ÖKO: így lehet jó neked és a Földnek is az étrended

2019. február 05.
A Planetary Health Diet fantázianevet viselő étrendet az egyik leghíresebb folyóirat, a The Lancet számára dolgozta ki több tucat professzor. A Föld étrendje megfogalmazza, hogyan támogathatjuk a fenntarthatósági törekvéseket és a tápanyagban gazdag, teljes étkezést egyszerre, mellyel elkerülhetőek a hiánybetegségek és az elhízás/alultápláltság okozta egészségügyi problémák is. 

A PHD-étrend azért érdemel nagy figyelmet, mert a növekedő népesség és a klímaváltozások miatt az erőforrásaink komoly veszélybe kerültek. Azaz kénytelenek lennénk radikálisan változtatni az étkezési szokásainkon azért, hogy a Föld 2050-re várható 10 milliárd fős népességének eltartása is lehetséges legyen.

Fotó: Unsplash

Íme a legfőbb elvek, melyekkel a Földnek és az egészségünknek egyaránt jót tehetünk:

1. Húsok és a cukor fogyasztásának felére csökkentése.

2. Húsbevitel negyedét tegye ki a vörös hús, a kétharmadát pedig a baromfi. 

3. Az étkezések alapját jelentsék a gyümölcsök, zöldségek, gabonák és magvak. 

4. Keményítőtartalmú ételek háttérbe szorítása. (Pl. burgonya)

5. Növényi eredetű olajok használata zsír helyett. 

De hogyan fogjunk hozzá a PHD-hez? Íme néhány receptünk, mely tápanyagdús, mégis támogatja a fenntarthatósági törekvéseket:

Mandarinos céklasaláta, a téli energiabomba

Ez a saláta sokkal gazdagabb, mint a klasszikus, zöld leveles változata, mégis idényzöldségekkel és gyümölcsökkel van tele. Ebédre szárnyashoz vagy zöldségfasírthoz, vacsorára akár önmagában is ideális választás.

Kelbimbó másképp

Ez a nagyszerű kelbimbórecept újrafogalmazza a köret jelentését és olyan fontos növényi zsírforrást tartalmaz, mint a mogyoró vagy az olívaolaj.

Sárgarépa-sütőtök krémleves

Melengető leves, melyhez nincs szükségünk semmilyen egzotikus hozzávalóra. Növényi alapokon táplálkozók a joghurtot is kihagyhatják a receptből, aki pedig a kókusztejet cserélné valami itthon is megtermő alternatívára, annak a krémes zabtej a legjobb választás. (De akár mindezek nélkül is működhet a recept!)

Citromos csicseriborsó saláta

Ez a saláta hihetetlenül gazdag növényi fehérjeforrás és nem utolsósorban az irodai ebédek megmentője: elég csak előző nap összedobni egy edényben és bárhova magunkkal vihetjük, hiszen nem fog megromlani és hidegen is isteni!

Édesburgonyás bulgur karamellizált hagymával

Ebben a salátában minden megvan: édes és sós, gabonás és zöldséges, fehérjedús és szénhidrátgazdag, egészséges növényi zsírokkal megspékelt szuperebéd.