ÖKO: Gyertyafényes vacsora mentheti meg a bolygót

2019. március 26.
Március 30-án , szombaton 20:30-kor elalszanak a fények. Idén is több nagy és kisebb város is csatlakozik a Föld Órájához, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld egészségére és a klímaváltozásra. A kezdeményezéshez a Felelős Gasztrohős Alapítvány Fenntartható Vendéglátóhelyei is kapcsolódnak: nincs is ennél jobb alkalom, hogy összekössük a kellemeset a hasznossal, induljunk gyertyafényes vacsorára a párunkkal!

A 2007-ben Ausztráliában a WWF és helyi önkéntesek által életre hívott Föld Órája mára a világ egyik legnagyobb eseményévé vált és ösztönöz sokakat arra, hogy cselekedjenek felelősen a bolygónk jövőjéért. Minden évben, március utolsó hétvégéjén a világ számos pontján kapcsolják le a díszkivilágításokat a főbb nevezetességeken és számos háztartásban is szünetel egy órát az elektromos világítás.

“Egyre többen csatlakoznak a WWF Magyarország által indított Föld Órája kíhíváshoz. Bolygónk megóvása és a fenntarthatóság követendő példa lett, mindenki a maga módján tesz a környezetéért. Az emberek jelentős részének azonban már nem csak ez az egy óra számít, hiszen tudjuk, hogy a 60 perc sötétség szimbolikus: felhívja a figyelmet arra, hogy itt az ideje mindenkinek környezettudatos döntéseket hoznia életében. “ – mondja Antal Alexa a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Néhány éve a Felelős Gasztrohős Alapítvány Fenntartható Vendéglátóhelyei is csatlakoztak a megmozduláshoz és a Föld Óráján elkezdtek gyertyafényes vacsorákat tartani. “Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy az éttermek elektromos áram felhasználása nagy mértékű és ezzel az egy órával nehéz kompenzálni az egész éves energiafogyasztást. Azonban a szemléletformálásban a vendéglátóhelyeknek is komoly szerepe van, erre jó alkalom lehet egy ilyen gyertyafényes vacsora, ahol szezonális, pálmaolajmentes fogásokat kóstolhatnak a vendégek az éttermekben.” – mondja Vighné Boóc Judit, Fenntartható Vendéglátóhely szakértő.

Idén az alábbi helyeken költhetünk el egy gyertyafényes vacsorát: KIOSK Budapest, Púder Bárszínház, Doblo Wine & Bar, Gettó Gulyás, HellóAnyu családbarát közösségi tér és kávézó, Stefánia Pizzéria, Jardinette Kertvendéglő, Yes,Chef, Kőleves, Farm Inn Fogadó Zalacsány, BB’z Bar & Grill, Kis Padlizsán. A gyertyafényes vacsorákra érdemes asztalt foglalni, melyet az adott étterem oldalán tehetnek meg az érdeklődők.   

Fotó: Getty Images