5 grillezős recept, ahol új arcát mutatja a csirke és a hal

2020. július 19.
Hal és csirke: két alapanyag, ami a grillételek alfája és ómegája, azonban ezúttal különleges köntösben mutatkoznak meg a jól ismert alapanyagok: van, ahol cukkinifőzelék feltétjeként, máshol pedig ázsiai mogyorószószba mártogatva.

Cukkinifőzelékkel megbolondítva

A csirkének nem csak a sültkrumpli vagy a burgonyapüré áll jól. Ízbolygó receptjéből kiderül, hogy a csirkemellet szépen kidomborítja egy cukkiniköntös is!

Hal mangósan

A mangó egzotikus édessége különösen feldobja a lazacot – ráadásul ez a recept tényleg néhány perc alatt elkészül! Szuper könnyű vacsorának, vagy egy kis körettel felturbózva ünnepi ebédnek is!

Karibi különlegesség

A jamaicai őslakos indiánok – akik eredetileg Peruból érkeztek – egyik népszerű hústartósítási módja volt, hogy a vékony csíkokra vágott húst fűszerekkel beborították, majd a napon megszárították. Ebben semmi különös nincs, ez a technika évezredeken át népszerű volt a világ több kultúrájában is, ami ezt különlegessé tette, az az előbb említett szegfűbors és a térségre jellemző scotch bonnet volt.

Büféhangulat

Sokakat talán a beszerzés tart vissza, azonban a piacokon elérhetőek jó minőségű, magyarországi származási helyű halak, a szupermarketekben pedig egyre szélesebb a választék tengeri halakból is. Érdemes kipróbálni többfélét, például ezt a pofonegyszerű pisztrángot, a legtutibb fetás zöldborsókrémmel és a Jamie Oliver egyik korai könyvéből származó diós tormakrémmel.

Csirkenyárs ázsiai módra

A legtöbb nemzet kifejlesztette a saját nyársra húzott húsételét: ez nálunk a hagymával, zöldségekkel megspékelt rablóhús, Délkelet-Ázsiában pedig a satay, egy fűszeres és szaftos, mindenféle pikáns szósszal kínált verzió. Érdemes lehet csirkével kezdeni a kísérletezést, ugyanis ez gyorsan elkészül, könnyű kezelni, de tovább egyszerűsíthetjük a dolgunkat az előre bekevert satay fűszermixekkel is.

Fotó: Getty Images