KÖNNYEBB A FOGYÁS
Nem csodatevő (fű)szer, de segíthet a diétás erőfeszítésekben. A kurkumában lévő kurkumin bevitelére a legjobb módszer a több curry fogyasztása. (Tudtad, hogy a snidling véd a rák ellen?)
SEGÍTHET AZ ÍZÜLETI GYULLADÁSOKNÁL
Számos tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin képes a fájdalmat, a duzzanatot enyhíteni. Fekete borssal együtt fogyasztva könnyebben felhasználja a szervezet. Ám vigyázz, mert a túlzott bevitele gátolhatja a vasfelszívódást, ami kulcsfontosságú a vörösvértestek oxigén szállításában.
JAVÍTHAT A HANGULATON
A testben lévő gyulladások a depresszió kialakulásában szerepet játszhatnak. 2014-ben 56 páciensnél 8 héten keresztül tesztelték a kurkumát és megerősítést nyert, hogy segít az ilyen betegségek kezelésében.
CSÖKKENTHETI A VÉRCUKORSZINTET
A kurkuminnal végzett kutatások azt sugallják, hogy a vércukorszint alakulását is szabályozza. Így a diabétesszel összefüggő, komoly és komplikált egészségügyi probléma kialakulását is megelőzheti.
BEFOLYÁSOLJA AZ ALZHEIMER-KÓR KIALAKULÁSÁT
Indiában arányaiban jóval kevesebben bajlódnak ezzel a betegséggel, mint Európában vagy az Egyesült Államokban. A különbségek összetettek, de tény, hogy a kurkuma kiemelt fontosságú az indiai gasztronómiában.
ELŐSEGÍTHETI A RÁK MEGELŐZÉSÉT
Itt is a gyulladáscsökkentés a lényeges. A kísérletek azt sugallják, hogy megakadályozhatja a betegség kialakulását, illetve csökkenti a rák terjedési ütemét és hatékonyabbá teszi a kemoterápiát.
CSÖKKENTHETI AZ EMÉSZTÉSI ZAVAROKAT
Az irritábilis bél szindróma (IBS), illetve a gyulladás bélbetegségek sokak életét megnehezítik. Az Egyesült Királyságban végzett kísérleti tanulmány szerint a kurkuma enyhít ezeken a problémákon. (Készítsd el ezt a vitamindús indiai fogást!)