Ha becsukjuk a szemünket, és a vaníliára gondolunk, valószínűleg mindenkinek csodás emlékek jutnak eszébe. Nem véletlenül szeretünk beleszagolni a vaníliarudakat tároló edénykékbe, vagy éppen a vaníliás cukorba, mielőtt a süteményhez kanalazunk belőle.
Nagyon intenzív aromájú fűszer a vanília, illata és íze szinte azonnal átjárja az ételeket és italokat. Ha azonban egy recepthez csak a vaníliarúd kikapart magjait kell felhasználnunk, semmiképp se dobjuk ki az üres héját! Számos módja van annak, hogy kinyerjük az intenzív vaníliaaromát belőle: rummal és gyümölccsel a világ legjobb kompótját készíthetjük, tejjel és keleti fűszerekkel forralva a kávénkat vagy teánkat tehetjük még izgalmasabbá, de sütemények főzött krémjéhez is felhasználható. Továbbá kiszárítva és megőrölve bármilyen ételt ízesíthetünk vele, például a gombaleveset is.
Hozzávalók négy főre a vaníliás gombaleveshez
A vanília és a gomba különös párosnak hangzik elsőre, de az édes vaníliahéj tökéletes kiegészítője a földes gombának. Persze legyünk óvatosak, még az üres, szárított vaníliahéj is nagyon erőteljes ízélményt ad, így óvatosan adagoljuk az ételhez. A leves hűtőszekrényben akár öt napig is eláll, felmelegítve tálaljuk.
1 vöröshagyma apróra kockázva
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
400 gramm erdei gomba, felkockázva
4 gerezd fokhagyma, felkockázva
fél teáskanál üres vaníliahéj (ha friss, finomra aprítva, ha szárított, őrölve)
2 ág friss kakukkfű
4 ág friss tárkony
1 babérlevél
1 répa, reszelve vagy aprítóban felaprítva
1 szárzeller, reszelve vagy aprítóban felaprítva
Egy vastag talpú lábost melegítsünk fel közepes lángon, majd fonnyasszuk meg benne a hagymát az olívaolajon öt perc alatt. Keverjük hozzá a gombát, pirítsuk 10 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és főzzük még két percig. Ezután adjuk hozzá a vaníliahéjat, a zöldfűszereket, a répát és a szárzellert, öntsünk rá egy liter vizet, és forraljuk fel.
Ha felforrt, vegyük kisebbre a lángot, fedjük le, és főzzük gyöngyözve 25 percig. A végén turmixgéppel krémesítsük. Ha túl sűrű, némi vízzel hígíthatjuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd tálaljuk.
Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash