A kristálycukor a porcukortól két ponton tér el lényegesen: a porcukor finomra őrölt, és egy kis kukoricakeményítőt adnak hozzá, ezzel akadályozva meg a csomósodást. Ha egy sütirecept felénél járva döbbenünk rá, hogy nincs otthon porcukor, könnyen elkészíthetjük hagyományos kristálycukorból is.
Mire lesz szükség?
Néhány hozzávalón kívül, ami a kamránkban egyébként is megtalálható, csak egy aprítógép vagy turmixgép szükséges a porcukor otthoni elkészítéséhez.
A legjobb a fehér kristálycukor, de a barna nádcukor is megfelelő. Az olyan barnacukrot kerüljük inkább, ami még melaszt tartalmaz, mert ez nedvesebb, így az ebből készült porcukor pont a lényegét, a légiességét és könnyűségét veszíti el.
A kukoricakeményítő nélkül is készíthetünk gyakorlatilag porcukrot, ám erősen ajánlott adagolni egy keveset belőle, mivel így nem tapad össze a cukor, és megakadályozza, hogy a végeredmény csomós legyen.
Célszerű aprítógépet használnunk, de egy erős turmixgéppel is működik a módszer. A mennyiség határozza meg, mivel készítsük: ha fél kiló, vagy annál több porcukrot szeretnénk, használjuk az aprítót. Egy kisebb, ám hasonlóan erős turmixgép a 200 gramm körüli mennyiséghez optimális, míg a kávédarálóval vagy fűszermalommal akkor álljunk neki a porcukorkészítésnek, ha csak egy kevésre van szükségünk, épp csak megszórni a sütemények tetejét.
Hogyan készül?
Bár nagyon egyszerű maga a folyamat, mégse álljunk neki mérés nélkül a porcukorkészítésnek, mert az arányok nagyon fontosak a megfelelő textúrához.
- Mérjük ki a hozzávalókat. Minden 225 gramm cukorhoz adjunk egy evőkanál kukoricakeményítőt. Az elkészítés során a cukor térfogata megduplázódik, így a 225 gramm kristálycukorból nagyjából 450 gramm porcukor lesz. Ezt érdemes szem előtt tartani akkor is, amikor megtöltjük az aprítókant.
- Készítsük elő az aprítógépet. Nagyon fontos, hogy teljesen száraz legyen az aprítógép belseje, amikor beleöntjük a cukrot. Járassuk néhány percig a gépet, majd állítsuk meg, keverjük el, és ha szükséges aprítsuk tovább.
- Teszteljük a textúrát. Ha már látványra hasonlít arra a porcukorállagra az aprítóban található keverék, ami a célunk, morzsoljunk el az ujjaink között egy csipetet, hogy érezzük, vannak-e még benne kristályok. Ha igen, még szükség van egy kis aprításra.
- Folytassuk, míg teljesen sima nem lesz. Körülbelül 5-6 perc alatt készül el a porcukor, ez függ a felhasznált kristálycukortól és az aprítónk teljesítményétől is.
Hogyan tároljuk?
Légmentesen záródó dobozban áll el a legbiztosabban a porcukor. Ha lezárható zacskóba csomagoljuk, nyomjuk ki a levegőt, mielőtt bezárnánk. Tartsuk hűvös, sötét helyen. Ha nem éri nedvesség, akár egy éven át vagy tovább is jó marad, persze csak, ha nem sütünk rengeteg sütit az ünnepek alatt.
Forrás: Insider Fotó: Unsplash