- Az ősz beköszöntével sem kell lemondanunk az egészséges, szezonális gyümölcsökről és zöldségekről.
- Az évszak slágerei igazi szuperélelmiszerek.
- Mutatjuk, mit érdemes ősszel rendszeresen fogyasztanod, hogy egészséges maradj.
A nyár elkényeztet bennünket friss gyümölcsökkel, de az ősznek is megvannak a maga szupersztárjai. Az idényzöldségek és -gyümölcsök nemcsak ízletesek, hanem tele vannak tápanyagokkal, amelyek erősítik az immunrendszert és segítenek egészségesen átvészelni a náthás, influenzás hónapokat.
Őszi szuperételek, amik segítenek megőrizni egészséged:
1. Füge

Füge: nemcsak finom, de nagyon egészséges
Tudtad, hogy a füge technikailag nem is gyümölcs, hanem „befelé fordult virág”? Ez a furcsaság persze mit sem von le értékéből. Tele van polifenolokkal és antioxidánsokkal. Görög joghurthoz isteni, de szárítva müzlibe is keverheted, vagy készíthetsz belőle mennyei chutney-t.
2. Sütőtök

Sütőtök: nem véletlenül az ősz egyik slágere
Az ősz kabalája sok karotinoidot és C-vitamint tartalmaz. Konzerv változata jól illik smoothie-ba és levesbe, a friss sütőtököt pedig érdemes sütve kipróbálni.
3. Cékla

Cékla: érdemes rendszeresen fogyasztanunk ősszel
Rostban gazdag, jó káliumforrás a cékla, és minden része ehető. A gumó süthető, levesnek pürésíthető, vagy akár rózsaszín humusz is készülhet belőle.
4. Édeskömény

Édeskömény: nyersen és sütve is tökéletes
Ánizsos íze mellett sok C-vitamint és molibdént tartalmaz. Az édeskömény gumója és a zöld szárai egyaránt fogyaszthatók, nyersen salátában vagy sütve is remek.
5. Gránátalma

Gránátalma: tele van antioxidánssal
A piros magok antioxidáns-ereje a zöld teáét is felülmúlhatja. Rostban és káliumban gazdag, fogyasztható magában, vagy joghurtba, zabkásába, salátába keverve.
6. Kelbimbó

Kelbimbó: igazi őszi szuperétel
A kelbimbó rostban, C- és K-vitaminban gazdag, és rákellenes vegyületeket tartalmaz. Klasszikus, ha sütve készíted el, de salátába reszelve is izgalmas. Köretként igazi csemege.
7. Alma

Alma: „naponta egy alma az orvost távoltartja”
Az ősz örök klasszikusa az alma. Rostban gazdag, különösen pektinben, ami rendkívül jót tesz az emésztésnek. Emellett C-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz. Nyersen, sütve fahéjjal, pitében vagy zabkásához keverve is tökéletes. Szinte bármilyen módon készíthető. Ami pedig fontos: a héját is érdemes rajta hagyni, mert tele van tápanyaggal.
Forrás: Goodhousekeeping, Fotók: Getty Images