Akik szeretnek főzni, biztosan tudják, micsoda jótékony, gyógyító ereje van az ételkészítésnek. Különösen az előkészítésnek, hiszen a tökéletesen felaprított hagyma, vagy a kézzel felvert tojásfehérje több mint egy alapanyag.
Az olyan receptek, amelyek elkészítése mindkét kezünket és a teljes figyelmünket igényli, kikapcsolják a szorongásokat és oldják a stresszt. Nem a szó szoros értelmében vett meditáció a főzés, ám a tészta tapintása, az olaj sercegésének hangja, vagy a színek változásának figyelése közelít hozzá.
Friss tészta
A legtöbb tésztát legalább 10 percig kell gyúrni, mire tökéletesen puha és rugalmas lesz, ami elengedhetetlen a végső al dente-textúra eléréséhez. Nincs szükség különösebb eszközökre, menő tésztanyújtó-gépre vagy speciális lisztre ahhoz, hogy kipróbáljuk otthon is a tésztanyújtást. Tojás, liszt és némi só legyen a kamrában, és már kezdődhet is a gyúrás. A tésztagép remek, ha a tagliatelléhez hasonló, hosszú tésztát szeretnénk, ám rengeteg más típussal kísérletezhetünk. A cannellonihoz vagy a lasangnéhoz például csupán egy késre és egy sodrófára van szükségünk.
Olvastad már?
Perec
Azzal számolnunk kell, hogy a pereckészítés nem megy gyorsan. A tésztának legalább másfél-két órát kelnie kell, és ezután jön az igazi trükk, a tökéletes, klasszikus cseh csomó elkészítése. Minden egyes perecet ki kell sodornunk hosszú kígyóba, megcsavarni és megcsomózni. Ha nem sikerül elsőre, ne essünk kétségbe, még vár ránk pár darab, hogy tökéletesítsük a technikánkat. Ezután ismét pihentetés következik, legalább 24 órán át a hűtőszekrényben, majd másnap jöhet a szódabikarbónás fürdő, amelyben pontosan négy percet kell töltenie a perceknek, mielőtt meghintenénk sóval és a sütőbe dugnánk őket.
Rizottó
A jó rizottó legalább 30 percre a tűzhely mellé szögezi a szakácsot. Nem lehet siettetni a rizsszemek elkészültét, gondosan kevergetni kell, és pótolni a folyadékot, hogy a keményítő dolgozhasson, és a rizs megfelelően hidratált maradjon. A folyamatos keverés hatására krémes, lágy textúrája lesz a rizottónknak – csomók nélkül.
Karamellizált hagyma
A hagymasütés igazi zen-tapasztalat. Már eleve a fejek felkockázása – apró, egyforma kockákra –egyfajta meditatív állapotot idéz elő (nemcsak a hagymában található illóolaj miatt), majd ahogy az olaj sercegése aláfestő zeneként szolgál, míg karamellszínűre és édesre sülnek a hagymakockák. Jó hír, hogy akár nagyobb mennyiséget is lehet sütni belőle, mivel légmentesen záródó dobozban akár fél évig is eláll!
Gombócok
Nem véletlenül nem tudjuk levenni a szemünket azokról a videókról, amelyeken gyozát, wontont vagy hasonló gombócokat hajtogatnak. Már a látvány is meditáció, nemhogy készíteni őket! A töltés-lezárás ismétlődő mozdulatsora tökéletesen megnyugtatja az embert, a ritmus hatására biztosan flow-állapotba kerülünk.
Trüffel
Ha édességre vágyunk, készítsünk trüffeleket! Az apró csokoládégolyók trükkös finomságok, nem mindegy, milyen hőmérsékleten készítjük őket. Mivel a trüffel tulajonképpen egy csokoládéganache, amelyet lehűtve golyóba formázunk és kakaóporral borítunk, nem bírja sokáig a meleget, így gyorsan kell dolgoznunk, nem járhat máson az eszünk a gömbölyítés közben. Mivel a teljes figyelmünket leköti a munkafolyamat, nem lesz időnk az életünket körülvevő bizonytalanságon aggódni. És ha még mindig szoronganánk, néhány trüffelgolyó elfogyasztása után biztosan jobb hangulatba kerülünk.
Olvass tovább!
Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash