Így érd el, hogy kisebb adagokat egyél!

2020. november 03.
Ahhoz, hogy a fogyás beinduljon, érdemes kisebb adagokat fogyasztanunk az étkezéseknél. Van néhány trükk azon kívül is, hogy kisebb tányért kezdünk használni.

Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy milyen diétát folytatsz, az eddig megszokott adagok csökkentése mindegyiknél kulcsszerepet játszik. Természetesen ez csak addig tűnik könnyűnek, míg elénk nem kerül egy tál olaszos durumtészta vagy egy tálca reformsüti. Sajnos a szemünk általában nem tudja, mennyi az elég, a túlevéssel pedig jóval több kalóriát viszünk be, mint azt rémálmunkban gondolnánk. Egy-egy ilyen falatozás csúnyán tönkreteheti eddigi erőfeszítéseinket.

kisebb-adag-taplalkozas-fogyas

Az ételek adagjának mérése természetesen hasznos segítség, ugyanakkor valljuk be, hogy elég idegesítő, és nem is minden alkalommal kivitelezhető. Az alábbi egyszerű tippek segítségével azonban könnyedén felügyelheted a porciókat, és elkerülheted a legnagyobb fogyókúrás buktatót, a túlevést.

NE EGYÉL ÁLLANDÓAN DIÉTÁS ÉTELEKET

Hogy mi? Igen, jól olvastad! A zsírszegény, az alacsony kalóriatartalmú, a laktóz- és a gluténmentes ételekből a legkönnyebb túlméretezni az egyszeri adagot. A Cornell Egyetem kutatása igen meglepő eredményt hozott: a zsírszegény ételeket fogyasztók átlagosan 28%-kal több kalóriát vittek be, mint azok, akik tudták, hogy normál, zsíros változatot esznek. Nem szabad elfelejteni, hogy a diétás ételek bár lightosak egy bizonyos tápanyagadatban, mint a zsír, a cukor vagy a kalória, de nevetséges magasak másban. Épp ezért ne hagyd, hogy a diétás jelző hatására kicsússzon a kezedből az irányítás.

KEZDD A FŐZÉST A ZSIRADÉKOKKAL

A vajat, az olajat, a kókuszzsírt, a salátaöntetet és a majonézt igen könnyű túladagolni, ezért azt tanácsoljuk, már az elkészítés/főzés elején tedd ki tálkákba az adagot. Ezzel az egyszerű trükkel automatikusan egészségesebb mennyiségeket használsz majd, és természetesen jó pár kalóriát is megspórolsz. Ez az apró változtatás nagy eredményt hoz.

A TÁNYÉROD FELÉT PAKOLD MEG ZÖLDSÉGEKKEL

Annyira félsz a túlevéstől, hogy épp csak raksz valamit a tányérodra, de aztán olyan éhes maradsz, hogy muszáj valami irtó egészségtelen ételt nassolnod? Hogy mindezt elkerülhesd, tartsd be az alábbi szabályt: pakold meg a tányérod felét bőségesen zöldségekkel, egynegyedét fehérjével, a maradék negyedre pedig jöhet a komplex szénhidrát. Ha sok zöldséget eszünk, hamar jóllakunk – úgy, hogy szinte alig vettünk magunkhoz kalóriát, viszont annál több rostot, vitamint és ásványi anyagot. A púpozott tányért látva pedig még szemünk is jóllakik.

SAJÁTÍTSD EL, HOGY MIKOR ÉRDEMES NAGYOBB TÁNYÉRT HASZNÁLNI

Az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott trükk az adagok visszaszorítására, hogy kisebb tányért használunk. De a mennyiségi kontroll nem csak arról szól, hogy ténylegesen kevesebbet együnk. Például, ha az előbbi trükköt alkalmazzuk, érdemes nagyobb tányért keresni, mert ebbe jóval több telítő, kalóriát alig tartalmazó, színes zöldség fér.

Fotó: Getty Images

Kíváncsi vagy a többi tippre is? Kattints a Well&Fit oldalára!