5 természetes koleszterinszint-csökkentő módszer

2020. szeptember 11.
A fejlett világ országaiban, így Magyarországon is, a felnőttek harmadának magas a koleszterinszintje. Ez a harmincasokra épp úgy igaz, mint a hatvan év felettiekre. Ahogy a magas vércukorszintet, a magas koleszterinszintet sem szabad félvállról venni, hiszen csendben rombolja ereinket, így az évek előrehaladtával komoly szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Az egészséges értékek eléréséhez ráadásul nagyon egyszerű változtatásokra van szükség csupán az életmódunkban.

Több egyszerű módszerrel is megállapítható a koleszterinszint. A leggyakrabban az éves nagy laborvizsgálaton derül ki, hogy magas az értéke a vérben. Ám a koleszterin esetében megkülönböztetünk jó és rossz koleszterint: a HDL-koleszterint védő, vagy jó koleszterinnek is nevezik, így a magas értékek a jobbak, míg az LDL-koleszterin, a trigliceridek és az összkoleszterinszint esetében az a jó, ha alacsonyak a számok. Ha az orvosunk a laborlelet kiértékelésekor arra figyelmeztet, hogy magas a koleszterinszintünk, nem feltétlenül kell egyből gyógyszerrel kezdenünk a kezelést. Sőt, akár a koleszterinszint-csökkentő gyógyszer mellett is bevezethetjük az alábbi természetes módszereket az egészséges értékek eléréséhez, így egy idő után akár a tablettáktól is megszabadulhatunk.

1. Javítsunk az étrendünkön

A szívbarát étkezés segít a koleszterinszintet is egyensúlyban tartani. Ahhoz, hogy az LDL-koleszterin szintjét csökkentsük és a HDL-koleszterin szintje növekedjen inkább a szervezetünkben, érdemes az alábbi ételeket fogyasztani:

  • Minél több zöldséget és gyümölcsöt, különösen leveles zöldeket, salátaféléket és avokádót
  • Sovány fehérjéket, például csirkemellet vagy halat
  • Teljes kiőrlésű gabonaféléket, barna rizst, hajdinát vagy quinoát

Ha egyetlen étrendet kellene választani, a táplálkozástudományi szakértők a mediterrán diétát jelölnék meg mint különösen jó diétát a magas koleszterinszint ellen. A Nápolyi Egyetem kutatóinak 2020-as tanulmányából például kiderült, hogy ha egy elhízott személy nyolc héten át a mediterrán diéta elvei szerint étkezik, már ennyi idő alatt mérhetően csökken a szervezetében a rossz koleszterin szintje. Egy másik, 2019-es kutatás pedig arra mutatott rá, hogy ha valaki hetente kétszer halat eszik, és emellett rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, tizenkét hét után tapasztalhatja, hogy csökkent az LDL-koleszterinszintje. 

A tudósok szerint fontos kiemelni, hogy a magas koleszterintartalmú ételek, mint például a tojás fogyasztása sem olyan káros és rossz, mint a sok telített zsírsavat tartalmazó, finomított élelmiszereké a szervezetünk koleszterinszintje szempontjából.

„A tojás, vagy más, természetüknél fogva magas koleszterintartalmú ételek fogyasztása nem emeli meg a szervezetünk koleszterinszintjét. Ellentétben a zsíros élelmiszerekkel, amilyen például a feldolgozott hústermékek nagy része, vagy a telített zsírokban és transzzsírokban gazdag péksütemények” – magyarázta dr. Kevin Ferentz belgyógyász-háziorvos.

2. Több mozgás és aktívabb élet

A sportot és a mozgást nem lehet megkerülni akkor sem, ha a célunk az egészséges koleszterinszint. Azt sokan sok helyen elmagyarázták már, hogy a testmozgás milyen jó hatással van a szív- és érrendszerünkre, anyagcserénkre, így nem meglepő, hogy a koleszterinszintet is befolyásolja. Dr. Ferentz azt javasolja, hogy ha szeretnénk természetes módon csökkenteni a koleszterinszintünket, akkor legalább heti 150 percet fordítsunk testmozgásra. Minden apró lépés számít ugyanis. „Bármilyen mozgás, még egy laza séta az ebédszünetben is jótékony hatással van az egészségünkre” – mondta a belgyógyász.

Olvastad már?

3. A koleszterinszint csökkentéséhez nem kell sokat fogyni

Bár nem csak akkor lehet magas a koleszterinszintünk, ha túlsúlyosak vagyunk, a kifejezetten vékony testalkatúaknál is ugyanúgy előfordulhat, ám a statisztikák szerint azért gyakoribb a magas koleszterinszint, ha valaki elhízott. Azért fontos a fogyás és az optimális testsúly elérése, mert minden egyes leadott kilóval 0,8 egységnyivel csökken a rossz koleszterin szintje a szervezetünkben. 

„Különösen a nőknél mutatható ki az egészséges diéta eredménye. Még ha nem is érik el az optimális testsúlyt, a 8 százalékos súlycsökkenés egy egészséges zsírokban gazdag étrenddel jelentősen javítja a koleszterinszintet, és kimutathatóan jó hatással van a szív- és érrendszerre – mondta dr. Cheryl Rock, a kutatás vezetője. – Egy ekkora fogyás nem elérhetetlen álom, mégis jelentősen javítja az életminőséget.”

4. Kerüljük a dohányzást

A dohányzás növeli a rossz koleszterin szintjét a szervezetünkben, a jó mennyiségét ezzel szemben csökkenti. A hosszú ideje dohányzók vérében jelentősen alacsonyabb a HDL-koleszterin szintje, mint a nemdohányzókéban, derült ki a Pekingi Orvostudományi Egyetem 2018-as kutatásból.

5. Csökkentsük az alkoholfogyasztást

A belgyógyász szerint napi egy pohár, a férfiaknál pedig kettő az a határ, ami még nem károsítja a szív- és érrendszer egészségét. Ennyi vörösbor például még jó hatással is lehet a koleszterinszintre, növelheti a HDL-koleszterin szintjét, ám ennél több pont ellenkező hatást vált ki. A hirtelen sok ital fogyasztása, például egy buli, lakodalom alkalmával különösen káros a koleszterinszint szempontjából a kutatások szerint.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash