Húspogácsa helyett
Tócsi vagy tócsni, ebbe most inkább ne is menjünk bele, a lényeg, hogy ezúttal céklából készül (na jó, a tökéletes textúra érdekében egy kevés krumpli is kerül bele). Ettől egyrészt jóval egészségesebb lesz, ráadásul a cékla színe miatt sokkal mutatósabb is.
Téli szivárvány
A cékla például tipikusan olyan alapanyag, ami a hideg évszakban végig elérhető, és egyre többféle elkészítési módját ismerhetjük meg. Az alábbi salátában a szintén szezonális mandarinnal párosítjuk, az ízek pedig garantáltan fenomenálisak.
Mártogatósként
Megsütve egészen más ízvilágot mutat, mint a savanyított változat, érdemes kipróbálni így salátákban vagy akár pürésítve. Amíg a cékladarabok alufólia alatt sülnek, bőven van időnk kitalálni, mi is készüljön belőlük. Világbajnok például a sült cékla csicseriborsóval turmixolva, humuszként.
Egészséges tésztaszósz
A tészta ugyan még pont nincs a szuperkaják első három helyezettje között, viszont lehet venni teljes kiőrlésűt, gluténmenteset vagy durumbúzásat – amúgy meg a tészta egyáltalán nem akkora ellenség, amilyennek beállítják, és ha mértékkel fogyasztjuk, semmi bajunk nem lesz tőle. De itt van a többi három komponens – a cékla, a dió és a fokhagyma!
Desszertbe is céklát!
Lehet, hogy első hallásra furcsán hangzik, de a desszertekben is van helye a céklának! Ezt az álomfinom desszertet tálalhatjuk tejszínhabbal, mascarponéval vagy fagyival is. A cékla íze nem igazán érződik, viszont szép színt és lágy textúrát ad a sütinek.