Ha már nem tudod, mivel dobd fel a reggeli zabpelyhedet, inspirálódj kedvenc süteményeidből: az alábbi recept a répatorta hozzávalóiból indul ki, vagyis a zab mellé kerül répa, dió, mazsola és persze jó adag fahéj is. A hagyományos kása helyett a zabpelyhet itt sütőben sütjük (mint a granoláknál), így jól kijön a répatortára emlékeztető karamellesség, és igazán felszabadulnak az illatok. Keverjük krémes joghurttal, édesítsük növényi szirupokkal, vagy ropogtassuk el csak úgy magában, ha egy kis egészséges finomságra vágyunk.
Hozzávalók:
- 1 és fél csésze reszelt répa
- 2 tojás
- 1/4 csésze juharszirup
- 2 ek. kókuszolaj
- 1/4 tk. tengeri só
- 2 tk. őrölt fahéj
- 2 csésze zabtej vagy mandulatej
- 2 csésze zabpehely
- 1/2 csésze durvára vágott dió
- 1/2 csésze mazsola
- 1 ek kókuszvirágcukor
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- A répákat reszeljük le, vagy aprítsuk fel egészen kis szálakra robotgépben.
- A tojásokat keverjük össze a juharsziruppal, olajjal, sóval és fahéjjal, majd adjuk hozzá a növényi tejet is. Szórjuk bele a reszelt répát, a diót és a mazsolát, alaposan keverjük össze.
- Végül forgassuk bele a zabpelyhet is, majd az egész keveréket terítsük ki a tepsiben. Szórjuk meg kókuszcukorral, és süssük 30-35 percig. Hagyjuk a tetejét karamellizálódni, és egy kicsit megbarnulni.
- Hagyjuk kicsit kihűlni, majd tálaljuk friss joghurttal, extra juharsziruppal vagy kedvenc magvajunkkal.
Forrás: MinimalistBaker Fotó: Unsplash.com