Mutatunk 6 egészséges étel alternatívát, mely segít a rákmegelőzésben.
Míg bizonyos tényezőket, melyek kihatnak a daganat kialakulásának kockázatára – úgy mint a kor, a nem és a genetika – nem befolyásolhatunk, vannak komponensek, ahol nagyon is számít, mit hogyan csinálunk. Ilyen az étkezés. A megfelelő ételek, élelmiszerek kiválasztása például nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Ha az alábbi hat ételt lecseréljük az étrendünkben, máris sokat tettünk a rákmegelőzésért!
Íme 6 étel, amit lecserélhetünk, ha meg akarjuk előzni a rákot!
1. Szénhidrát
A hiedelmekkel ellentétben a kenyér, a tészta lehet a teljes kiőrlésű gabonák nagyszerű forrása is, így nem mindegy, hogy milyet választunk. A rost az egyik legnagyobb szövetségesünk a daganatok elleni küzdelemben: gyakorlatilag táplálja az egészséges bélflórát. Kutatások szerint a rostbevitel csökkenti számos ráktípus megjelenésének kockázatát, például a vastagbélrákét. A napi ajánlott rostbevitel minimum 25 gramm. Válasszunk tehát magas rosttartalmú szénhidrátokat!

Zabkása
Melyik ételt kerüljünk, ha a cél a rákmegelőzés?
- Feldolgozott ételek
- Alacsony rosttartalmú élelmiszer
- Instant zabkásák
- Pita
Milyen ételt válasszunk, ha a cél a rákmegelőzés?
- Bab
- Lencse, más hüvelyesek
- Narancs
- Alma
- Teljes kiőrlésű gabona
- Magvak
2. Hús

A tudósok jelenleg ott tartanak, hogy nagyjából semennyi ultrafeldolgozott élelmiszer – például virsli, chips, fagyasztott pizza – fogyasztását nem javasolják
Élvezzenek előnyt a sovány húsok és a növényi alapú fehérjék! A vörös hús nagymértékű fogyasztása hozzájárul a bélrendszeri daganatok kialakulásához. A húskészítmények szintén tele vannak káros adalékanyagokkal, tartósítószerekkel. Az elkészítés módja is számít: a magas hőfokon sütés, például a grillezés szintén rákkeltő hatású lehet.
Melyik ételt kerüljünk, ha a cél a rákmegelőzés?
- Feldolgozott húskészítmények
- Vörös hús
- Felvágottak
- Vegán húspótló készítmények
Milyen ételt válasszunk, ha a cél a rákmegelőzés?
- Lazac
- Csirkehús
- Tofu
3. Zöldség, gyümölcs – minden helyett

A piros bogyós gyümölcsök közül a málnában van a legtöbb rost
Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, a kulcsszó a változatosság. Minél többféle kerül a szervezetünkbe, annál előnyösebb a fogyasztásuk. Bizonyos növények rákmegelőző hatása kiemelkedő, íme néhány ezek közül.
Milyen ételt válasszunk, ha a cél a rákmegelőzés?
- Sötét levelesek, például spenót
- Gomba
- Bogyós gyümölcsök
- Hámozatlan alma
- Körte
4. Chips helyett magvak
Azt tudjuk, hogy a zöldségalapú táplálkozás jó a rák megelőzésére, de ha így is túl sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, még simán kialakulhat daganat a szervezetünkben. A lencse- vagy csicseriborsóchips, ízesített joghurtok, vegán sütik tápértéke alacsony, nem csökkentik a daganat kialakulásának kockázatát. Együnk inkább magvakat és aszalt gyümölcsöt! A dió például rákmegelőző tulajdonsága mellett javítja a memóriát is.
5. Üdítők, alkohol, kávé, tea
Daganatos betegségek kockázata tekintetében nincs az az alkoholmennyiség, ami beleférne. Az üdítőkkel, cukros italokkal hasonló a helyzet. A Post cikke szerint ha egy idősebb nő mindössze napi egy pohár üdítőt elfogyaszt, máris radikálisan megnő annak az esélye, hogy valamilyen rákos megbetegedést vagy súlyos májbetegséget fognak diagnosztizálni nála.
Nem kivétel a diétás ital sem, ezek általában tele vannak mesterséges édesítőkkel, tartósítószerrel. A tea és a kávé jó alternatíva, a tea ráadásul tele van antioxidánssal, így rákmegelőző hatása van.
6. Szószok – csak okosan!

Rákmegelőzés ételekkel: milyen szószokat együnk?
A szószokat gyakran a fűszerek alternatíváiként használjuk, pedig a legtöbb bolti változat tele van adalékanyagokkal. Készítsünk inkább házi szószokat, hummuszt, használjunk sok fokhagymát, paradicsomot, hagymát, citrusféléket, ecetet, lenmagot!
Forrás: NY Post Fotó: Getty Images